През април 1955 година, малко след Великден, пред заведение в

...
През април 1955 година, малко след Великден, пред заведение в
Коментари Харесай

Зловещата история на красавицата Рут - последната жена, екзекутирана в Англия

През април 1955 година, малко след Великден, пред заведение в Хампстед, квартал в Лондон, една жена изпразва револвера си в тялото на един мъж. Тя е прочут някогашен модел, красива и чаровна, майка на две деца. А той е следващият разочаровал я мъж, написа

Няколко дни по-късно Рут Елис е наказана на гибел посредством обесване и това е последната смъртна присъда на жена, изпълнена във Англия.
Но това не е единствената причина историята на хубавицата да бъде запомнена, а по-скоро трагичната й орис.

Животът на Рут Елис е ослепителен образец за това по какъв начин преобладаващите над разсъдъка страсти могат да унищожат човек за нула време. Бъдещата килърка е родена в оскъдно, многодетно семейство на музикант пияч, който обичал да бие освен жена си, само че и децата. Очевидно, тъкмо заради тази причина по-късно Рут избира подобен вид мъже – които обичат да пият и да потвърждават правотата си с юмруци.

На 15-годишна възраст на Елис се наложило да стартира работа като сервитьорка в кафене. Но момичето не разнасяло дълго време поръчки – тя била привлечена от огромния град и скоро отпътувала за Лондон. В столицата тя се трансформирала в привлекателна русокоска и на драго сърце се впуснала да изследва живота на възрастните.

Първата обич на Елис – боец от далечна Канада – изчезва след края на службата, оставяйки дете „ като подарък “, без даже да се сбогува. След това хубавицата, за малко разочарована от мъжете, взема решение да стартира кариера на модел. Може да се каже, че Рут съумява, макар че най-често я викали за еротични фотоси за мъжки списания.

Малко по малко момичето почнало да се радва на триумф и даже натрупала малко благосъстояние.

Вече нямало потребност да пести пари и да приема всяка предлагана работа. Освен това Елис почнала да навлиза в света на шоубизнеса и завързала потребни контакти там. Това разрешило на Рут да откри непрекъсната и добре платена работа като админ в един от влиятелните лондонски клубове.

Но персоналният й живот е неуспех след неуспех. След един неверен брак, две деца и няколко романса самотната майка не била привлекателна брачна половинка за лондонската бохемска среда. Рут обаче не изгубила вяра да откри щастието си. И по този начин, при започване на 50-те години й се коствало, че е намерила любовта на живота си. Идвайки от аристократично британско семейство, плейбоят и професионален авто играч Дейвид Блейкли бил по-млад от Елис, само че съумял да й завърти главата.

Блейкли имал избраница и нещата отивали към женитба, само че Рут изобщо не се вълнувала от това. Използвайки целия си сексапил и умения на съблазнителка, някогашният модел лишил Дейвид от момичето и те заживели дружно. Новият й любим нормално бил пийнал и раздразнителен. В допълнение, Блейкли изпитвал уязвимост към дамите и хазарта, както и непрекъснато омерзение към всякаква работа.

Постоянното пиянство и изневери на колегата правили Рут нещастна. Тя почнала да приема антидепресанти и също се пристрастила към алкохола.

В този сложен миг от живота й се появил човек, който в действителност можел да промени всичко към по-добро. Големият предприемач Дезмънд Касен от дълго време бил влюбен в Елис и се опитал да направи всичко допустимо, с цел да я поддържа.

Но Касен не съумял да направи момичето щастливо – в тази трагична история той има напълно друга роля. Веднъж Елис помолила почитател да й даде револвер и да я научи по какъв начин да стреля. Мъжът извършил това искане, макар че в този момент не е ясно какво го е стимулирало. Поставянето на револвер в ръцете на нестабилна, непрекъснато дрогирана с хапчета, депресирана 28-годишна жена, било най-лошата концепция.

На Великден 1955 година избухнала следващата драма. Младият ухажор заречен да заведе Рут и децата й отвън града на отмора, само че както се е случвало нееднократно, липсващ без предизвестие.

Очевидно този акт изчерпал последните капки от търпението на Рут и тя напряко се вбесила. Елис натрошила на части колата на Дейвид, едвам не разрушила вратите в къщата на общи познати, където любовникът й се криел от нея, и унищожила съвсем всичките му движимости.

Блейкли, като видял какво прави Елис, решил да не се връща при нея, което принудило влюбената жена да предприеме крайни ограничения. Няколко дни по-късно, на 10 април 1955 година, Рут помолила Касен да я заведе в кръчмата „ Магдала “, където годеникът й обичал да се забавлява с другари. В чантата на дамата имало зареден револвер „ Смит и Уесън “ 38-ми диаметър, подарък от обожател.

Елис изпратила Касен вкъщи, до момента в който тя останала да чака Дейвид на входа на заведението. Когато той се появил по улицата, дамата изстреляла всички патрони към него, убивайки го на място. След това Рут се успокоила, помолила минувачите да се обадят в полицията и останала да изчака чиновниците на реда до тялото на жертвата си.

Убийството край кръчмата било същинска сензация. Имало всичко, което да шокира публиката: гореща русокоска, буйна обич, пукотевица на улицата. Очаквало се Рут Елис да се показа зрелищно в съда, само че тя не оправдала упованията. Жената приличала повече на скромна стопанка, майка на две деца, в сравнение с съдбовна жена, способна да убива под въздействие на възприятията.

През 50-те години на 20 век във Англия имало единствено едно наказване за съзнателно ликвидиране – смъртното наказване посредством обесване. Когато Рут била запитана в съда дали знае, че може да бъде екзекутирана, дамата умерено дала отговор: „ Живот за живот. Нима това не е заслужено? “

Адвокатът на Рут Елис се опитал да убеди съда, че убийството е осъществено в положение на афект, несъзнателно. Това дава късмет на дамата да избегне гибелта и да бъде наказана на затвор. Но някогашният модел като че ли се стремяла напълно умишлено към бесилката. Тя споделила, че е възнамерявала авансово убийството на Блейкли и по тази причина е пристигнала в кръчмата.

Присъстващите в правосъдната зала ридаели. Никой не можел да си показа, че 28-годишната хубавица, майка на две деца ще откаже да се бори за живота си и ще одобри ориста си. Рут Елис била наказана на гибел. По време на следствието и на процеса дамата не споделила нито дума за мъжа, който й дал револвер и я научил да стреля. Рут споделила на юриста си за ролята на Дезмонд Касен в този случай едвам след присъдата.

Наказанието било изпълнено на 13 юли 1955 година На този ден пред вратите на пандиза Холоуей се събрала навалица от хора, които поискали намаляване на наказването на килърката. Но правораздаването било приложено – Рут Елис била последната жена, екзекутирана във Англия. През 1969 година в страната е отстранено смъртното наказване.

Случаят с Рут Елис, макар неналичието на политически претекстове и гръмки изявления, бил един от най-грандиозните закононарушения на 20 век. Съдбата на някогашния модел към момента въодушевява писатели и режисьори по целия свят. Подобно ликвидиране се случва в Лондон през 1923 година, когато някогашната продажница Маргьорит Либерт прострелва и убива брачна половинка си, египетски принц. Но то имало напълно друг свършек.

А през 1939 година е осъществена последната обществена екзекуция във Франция с гилотина.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР