Фредерик Тръмп имигрира в САЩ още преди да се роди.

...
Фредерик Тръмп имигрира в САЩ още преди да се роди.
Коментари Харесай

Разкритие: Ето как бащата на Доналд Тръмп направи несметното си богатство

Фредерик Тръмп имигрира в Съединени американски щати още преди да се роди. Той живее 93 години и през дългия си живот печели милиони долари, построява десетки хиляди къщи и отглежда трима сина. Преди да се сбъдне неговата огромна американска фантазия, на него му липсва единствено едно - да стане президент. Но това направи неговият наследник. А първият американец в фамилията беше татко му...

Фридрих и златната мина

Чиракът на бръснаря Фридрих Дръмпф идва в Съединени американски щати от Германия на 16-годишна възраст през 1885 година. Получава американско поданство, и става Фредерик Тръмп. Установява се в Сиатъл и отваря дребен ресторант. След това втори. След това купува имот.

През 1896 година в северозападната част на Канада, на територията на Юкон, в региона на река Клондайк, са открити златни залежи. Първите златотърсачи се завръщаха назад у дома с големи суми пари, донасяйки до $100 000 от Клондайк (това са повече от $3 млн. в модерни пари).

Тръмп се заразява от златната тресчица, продава всичко, което има, и се насочва към Канада. Пътуването до Клондайк му лишава няколко седмици. Колко мъчно е било това е разказано в книгите на Джек Лондон. Един от секторите на пътя, минаващ през прохода Уайт, получава прозвището „ Пътеката на мъртвите коне “, и там умират към 3 000 души.

Тръмп не стартира да промива златния пясък в реката. Вместо това той взема решение да „ промие “ джобовете на златотърсачите. Отначало, дружно със своя сътрудник Ърнест Левин, той отворя „ ресторант “ по маршрута на златотърсачите - една палатка, която можела да побере до шест души едновременно, а конското месо е главното ядене в менюто.

След това сътрудниците построяват двуетажна дървена къща в Бенет и отварят съществено заведение, най-хубавото в града - ресторант Arctic. Менюто включва риба, дивеч, месо от елен - карибу, агнешко месо, заешко месо, даже пресни плодове. Фред Тръмп работи в ресторанта си като готвач, сервитьор и бияч.

Но главният приход за него и неговия сътрудник идва не от храната, а от алкохола и секса. В същата постройка с ресторанта има хотел - "самостоятелни стаи за дами и празненства ". В допълнение към леглото, в стаите постоянно е имало и везни, в случай че клиентът избра да заплати със златен пясък.

След три години в Юкон Тръмп се завръща в родния си град Калщат като състоятелен човек. Спестяванията му възлизат на 80 000 немски марки (повече от $500 000 в модерни пари). Той се дами за своята съседка Елизабет Крист.

Но по време на отсъствието на Тръмп от Германия там е признат закон, съгласно който имигрантите от Америка на възраст за приканване в армията са признавани за бегълци от призовките. И съгласно този закон Фредерик Тръмп е депортиран.

Заедно с бременната му брачна половинка и едногодишната им щерка Елизабет те потеглят за чужбина. Семейството идва в Ню Йорк на 1 юли 1905 година Второто дете на Тръмп се ражда на 11 октомври 1905 година. Дават му името на бащата - Фредерик, само че вкъщи го назовават просто Фред. През 1907 година се ражда още един наследник - Джон Джордж.

Фредерик-старши си намира работа като шеф на хотел и постепенно стартира да купува недвижими парцели в региона на Куинс.

Всичко стартира с кубчета

Като дете Фред-младши си играел единствено с кубчета и строял къщи от тях. Започва да печели първите си независими пари на десетгодишна възраст — работи като като разносвач в месарница.

През 1918 година 12-годишният Фред се разхожда по авеню Джамейка в Куинс с 49-годишния си татко. "Мисля, че съм болен ", сподели ненадейно татко му. Когато двамата Фред се прибират у дома, остарелият Фред ляга и не стана повече. Той става жертва на първата вълна на пандемията от испански грип.

Състоянието на фамилията (двуетажна къща в Куинс, пет имота, скъпи бумаги, спестявания, приходи от продадени ипотекирани недвижими имоти) се прави оценка по това време на $345 000 (около $6 млн. в модерни пари).

Инфлацията от 1919-1920 година изяжда част от спестяванията. Но Елизабет Тръмп се оказва сръчна бизнесдама. Тя наема реализатор, който да построи къщи на петте свободни и пустеещи имота и ги продава с ипотека.

Фред става най-възрастният мъж в фамилията. Винаги е мечтал да стане строител. Майка му го увещава да приключи учебно заведение, само че той избира да учи други предмети.

Три пъти седмично Фред посещава вечерни курсове по дърводелство и начертаване, проведени от Асоциацията на младите християни. Изкарва и задочни курсове по преписка за водопроводчик, зидар, електротехник. И в това време намира време да завоюва спомагателни пари: варосва бордюри, доставя вестници и хранителни артикули, носи голф стиковете на играчите в голф клуба.

Първият му опит в строителството е построяването на гараж за неговия комшия. По-късно Фред признава, че това не „ беше най-хубавият гараж “, само че младежът желае да продължи и да сътвори по-нататък нещо от дърво, тухли и цимент.

След като приключва учебно заведение, Фред намира първата си работа като „ асистент кон “ на строителна площадка. При неприятно време, в киша и лед, конете не могат да доставят материали до строителната площадка. Тогава те са сменени от мощни млади момчета. За тази работа Фред получава $11 на седмица (приблизително $166 в модерни пари). Тогава той съумява да си откри работа като дърводелец.

През 1923 година, когато е на 18, майка му записва компанията Elizabeth Trump & Son. До 21-годишна възраст той е считан за малолетен, и по тази причина Елизабет подписва всички парични документи. Тя дава на сина си първия заем за строителство. Още не приключил първата си къща, той я продава и с получените пари стартира да строи втора. И по този начин нататък. До 1926 година той съумява да продаде 20 къщи.

От елементарни къщи - от $7000 до $7500, той се преориентира към имения в британски и колониален жанр с пет спални и четири бани, които съумява да продаде за $30 000.

През 1929 година фондовата борса рухва и стартира Голямата меланхолия.

Фред Тръмп се отдръпва краткотрайно от жилищното строителство и отворя магазин на самообслужване, един от първите в Ню Йорк Trump Market. Управлявайки магазина, Тръмп си мечтае да се върне към обичаното си занятие - недвижимите парцели. Но би трябвало да се изчака вярната опция.

Крахът на корпорация Lehrenkrauss

Ню Йорк, Бруклин, Cadman Plaza East, 271-301, стая 727. На този адрес, на 15 януари 1934 година, стартира процесът по неплатежоспособност на J. Lehrenkrauss Corporation. Повече от 3000 излъгани инвеститори идват в съда. Залата може да побере единствено 300 души.

Корпорацията на J. Lehrenkrauss в Бруклин е наречена „ къщата Lehrenkrauss “. J. е Юлиус, преселник от Германия, който записва през 1878 година бюро, в което продава билети за параходите от Европа на други немски имигранти, които желаят да доведат фамилиите си в Ню Йорк.

След това Юлиус стартира бизнес с парични преводи, банкиране, обезпечаване, ипотеки. По време на взрива на фондовия пазар през 20-те години компанията продава "жилищни документи " с номинална стойност от $1000 или повече.

От сметката на събраните пари се издават ипотечни заеми, а притежателите на документи получават чек по пощата на първия ден от всеки месец. С пететажна централа и пет офиса в Ню Йорк, 40 000 постоянни клиенти, ипотечно портфолио на стойност $30 млн. в ерата на Голямата меланхолия къща Lehrenkrauss наподобява като последния остров на спокойствието.

Но всичко се срутва за момент. На 1 декември 1933 година притежателите на документи не получават своите чекове. Тогава се оказа, че компанията е в неплатежоспособност, и то отдавна, а притежателят неотдавна се е опитал да избави обстановката посредством лъжливи покупко-продажби с скъпи бумаги и подправяне на финансовите доклади.

Във банкрута на къща Lehrenkrauss 28-годишният Фред Тръмп вижда опция за огромните пари.

Подразделението на корпорация J. Lehrenkrauss & Sons, което се е занимава с ръководството на недвижими парцели, е под ипотека и щеше да бъде изложено на търг, а получените пари щяха да бъдат изпратени за заплащанията на кредиторите. Ценен актив на компанията е описът на ипотечните клиенти, чиито жилища, при положение на неплащане, могат да бъдат изложени на търг евтино. И притежателят на тези описи би разбрал първи за това.

Докато тече процесът, Тръмп се среща с арбитражните ръководители. Преди банкрута на компанията това поделение се прави оценка на $26 млн. До март 1934 година оценката към този момент е спаднала до Щатски долар 6 млн.

Тръмп изпраща публично писмо с желание да наддава. В писмо на формалната бланка на компанията Trump Construction Corporation, притежателят на хранителния магазин декларира, че има дълготраен опит с ипотечните недвижими парцели.

Търгът стартира на 12 март. Офертата на Тръмп е класирана на трето място във връзка с предлаганата сума. Но той съумява да се контракти с различен кандидат, Уилям Дем, с цел да обединят своите сили. Новата им обща оферта печели. Фред Тръмп се завръща към обичания си строителен бизнес от детството.

Успешният бизнесмен ''Хенри Форд на жилищното строителство''

На 10 ноември 1935 година Фред Тръмп показва на обществеността пример от нов дом, който коства единствено $3990 (около $75 000 в модерни пари). Цената е към половината от междинната за пазара. Всички 78 къщи, издигнати от неговата компания Trump Holding Company, са продадени за 20 дни.

В събота, на 11 януари 1936 година, той се дами за скоро пристигналата имигрантка Мери Ан Маклауд. Сватбата е в хотел Carlyle в Ню Йорк, след което младоженците отиват на меден месец в Атлантик Сити. Бизнесът заема толкоз доста място в живота на Фред Тръмп, че той редуцира медения си месец до медена седмица и се връща в бизнеса.

Преуспяващият предприемач участва на всевъзможни събития в клуба Madison, място за поддръжниците на Демократическата партия, изключително на благотворителни вечери и набирането на средства, и обилно подарява пари като придобива потребни контакти. Членовете на клуба го назовават Фреди. Един от неговите другари от клуба е шефът на Федералната жилищна администрация (Federal Housing Administration, FHA), Томи Грейс.

Благодарение на приятелите си от клуба, през 1936 година, Фреди съумява да получи имот за ново строителство и рекорден заем от $750 000 за построяването на 450 къщи. На строителната площадка работят 400 души от разнообразни националности, само че всички са с бяла кожа. Тръмп идва на строителната площадка всяка заран в седем и половина. Познава всички строителни специалности и в случай че забележи, че някой работи неприятно, му показва по какъв начин да свърши същата работа по-добре и по-бързо.

Приятелството му с FHA става все по-силно с всяка година. През 1938 година той получава нов държавен заем за $1 милион.

От 1935 до 1950 година компанията на Тръмп посторява към 2500 къщи, които стартират да се назовават „ къщите на Тръмп “. Мащабът на строителството разрешава на Тръмп да купува строителни материали на едро за да понижи цените, което води до понижаване на строителните разноски.

През юли 1938 година Brooklyn Daily Eagle назовава преуспяващия бизнесмен „ Хенри Форд на жилищното строителство “. Може би той самичък си е измислил този прякор. Фред Тръмп обръща доста внимание на рекламата. Неговата компания популяризира огромен брой рекламни материали. Един ден над увеселителния парк на Кони Айлънд са пуснати балони. Към конеца на всеки балон са прикрепени купони за отстъпка от $50 за дом от $4990. След като схваща, че вестниците постоянно имат „ дупки “ на страницата, които се пълнят с къси вести, Тръмп стартира да бомбардира редакцията с отчети за продажби, пазарни прогнози и мнения по всевъзможни тематики: от фамилния живот до вътрешната политика.

По време на Втората международна война Тръмп построява жилища за служащи в защитата - несъмнено по финансирана от държавното управление стратегия. След края на войната той построява жилища по държавната стратегия за незабавно обезпечаване на жилища за ветерани. От 1941 до 1944 година той няма нито един почивен ден.

През юли 1947 година неговият остарял другар Томи Грейс утвърждава новия план на Тръмп - жилищния комплекс Shore Haven. В него има 32 шестетажни здания с асансьори и общо 1344 жилището - от двустайни жилища, отдавани чартърен за $60 на месец до петстайните жилища, отдавани чартърен за $110 на месец (в модерни пари - от $700 до $1300). Жителите също могат да наемат и топли гаражи.

През 1951 година Тръмп приключва още по-големия комплекс Beach Haven с 1860 жилището. Част от него е даден чартърен на просветителния отдел против символичната такса от $1 на година.Там има детска градина и главно учебно заведение за жителите. Всяка къща има топъл под земята гараж, публични перални със сушилни за облекла в мазето. На територията има и търговски център.

Работейки и по двата плана, Тръмп, който се назовава „ най-големият бизнесмен на недвижими парцели в Бруклин “ в постоянните публикации във вестниците, непрестанно се движи сред строителните площадки и постройката на FHA.

Изпълнението на планове от този мащаб е невероятно без помощта освен на държавните чиновници, само че и на проведената престъпност. Мафиозът Уилям Томасело е подизпълнител на компанията на Тръмп и постоянно може да помогне с финансиране.

На Тръмп обаче му се постанова да вземе зетя на Томасело като асистент чорбаджия. Цялата му работа се състои в това да вика по зидарите: "Още хоросан! "

През 1953 година Конгреса на Съединени американски щати стартира следствие на програмата за жилища на FHA за фамилии със междинни и ниски приходи. По време на следствието се оказва, че бизнесмените, работещи по тази стратегия, са завишили цената за най-малко 1410 от 1700 плана, като са получили спомагателни облаги в размер на над $110 млн. и са оставили тези пари за себе си. От тази сума към $4 млн. отиват в джоба на Фред Тръмп.

Проектите на Тръмп и другите бизнесмени, които са завишили цената на своята работа, са "покровителствани " от служителя на FHA Клайд Пауъл. Разследващите откриват сума в неговата банкова сметка, която надвишава неговата заплата за целия му интервал на работа със $138 000. Пауъл не може да изясни произхода на тези пари и е наказан на една година затвор.

Фред Тръмп дава показания пред комисията на Конгреса. Той възмутено отхвърля обвиняването за кражба на $4 млн. от данъкоплатците: „ Това въобще не е правилно, боли ме. Единственото нещо, което ме прави благополучен, е, че това не е правилно ". Да, в банковата сметка има $4 млн., само че той не ги вади от там и не ги харчи за себе си.

Срещу него е повдигнато още едно обвиняване - за изтеглянето на $1,4 млн. от сметките, за Shore Haven, под прикритието на дивиденти. Подобно на други бизнесмени, изправени пред такива обвинявания, той изяснява изплащането на дивиденти като награда за икономията на разноски и отплата за финансовия риск.

След чуването против Тръмп не са повдигнати нови обвинявания, само че FHA стопира да работи с него.

Последният и максимален план за развиване, подхванат от Фред Тръмп, е построяването на Trump Village, жилищен комплекс от седем 23-етажни здания (3700 апартамента) и търговски център. Проектът е приключен през 1964 година и коства с $5 млн по-малко от в началото плануванаъа цена от $55 млн. Но в хода на работата, откакто са издигнати две от седемте къщи, Тръмп осъзнава, че задачата е прекомерно огромна единствено за него, и се обръща към един от водещите бизнесмени на недвижими парцели в Ню Йорк - HRH Corporation. Фред Тръмп прави пари от Trump Village (той получава $3,8 млн., а HRH - $1 млн.), тъй като комплексът носи неговото име, само че не може безконтролно да се твърди, че той го е построил.

През същата 1964 година Фред Тръмп подписва договорка за изкупуването на жилищния комплекс Swifton Village за $5,75 млн., който е продаден по правосъден ред, откакто предходните му притежатели не са могли да изплатят ипотечния дълг. Партньор в тази договорка е синът на Фред, -Доналд Тръмп. За сина му това е първата договорка в живота му, само че надалеч не последната милионна. Започва неговото време.

Наследството

През октомври 2018 година The New York Times разгласява особено следствие за това по какъв начин парите, извоювани от Фред Тръмп, минават към неговите деца. Журналистите организираха многочислени изявленията с някогашните чиновници на Тръмп и разгледаха над 100 000 страници документи (данъчни отчети, резултати от одити, счетоводни книги).

Докато се кандидатира за президент, Доналд Тръмп съобщи, че не е получил съвсем никаква финансова помощ от татко си и е станал милиардер самичък. Разследване на The New York Times отхвърли това изказване.

Фред и брачната половинка му Мери съумяват да преведат над $1 милиард на децата си, заобикаляйки налозите за подаяние и завещание, който в техния случай би бил 55%, т.е. над $550 млн., а децата са платили налог в размер на $52,2 млн.

Парите са прехвърляни по разнообразни способи. През 1976 година Фред Тръмп основава доверителни фондове за петте си деца, като влага по $1 млн. във всяко и в допълнение усилва сумата. Той изплаща на сина си Доналд заплата като негов зависещ шеф на недвижимите парцели, банкер, съветник, притежател на жилища. Когато налозите са изплатени, собствеността на Тръмп е мощно занижена.

На 22 ноември 1997 година, година и половина преди гибелта на Фред Тръмп, по-голямата част от неговите недвижими парцели към този момент са „ дарени “ на децата. Оценката на дарението е занижена и възлиза на $41,4 млн. Това разрешава да се понижи размерът на налога върху дарението.

На 4 май 2004 година Доналд Тръмп, неговия брат и сестрите му продават „ дарението “. Дялът на Доналд от продажбата е бил $177,3 млн. И империята за недвижимите парцели, която Фред Тръмп построява, престана да съществува.

Правилата на Фред Тръмп

- Обичай това, което правиш, и единствено ти можеш да се научиш да вършиш работата си в действителност добре.

- Направи го, направи го до края, направи го както би трябвало и си тръгвай.

- Други хора обичат да играят голф, а аз обичам да закупувам жилища.

- Научи всичко, което можеш, за това, което правиш.

- Дадох на Доналд цялостна независимост на деяние, а той има страхотна визия за вероятностите и всичко, до което се допре, се трансформира в злато. Доналд е най-умният човек, който познавам.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР