Изследователите от Mass General Cancer Center работиха заедно с неврохирурзите

...
Изследователите от Mass General Cancer Center работиха заедно с неврохирурзите
Коментари Харесай

Забележителен пробив при рака показa как мозъчен тумор на жена почти изчезна само за пет дни

Изследователите от Mass General Cancer Center работиха дружно с неврохирурзите на Mass General, с цел да разработят нов вид CAR-T терапия, наречена CAR-TEAM кафези, за лекуване на хора с избран вид повтарящ се гибелен рак на мозъка и тестваха дали клетъчната терапия е безвредна, или не. 

Пациентите

Екипът организира първа фаза от своето клинично проучване сред март и юли 2023 година, като тества новото лекуване върху трима пациенти - 57-годишна жена и двама мъже на възраст 72 и 74 години - с рецидивиращ глиобластом.

Глиобластомът е " тип рак, който стартира като напредък на кафези в мозъка или гръбначния мозък “, изяснява клиниката " Мейо ".

" Той пораства бързо и може да унищожи хубавичко тъкан. Глиобластомът се образува от кафези, наречени астроцити, които поддържат нервните кафези ", прецизират от там. 

Терапията

Тримата пациенти са лекувани с CARv3-TEAM-E Т кафези – нов метод към CAR-T лечението.

CAR-T лечението " е особено създадена за всеки обособен пациент и включва препрограмиране на личните кафези на имунната система на пациента, които по-късно се употребяват за локализиране на рака “, показва NHS.

" Това е доста комплицирано и евентуално рисково лекуване, само че е потвърдено в опити, че лекува някои пациенти, даже тези с много напреднал рак и при които други налични лекувания са се провалили “, прибавя той.

CAR-T терапиите са утвърдени за приложимост при рак на кръвта, само че при солидни тумори като глиобластом може да бъде по-трудно.

Резултатите 

" Само дни след лекуването пациентите изпитаха фрапантно понижаване на туморите си, като един пациент реализира съвсем цялостна регресия на тумора “, разкрива Mass General Brigham.

ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) пет дни след еднократна инфузия на CAR-TEAM разкрива, че клетките на 57-годишната жена " демонстрират съвсем цялостна регресия на тумора “, ЯМР на 72-годишния мъж два дни след лекуването демонстрира " понижаване на размера с 18,5 % " и до ден 69 - " 60,7 % " понижение. " И това положение се резервира повече от шест месеца ".

А кръвта и гръбначно-мозъчната течност на 74-годишния мъж " демонстрират понижаване на броя на копията на EGFRvIII и EGFR, като в последна сметка стават неоткриваеми “ след сходна единична инфузия.

Всички пациенти " понасяха инфузиите добре “, само че всички страдаха от тресчица и " изменен психологичен статус скоро след инфузията “, само че това беше " предстоящо “ и цялостната щета от лекуването не се считаше за по-рискова от " трета степен или доза- ограничение на токсичните резултати “, написа unilad.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР