Нови изображения разкриват раждането на масивен айсберг в Антарктика, сравним

...
Нови изображения разкриват раждането на масивен айсберг в Антарктика, сравним
Коментари Харесай

Леден гигант носи името А-83 и би могъл потенциално да доведе до последици за глобалните морски нива

Нови изображения разкриват раждането на солиден айсберг в Антарктика, съпоставим по мярка с остров Уайт. Айсбергът, наименуван A-83, се простира на 380 квадратни километра и е с дебелина към 150 метра. 

Айсбергът се отдели от ледения шелф Brunt миналата седмица след появяването на нова цепнатина, видяна на сателитни изображения. Според British Antarctic Survey (BAS) океанските течения към този момент управляват придвижването на A-83, написа Meteo Balkans.

Пукнатини в ледения шелф Brunt

Леденият шелф Brunt, кръстен на уелския метеоролог Дейвид Брант, е претърпял разединение на няколко айсберга през последните години. Този финален айсберг се разцепи, откакто отвесна цепнатина се сля със съществуваща хоризонтална цепнатина, наподобяваща ножица, режеща хартия. 

Хоризонталната цепнатина, известна като Halloween Crack, беше открита на 31 октомври 2016 година, до момента в който отвесната цепнатина, дълга 14 км, беше видяна едвам на 26 април тази година. Експерти, употребявайки сателитни и GPS данни, потвърдиха окончателното разлъка в ранните часове на понеделник, 20 май.

" Това отелване се очакваше от появяването на Halloween Crack преди осем години “, сподели Оливър Марш.  " Това понижава общата повърхност на ледения шелф до най-малката степен от началото на наблюдението. “ 

Естествени процеси са образували пукнатините

Ледените лавици са плаващи ледени платформи, свързани със земна маса, намиращи се в полярни райони като Антарктида и Гренландия. Въпреки че топенето на шелфовия лед е обвързвано с световното стопляне, се отбелязва, че пукнатините, водещи до айсберг А-83, са се образували посредством естествени процеси.

Според Марш, отделянето на айсберга е резултат от придвижването на шелфовия лед Brunt към McDonald Ice Rumples, закрепена точка на морското дъно. 

" С течение на времето това сътвори напрежение на прегъване в леда на север от пукнатината на Хелоуин, което се усили, до момента в който надвиши сериозната стойност “, сподели Марш.  " Този ​​тип отелване е единствено един от механизмите, посредством които ледената завивка губи маса, с цел да остане в баланс с целогодишния снеговалеж. “

Изследователска станция за мониторинг

Шелфовият ледник Brunt също е хазаин на изследователската станция Халей VI, която е от решаващо значение за мониторинга.  

През 2016 година специалистите от BAS реалокираха базата на 26 км във вътрешността в сушата, с цел да избегнат отдалечаването й върху айсберг, който по-късно се отдели през януари 2023 година В момента без личен състав, нов екип ще се върне в Халей VI през ноември.

Изследванията извършени тук са от решаващо значение, защото способстват за нашето схващане за изменението на климата, повишението на морското ниво и атмосферните феномени.

Чувство на напън

" Въпреки че отцепването на айсберга е обикновено, шелфовият лед Brunt изпитва същия напън, както другаде към Антарктида, в това число условия на слаб морски лед. Когато има по-малко морски лед, ледените лавици са по-изложени на дестабилизиращ вятър и талази “, отбелязва НАСА.

" Останалата част от Brunt към момента се държи на McDonald Ice Rumples. Но новият айсберг A-83, дружно с айсбергите A-74 и A-81, които се отделиха през последните години, доста понижиха площта на ледения шелф от началото на 2021 година “

Бъдещето на ледения шелф Brunt 

Кристофър Шуман е глациолог от Университета на Мериленд, основан в Центъра за галактически полети Годард на НАСА.

" Тъй като ледените лавици стават все по-малки и по-малки, те стават по-уязвими към рискови събития, които могат, както в тази ситуация с ледения шелф Glenzer/Conger, да доведат до дестабилизация и цялостна загуба на плаващата ледникова ледена зона “, сподели Шуман.

НАСА означи, че леденият шелф Brunt към момента има фрактури на повърхността си, като Chasm 2, които ще продължат да играят роля в еволюцията на ледената платформа.  " Данни от Landsat, събирани целогодишно, дружно с прозрения от други датчици, ще оказват помощ на учените да осмислят това бъдеще. “

Повече за ледения шелф Brunt 

Леденият шелф Brunt се намира край крайбрежията на Антарктика в морето Уедел. Простира се от Coats Land на запад до Queen Maud Land на изток. 

Леденият шелф е изключително забавен за учените заради динамичния си темперамент. Постоянно се трансформира заради процеси като отелване и образуването на айсберги като A-83.

Тези събития биха могли евентуално да трансформират фрапантно ландшафта на шелфа и да имат последствия за световните морски равнища, макар че самият мразовит шелф, защото към този момент е на повърхността, не способства за повишаване на морското ниво, когато ледът се отчупи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР