Средновековните градове притежават особеното очарование на отдавна отминали и останали

...
Средновековните градове притежават особеното очарование на отдавна отминали и останали
Коментари Харесай

Този средновековен град е съвсем близо до България, а цените са уникални - обяд за двама - 55 лв., бирата е само 3 лв.

Средновековните градове имат особеното обаяние на от дълго време отминали и останали в съзнанието ни като сантиментални времена. Затова и пътуването до тях е обвързвано с доста упования и страсти.

Както и с разноски, тъй като множеството непокътнати средновековни замъци са във Франция, Германия или пък Англия. Съвсем покрай България обаче се намира един също добре съхранен от Средновековието град - Мостар.

Разположен в южната част на Босна и Херцоговина, той е най-известен с моста над река Неретва, от който идва и името на града. Стари мост е част от Световното културно завещание на ЮНЕСКО и е строен пред XV век.

Друга забележителност в Мостар е джамията " Карагьоз бей ". Подобно на Йерусалим обаче, градът приютява няколко религии. Франевачката черква е от времето, когато градът е в границите на Австро-унгарската империя.

Между 1863 година и 1873 година пък е издигната катедралната черква " Света троица ", а неин основател е известният по това време български строител Андрей Дамянов. В Стария град пък можем да се любуваме на мостри на османската архитектура, пишат Travel Off Path.

Съвсем не на последно място като причина да сложим Мостар в листата си с мечтани бъдещи дестинации е локалната кухня. Подобно на историята на града, и тя е комбинация от турски, средиземноморски и австро-унгарски въздействия.

А цените са по-ниски от тези в България - обяд за двама с предястие, главно и десерт излиза към 55 лева, наливната огромна бира е към 3 лева, а бутилка минерална вода - 2 лева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР