Тиквичките са сред най-консумираната храна не само в България, но

...
Тиквичките са сред най-консумираната храна не само в България, но
Коментари Харесай

Десет интересни факта за тиквичките

Тиквичките са измежду най-консумираната храна освен в България, само че и по света. Те участват в салати, яхнии, съществени ястия, запеканки, оризови ястия. Вижте забавни обстоятелства за тиквичките!

1. Една легенда споделя, че тиквичките са подарени на хората от боговете. Веднъж доста от дълго време дамата на един риболовец се обърнала към тях с молитва да ѝ дадат зарзават, мек като риба, с цвета на морето в лунна нощ и с кора, здрава като корубата на костенурка. Получила тиквичка.

2. Тиквичките са вариация на тиквите и постоянно са освен светло-зелени, каквито най-често има на нашите пазари, само че и тъмнозелени, бели или жълти.

3. В Европа тиквичките попадат през XVI век, само че дълго ги отглеждат единствено като декоративно растение поради красивите им цветове.

4. Тиквичките съдържат доста витамини (А, Е, С, Н, група В, РР, бета-каротин), минерални соли и микроелементи. При това са нискокалорични - единствено 23 килокалории на 100 грама.

5. Зеленчукът е богат и на пектини, с помощта на които се възстановява водно-солевият баланс в организма, пречиства се кръвта, възстановява се равнището на холестерина и като цяло се усъвършенства обмяната на веществата.

6. Тиквичките съдържат доста антиоксиданти, които обаче могат да се разрушат при топлинна обработка. Испански учени са правели огромен опит и са потвърдили, че оптималният метод на готвене на тиквичките е печенето им във фурната или в микровълновата печка.

7. Има доказателства, че честата приложимост на тиквички в менюто работи добре при хора с наднормено тегло.

8. Хранителната стойност на семките на тиквичките се усилва с узряването им и престояването им. Масачузетска пробна станция е потвърдила, че в семената на тиквички, съхранявани повече от 5 месеца, наличието на протеини се е нараснало.

9. Маската от кашица от тиквички изсветлява и подмладява кожата, насищайки я с витамини и антиоксиданти. Тези процедури са подобаващи изключително за суха кожа, загрубяла от слънцето.

10. Тиквичките ни сервират и друга кулинарна изненада - своите цветове, които са подобаващи за пържене, печене в състава на запеканки, варене в супи и прибавяне в салати. В Гърция ги пълнят с ориз, сирене и ароматни билки и ги пекат в доматен сос или ги пържат във фритюрник. За още вкусни хрумвания с тиквички разгледайте галерията ни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР