Тези дни предсказанията за рецесия в САЩ изскачат от всеки

...
Тези дни предсказанията за рецесия в САЩ изскачат от всеки
Коментари Харесай

Как ще изглежда следващата рецесия в САЩ

Тези дни предсказанията за криза в Съединени американски щати изскачат от всеки ъгъл. Големи банки, известни икономисти и някогашни държавни чиновници споделят, че спадът е съвсем сигурен, до момента в който Федералният запас се бори да сложи инфлацията под надзор. Две трети от основните изпълнителни шефове на фирмите от Fortune 500 се готвят растежът да се обърне до края на 2023 година Доходността по облигациите и потребителските изследвания светят в алено. Търсенията на " криза " в Гугъл нарастват.

Данните сигурно са тревожни. Както някогашният финансов министър Лари Съмърс означи, всякога когато инфлацията се увеличи над 4% и безработицата падне под 4% - два прага, които при прекосяване са знак за прегряване на стопанската система - в границите на две години Съединени американски щати влизат в криза. Сега и двата прага са трансферирани.

През по-голямата част от предходната година Фед и вложителите имаха вяра, че инфлацията ще отшуми с отслабването на пандемията. Вече никой не има вяра в това. Има необятно единодушие, че макар затрудненията с предлагането и скоковете в цените на силата търсенето също е прекомерно високо и е нужна по-строга парична политика, с цел да се върне към естественото равнище. Въпросът е какъв брой огромно би трябвало да е стягането и затова какъв брой би потърпевша стопанската система - колкото повече Фед би трябвало да увеличи лихвите, толкоз по-тежък ще бъде икономическият спад. Сривът на акциите от началото на годината демонстрира, че вложителите отразяват болката в цените.
Реклама Паралели с предишното
Ако Съединени американски щати в действителност изпаднат в криза, по какъв начин би почнала тя? Един от методите за предсказание на пътя на спада е да се консултираме с историята. Съединени американски щати са претърпели 12 рецесии от 1945 година насам. Много наблюдаващи показват приликите сред днешните проблеми и тези от началото на 80-те години, когато Фед при Пол Волкър смаза инфлацията и аргументи дълбока криза. Други съпоставят спада след енергийните рецесии от 70-те години на предишния век със скока на цените на петрола и храните през днешния ден. Трети оприличават срутва на dotcom балона през 2000 година на този на софтуерните акции тази година.

Но тези паралели имат съществени дефекти. Инфлацията не е толкоз крепко открита, колкото при започване на ерата на Волкър. Растежът изисква надалеч по-малко сила, в сравнение с през 70-те години на предишния век. А стопанската система е изправена пред по-сложни насрещни ветрове в този момент, в сравнение с след срутва от 2000 година Уместността на предишните събития се лимитира и от необичайния темперамент на дълбокия спад, провокиран от коронавирус през 2020 година, и бурното възобновяване през 2021 година, когато фискалните и паричните тласъци наводниха стопанската система.

По-добър метод да мислим за възможна криза е да погледнем Съединени американски щати такива, каквито са през днешния ден. Нека разгледаме три разнообразни аспекта: действителната стопанска система, финансовата система и централната банка. Взети дружно, те допускат, че рецесията би била релативно лека. Балансите на семействата и бизнеса най-вече са мощни. Рисковете във финансовата система наподобяват управляеми. Фед от своя страна прекомерно постепенно реагира на инфлацията, само че доверието, което построи през последните няколко десетилетия, значи, че към момента може да се бори с ефикасни реакционни дейности. Има обаче една неприятна измама: когато рецесията в последна сметка завърши, следствията от последните няколко години на рисково общуване с инфлация може да доведат до постепенно възобновяване.
Домакинствата - с по-добри финанси
Да стартираме с устойчивостта на действителната стопанска система, която може да се окаже най-важната защитна линия при спад. Населението като цяло има постоянна финансова основа, а тази смяна е добре пристигнала в съпоставяне със задлъжнелите консуматори в предишното. Дългът на семействата е към 75% от Брутният вътрешен продукт, което е спад в съпоставяне със 100% в навечерието на международната финансова рецесия от 2007-2009 година Още по-удивително е какъв брой по-малко американците заплащат годишно за обслужване на задълженията си. Тъй като доста от тях са минали към по-евтини ипотеки, до момента в който лихвените проценти падаха през последните години, годишните им заплащания по задължения в този момент възлизат на към 9% от разполагаемия приход, което е най-ниското равнище от 1980 година, след като има данни.
Реклама
Освен това доста семейства имат по-големи от нормалните парични буфери с помощта на финансовите тласъци от последните две години, както и поради по-ниските разноски за пътувания, заведения за хранене и други сходни в разгара на пандемията. Общо американците имат спомагателни спестявания от 2 трлн. $ (9% от БВП) спрямо преди коронавирус. Част от тези пари започнаха да се харчат с повишаването на разноските за живот, само че те към момента остават потребен буфер.
Пазарът на труда с намалена успеваемост
Във всяка криза един от огромните проблеми е какъв брой хора ще изгубят работата си. Безработицата нормално пораства по време на криза: спадовете в Съединени американски щати след 1945 година приблизително, без да включваме късата коронавирус криза, покачват безработицата с три процентни пункта (виж графиката). Днес растежът на безработицата наподобява още по- нужен стопански като метод да се облекчи част от натиска за повишение на заплатите и да се понижи инфлацията.
Балансите на семействата и бизнеса най-вече са мощни, а рисковете във финансовата система наподобяват управляеми. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Крипто 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Отбрана Реклама
Може ли обаче нещата да се развият друго? Според някои индикатори пазарът на труда в никакъв случай не е бил толкоз затегнат - налични са рекордните 1.9 работни места на всеки незает. Това дава оптимизъм, че фирмите на процедура могат да анулират обявите си за работа и да не уволняват хора. Председателят на Фед Джером Пауъл изрази тази вяра. " Има метод да ограничим търсенето на пазара на труда и да понижим свободните работни места, без да нараства безработицата ", сподели той на 4 май.

На процедура обаче е малко евентуално пазарът на труда да се приспособява толкоз безпрепятствено. Съмърс показва концепцията за кривата на Бевъридж, която изобразява съществена връзка: колкото повече свободни работни места има, толкоз по-ниска е безработицата. От началото на пандемията кривата се измести на открито (виж графиката). С други думи, наподобява, в този момент са нужни повече свободни работни места, с цел да бъдат реализирани същите равнища на безработица като в предишното. Това е знак за нестабилна успеваемост на способността на стопанската система да съпоставя верните хора с верните работни места. Едно допустимо пояснение е, че някои хора към момента не са склонни да работят заради рисковете за здравето, свързани с коронавирус. Друга е вариацията сред районите: някои щати като Юта и Небраска имат голяма потребност от служащи, само че няма задоволително искащи да се реалокират в тях.

Каквато и да е точната причина, изводът е, че е прекомерно оптимистично да се мисли, че стягането на Фед може да понижи свободните работни места, без да понижи и заетостта. Но това не значи, че Пауъл бърка. Кривата на Бевъридж също може да се реалокира назад, до момента в който възобновяване напредва и повече хора се връщат в работната мощ. Да приемем, че безработицата се усилва с 2 процентни пункта вместо междинните за време на криза 3. Така тя ще стане към 5.5% и ще е под междинната за последните три десетилетия. Макар и мъчително за тези, които ще отидат на борсата, това би бил добър резултат за изискванията на криза. За разлика от него в края на цикъла на стягане на Волкър 11% от американците са били без работа.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама Дълговете на фирмите
Дори множеството хора да са сносно предпазени от криза, те въпреки всичко евентуално ще понижат разноските си при спад на стопанската система. Затягането на коланите от своя страна би довело до по-малко доходи за бизнеса. Ключов въпрос е по какъв начин по-ниските облаги ще взаимодействат с високите равнища на дълга - за разлика от семействата фирмите са нараснали своите заеми през последното десетилетие. Дългът на нефинансовия бизнес възлиза на към 75% от Брутният вътрешен продукт, близо до най-високите върхове.

За утешение, доста компании се постараха да се възползват от ниските лихви по време на пандемията. През 2021 година фирмите понижиха падежиращия тази година дълг с към 27%, или 250 милиарда $, основно посредством рефинансиране на съществуващия си дълг при по-ниски лихви и за по-дълги периоди. Това ги прави по-малко чувствителни към повишение на лихвените проценти.

Не толкоз успокоителен обаче е фактът, че от лесните пари се възползваха и по-рисковите компании. Облигациите с рейтинг BBB, най-ниската степен на дълга от капиталов клас, в този момент съставляват рекордните 57% от пазара на облигации от капиталов клас по отношение на 40% през 2007 година Когато настъпи криза, рейтингите на доста от тези облигации може да се намалят с една-две степени. А когато облигациите преминат от капиталов клас към статус на спекулативни или нежелани активи, те стават надалеч по-малко привлекателни за огромна част от вложителите като пенсионни фондове и застрахователни компании. Това усилва възможностите за по-голям вкус към нискорискови активи при утежняване на настройките.

Въпреки това с помощта на началната позиция на ниски разноски за финансиране има граница за това какъв брой зле могат да станат нещата. В скептичен сюжет, в случай че рецесията се сблъска с по-високи вложени разноски и растящи лихвени проценти - рейтинговата организация S&P предвижда, че към 6% от корпоративните облигации със умозрителен рейтинг ще изпаднат в несъблюдение идната година. Това би било много повече от сегашните 1.5%, само че на половина от достигнатите през 2009 година 12%. Интригуващо е, че секторът, който през днешния ден държи най-нискокачествения дълг, са медиите и развлеченията, където влизат доста компании за отдих като круизни линии. Рецесията би понижила търсенето на услугите им. Но защото терзанията за коронавирус отшумяват, нараства желанието за излизания и развлечения. Парадоксалният резултат е, че част от фирмите с невисок рейтинг може да са в положение да се оправят по-добре при спада от множеството други.
Нови закани за финансовата непоклатимост
Колко е постоянна финансовата система? През последните години заглавията по отношение на стандартите за финансова адекватност на банките по " Базел 3 " може да са провокирали значително неразбиране. Но тези правила извършиха задачата си и принудиха огромните финансови компании да държат повече капитал и по-ликвидни активи. Банките влязоха в 2007 година с главен личен капитал, поемащ загуби, на стойност към 8% от техните рисково претеглени активи. Днес той е повече от 13%, доста по-голям марж на сигурност. " Рецесията не би изглеждала както след финансовата рецесия. Системата просто не е толкоз задлъжняла като тогава ", споделя Джей Брайсън от банката Wells Fargo.

Неизбежно се появиха нови закани. Пруденциалните регулации тласнаха рисковите действия към по-тъмните кътчета на финансовата система. Небанковите кредитори да вземем за пример са издали към 70% от всички ипотечни заеми предходната година спрямо 30% преди десетилетие. В идеалния случай това би отдалечило банките от рисковете. Но банковото кредитиране на тези не-банки също процъфтява, създавайки мрежа от непрозрачни връзки. Застрахователите, хедж фондовете и фамилните офиси - на процедура капиталови медиатори за свръхбогатите - също поеха спомагателни опасности. Те имат повече задължения, в сравнение с преди 15 години, и са измежду най-големите вложители в корпоративни облигации с по-нисък рейтинг.

Емблематични за новия тип заплаха са обезпечените отговорности по заем (CLO). Те нормално се основават посредством синдикиране на заеми, обединяването им и по-късно разделянето им на скъпи бумаги с разнообразни рейтинги според от техните профили за заплащане. Стойността на неизплатените CLO доближи към 850 милиарда $, което ги прави най-големия секюритизиран кредитен бранш в Съединени американски щати. А високорисковите заеми с ливъридж образуват възходящ дял CLO, които отчасти се трансформират в активи от капиталов клас посредством алхимията на секюритизацията. Паралелите с ловките ипотечни скъпи бумаги от началото на века са явни. И въпреки всичко приликите също могат да бъдат надценени. Пазарът на CLO е към половината от размера на най-рисковия пазар на ипотечни скъпи бумаги при започване на века. CLO свързват вложителите с необятен набор от браншове, освен с парцели. Те също по този начин е по-вероятно да са дълготрайни вложения, по-устойчиви на възходи и падения на пазара.

Освен това значим стабилизатор за финансовата система ще бъде относителната непоклатимост на най-важния пазар на активи в Съединени американски щати - парцелите. Силният скок в цените на жилищата през последните две години значи, че е евентуален спад в продажбите и стойностите. Но парцелите също са в фрапантен дефицит. Сам Хатър от Freddie Mac, подкрепяна от държавното управление ипотечна компания, пресмята, че Съединени американски щати имат дефицит от близо 4 млн. жилища заради забавено строителство през последните 15 години. Далеч по-добре е финансовата система да влезе в криза с голямо закъснение от незадоволителни вложения, в сравнение с с следствията от свръхинвестиции, какъвто беше казусът през 2007 година
Парична политика без пространство за деяние
Последният фактор при оценката на въздействието на рецесията е паричната политика. Към март междинната прогноза на членовете на комитета за установяване на лихвените проценти на Фед беше, че инфлацията ще падне до близо 2% през 2024 година, без лихвените проценти да би трябвало да надвишават 3%.

Изглежда по-вероятно числата да са много по-високи. Джеймс Булард, релативно ястребово настроеният президент на Федералния запас на Сейнт Луис, счита, че централната банка ще би трябвало да усили лихвите до 3.5% до края на тази година. Едно просто предписание, което съчетава действителния безпристрастен лихвен % (процентът, поправен по отношение на инфлацията, който нито подтиква, нито лимитира растежа) и предстоящата инфлация, допуска, че може да са нужни по-високи номинални лихви. Ако действителното неутрално равнище е 0.5%, тогава Фед евентуално би желал да доближи действителна рента от към 1.5%, с цел да овладее инфлацията. Като прибавим краткосрочните упования за инфлация от към 4% годишно, както демонстрират изследванията на потребителите сега, на Фед може да се наложи да вдигне номиналната ставка до 5.5%. " Има доста по-голяма възможност да се нуждаем от по-високи лихви, в сравнение с Фед в този момент планува или пазарът предвижда ", споделя Съмърс.
Според някои индикатори пазарът на труда в никакъв случай не е бил толкоз затегнат - налични са рекордните 1.9 работни места на всеки незает. Източник: Reuters
Казано по различен метод, Фед стартира пътешестване с ясна дестинация (ниска инфлация), явно средство (лихвени проценти), само че мъгляви догатки по какъв начин да стигне до такава степен (колко високи би трябвало да бъдат лихвените проценти). Фед ще знае верния път единствено като продължи напред и види по какъв начин реагира стопанската система.

Фед едвам предприе първите си стъпки, като увеличи лихвите с три четвърти процентен пункт през последните три месеца и дефинира проект за стесняване на активите си. Но може да е удовлетворен от резултатите досега, ясно забележими във финансовите пазари, които бързат да отразят в цените бъдещо стягане. Въпреки всички неточности на Фед през миналата година той още се употребява с уважението на вложителите, което е скъпо завещание от последните четири десетилетия, започващо от водачеството на Волкър, който поддържаше таван на инфлацията. Акциите, които, наподобява, образуваха балони, паднаха. Въздействието върху ипотечните заеми е трагично: 30-годишните закрепени лихвени проценти се покачиха над 5%, най-високото равнище за повече от десетилетие. И въпреки всичко кредитните спредове са се нараснали единствено ненапълно, което е индикация, че кредитните пазари не са прекомерно уплашени. Взети дружно, те наподобяват като систематична ликвидация и ранен триумф за Фед. Въпреки че упованията за инфлация, измерени посредством ценообразуването на пазара за облигации, към момента сочат годишна инфлация от 3% през идващите пет години, те са се намалили с към половин процентен пункт по отношение на март.

Доводът за оптимизъм на Булард е, че огромна част от работата по усмиряване на инфлацията може да бъде свършена посредством връщане на упованията на ниско равнище. Тогава действителната стопанска система няма да има потребност да понася тежестта на корекцията. Ето за какво главната цел на Фед е да потвърди на вложителите, че обещанията му за потушаване на инфлацията са правдоподобни. " Това е повече доктрина на игрите и по-малко иконометрия ", споделя той. Рекордът на Фед през последните няколко месеца, откогато със забавяне фиксира погледа си върху инфлацията, отваря опцията той да укроти цените без мъчително високо нарастване на лихвите. Това от своя страна би довело до по-лека криза.
Дори лека криза може да има дълбоки последици
Защо тогава да се тормозим? От една страна, даже лека криза е пагубна. Представете си, че равнището на безработица се повишава с два процентни пункта, както в относително обнадеждаващия сюжет. Това би означавало към 3 млн. американци да изгубят работата си. Политическите последствия може да са още по-драматични. Рецесията през 1990 година се демонстрира просто като премигване в икономическите трендове, само че оказва помощ да се проправи пътят за успеха на Бил Клинтън над Джордж Х. У. Буш. Лека криза през 2023 година може да постави завършек на обсаденото президентство на Джо Байдън и да помогне на Доналд Тръмп да се върне в Белия дом.

Това ще направи политическия отговор на задаващата се криза доста по-сложен. Ако, както се чака, републиканците поемат от демократите контрола над Конгреса на междинните избори през ноември, понижават възможностите за мощен фискален тласък при закъснение на растежа. Републиканците не биха видели причина да избавят Байдън, изключително в случай че финансовата система е издръжлива.

Задачата за облекчение ще падне директно върху Фед. Но откакто таман се е борила да овладее прегряването на стопанската система и да обуздае инфлацията, централната банка ще се тормози да не усили търсенето прекалено много. А в случай че актуалният цикъл на повишаване на лихвите спре на ниско равнище, Фед няма да има доста пространство за лихвени намаления. Следващата стъпка ще бъде още веднъж да се отприщи количествено облекчение (т.е. закупуване на активи като държавни облигации, с цел да се понижат дълготрайните лихвени проценти). Тогава Фед би се страхувал по какъв начин ще бъде възприето " печатането на пари " толкоз скоро след побеждаването над инфлацията и тъкмо когато стартира противоречива предизборна акция.

Резултатът е, че политиците евентуално ще разполагат с стеснен боеприпас, в случай че идната криза е тъкмо зад ъгъла. Като се имат поради мощните страни на днешната стопанска система - великодушни консуматори, постоянни предприятия и сигурни банки - идващият спад би трябвало да е лек. Но даже и лека криза би трябвало да бъде последвана от напредък, с цел да може стопанската система да се върне изцяло към положително здраве. А с фискална политика на аварийна пейка и парична политика, която е мощно лимитирана, има възможност Съединени американски щати да се изправят пред мъчително постепенно възобновяване. След две години на фокусиране върху високата инфлация ниският напредък може още веднъж да се трансформира в главен проблем за стопанската система.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР