След серия от мегапроекти, саудитският принц Мохамед бен Салман Ал

...
След серия от мегапроекти, саудитският принц Мохамед бен Салман Ал
Коментари Харесай

Най-голямата ботаническа градина се строи в пустинята

След серия от мегапроекти, саудитският принц Мохамед бен Салман Ал Сауд поръча и най-голямата в света температурно-контролирана ботаническа градина. Проектът се назовава King Abdullah International Gardens и се простира на над 2 млн. кв. м повърхност.

Нищо в този план не е всекидневно. Едва ли има друга ботаническа градина в пустиня, само че тази е тъкмо отвън Рияд. Нещо повече, задачата й е да се трансформира в международен водещ център за проучване на климатичните промени. Но най-много – градините, разпростиращи се върху повърхност от 10 хектара, ще пресъздават 400 млн. години еволюция на растителния свят на Земята.

Амбициите на принца са KAIG да посреща по над 3 млн. гости годишно, с цел да бие по всички параметри градините в Кю, Лондон и Сингапур.
Централната част на плана е куполната постройка с 90 000 кв. м повърхност, завършена като два взаимосвързани полумесеца. Всеки един от тях ще разрешава на посетителите да пътуват във времето и да преживеят измененията в растителния свят и ландшафта, настъпили на мястото, където ще бъдат основани градините.

Те ще бъдат показани като времева линия, която води посетителя през разнообразни ботанически столетия. Освен плодотворните интервали от юра и креда, градините ще обгръщат девонска епоха, последвана от въглерод епоха, кайнозойски интервал и по-късните палеоботанични интервали.

Последната затворена градина е Градината на изборите, просветително пространство, което изследва и изяснява по какъв начин методът на живот и индустриалните избори, които вършим през днешния ден, могат да трансформират пейзажа по разнообразни способи за бъдещите генерации.
 

— stupidDOPE.com (@stupidDOPE)

Друг от акцентите ще е Градината на пеперудите , пространство, в което посетителите ще могат да се разходят измежду многообразие от пеперуди. Тази градина освен ще прибавя магическа нотка към преживяването, само че също по този начин ще служи като учебен инструмент, проявяващ значимостта на биоразнообразието и деликатния баланс на екосистемите.

Целият план ще се зарежда със слънчева сила, водата ще се рециклира и огромна част от естествените материали на обекта, като скали, трошляк и почва, ще бъдат употребявани в строителството.

В седемте тематични градини ще има над 1400 типа растения . Проектът би трябвало да бъде отворен за гости през есента на 2025 година

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР