Температурата в Пекин скочи над 40 градуса по Целзий в

...
Температурата в Пекин скочи над 40 градуса по Целзий в
Коментари Харесай

Температурни рекорди от над 40 градуса в Пекин

Температурата в Пекин скочи над 40 градуса по Целзий в четвъртък за първи път от 2014 година и счупи върха за най-горещ ден през юни, като горещите талази, които обгърнаха Северен Китай седмица по-рано, се чака да продължат през уикенда, предава Ройтерс.

Метеорологична станция в южните покрайнини на града, считана за главния измерител на Пекин, записва 40,7C в 14:30 часа. (9:30 часа българско време). Според общинското метеорологично бюро, това е първото превишаване на прага от 40 градуса от 29 май 2014 година

Четвъртък се трансформира в най-горещия ден в Пекин през месец юни от началото на актуалните метеорологични записи. Предишният връх за всички времена беше регистриран на 10 юни 1961 година, когато живакът се повиши до 40,6C.

В дребното градче Танхекоу в североизточната част на Пекин температурата се повиши до 41,8°C, спечелвайки купата на най-горещото място в Китай в четвъртък.

Пекин, град с близо 22 милиона души, разгласи оранжев код, второто по величина метеорологично предизвестие, като сподели, че температурите може да доближат до 39C от четвъртък до събота.

Пекин, Тиендзин, Хъбей и Шандонг в Северен и Източен Китай бяха наранени от горещи талази предходната седмица, като националното метеорологично бюро издаде предизвестие за топлинен удар, съвсем две седмици по-рано спрямо предходни години.

Горещите талази също по този начин накараха управляващите да усилят напъните си за запазване на посевите, да подсигуряват сигурността на туристите и да спрат работата навън през най-горещата част от деня.

В Тиендзин, пристанищен град с население от повече от 13 милиона души, увеличеното потребление на климатици усили натоварването на електропреносната мрежа до 14,54 милиона киловата на 15 юни, което е с 23% повече от година по-рано, и накара отдела за комунални услуги да изпрати служащи да патрулират всеки ден в подземните тунели, с цел да подсигуряват, че електрическите кабели са в редовност.

В четвъртък температурата в градския регион на Тиендзин доближи 41,2 градуса, счупвайки локалните върхове.

Последният кръг от горещи талази, съвпадащ с дългия уикенд на Фестивала на драконовите лодки в Китай, ще удари също северния китайски район на Вътрешна Монголия и Синдзян в далечния запад, съгласно Китайската метеорологична администрация.

Китай има четиристепенна, цветно кодирана система за предизвестие за времето, като аленото е най-тежкото, следвано от оранжево, жълто и синьо.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР