Турция следи отблизо кой ще наследи иранския президент Ебрахим Раиси

...
Турция следи отблизо кой ще наследи иранския президент Ебрахим Раиси
Коментари Харесай

Политическото и икономическото съперничество: Кой ще наследи Ебрахим Раиси

Т урция следи от близко кой ще наследи иранския президент Ебрахим Раиси след неотдавнашната му гибел при злополука с хеликоптер.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Дориан Джоунс в своя репортаж от Истанбул. 

Смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси настъпи в сериозен миг. 

Турски боен дрон оказа помощ в напъните за намиране на останките от хеликоптера. Това се случи на фона на възходящото съревнование сред двете страни.  

" Политическото и икономическото съревнование сред Иран и Турция още е налице ", счита Хюсеин Багчи от Близкоизточния механически университет. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи еднодневен печал в страната във връзка на гибелта на президента на Иран Ебрахим Раиси. 

Анализатори споделят, че Анкара и Техеран от ден на ден се конкурират за въздействие в няколко района.   

" За Турция в този момент бъдещето на Южен Кавказ, Ирак и Сирия е доста значимо. В тези региони Турция се сблъсква с иранската съпротива ", показва Багчи.  

Турските военни са подготвени да стартират огромна атака в Ирак и Сирия против базите на кюрдската бунтовническа формация ПКК, която се бори против турската страна. Анкара неведнъж е подлагала на критика Техеран, че не поддържа напъните ѝ.   

След гибелта на Раиси в Иран следва провеждането на нови президентски избори.   

Анализаторите настояват, че Анкара може да види опция да преследва своя интерес, изключително като се имат поради вътрешните различия в Иран.   

Според анализатори, в случай че Иранската революционна армия (ИРГ) усили властта си, това може да докара и до по-настъпателно потребление на иранските пълномощници, следени от ИРГ в Ирак и Сирия, които постоянно оспорват турските ползи. Това в допълнение би подхранило съперничеството сред Турция и Иран. 

Тази несъразмерна самонадеяност, възприета от ИРГ, съчетана с политическа власт, ще бъде дестабилизиращ фактор в Близкия изток, считат анализатори. 

Тъй като Анкара и Техеран се конкурират за въздействие в Сирия, Ирак и Судан, анализаторите настояват, че преходът на Иран към ново управление може да има съществени последствия за целия район. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР