Темата с допинга около 15-годишната олимпийска шампионка по фигурно пързаляне

...
Темата с допинга около 15-годишната олимпийска шампионка по фигурно пързаляне
Коментари Харесай

Американски доктор по спортни науки е категоричен, че триметазинът не е причината Камила Валиева да спечели Олимпиадата

Темата с допинга към 15-годишната олимпийска шампионка по фигурно пързаляне Камила Валиева продължава да тревожи Международния олимпийски комитет, Световната антидопингова организация и всички останали страни, чиито спортисти не съумяха да се преборят с младата фигуристка на леда. The New York Times в това време реши да ревизира, що за вещество е триметазинът (TMZ), че да бъде неразрешен за приложимост от професионалните спортисти. Изданието се съветва с доктор Бенджамин Левайн от Югозападния медицински университет в Тексас, с цел да получат експертна позиция на човек, който не е директно забъркан в абсурда.

„ Шансът триметазинът да е подобрил представянето ѝ, според мен, е нула “, безапелационен е доктор Левайн.

Той изяснява още, че TMZ се употребява при хора, които имат проблем в обмена на веществата в кръвоносната система и по-конкретно в сърцето. Медикаментът усъвършенства приема на О2, което пък води до по-ефективна работа на сърдечния мускул при високи натоварвания.

Фигурното пързаляне безспорно е сложен спорт, само че той не се асоциира безусловно с тежко физическо натоварване. В него надалеч по-важни са координацията, салдото, грацията и концентрацията.

TMZ влиза в „ черния лист “ на Световната антидопингова организация (WADA) през 2014 година, а към 12 месеца по-късно получава възбрана за продажба на територията на Съединени американски щати. В същото време веществото се употребява необятно на територията на Източна Европа, защото се предлага от редица кардиолози.

„ Има по-голяма възможност това вещество да ѝ навреди “, споделя още доктор Левайн в продължение на коментара си.

WADA обаче аргументира решението си от преди 8 години, че TMZ има възможност да усъвършенства издръжливостта. В случая с фигурното пързаляне обещано комбиниране може да продължи до 4 мин., а в разпоредбите е записано, че скоковете във финалната фаза носят повече точки от тези в началната.

Припомняме, че през 2014 година китайският плувец Сун Янг получава тримесечна възбрана за присъединяване в публични шампионати, откакто дава позитивен тест за триметазин. 4 години по-късно рускинята Надежда Сергеева, която се състезава в бобслея, бива дисквалифицирана по същата причина, а в допълнение е отстранена за 8 месеца.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР