В Сливен за втори път от началото на годината беше

...
В Сливен за втори път от началото на годината беше
Коментари Харесай

Избраха двамата претенденти за сливенски митрополит

В Сливен за повторно от началото на годината беше извършен епархийски избор за нов митрополит. Първият опит за избиране на правоприемник на Негово Високопреосвещенство Йоаникий беше касиран от Светия Синод. Сега бяха определени двама кандидати – на първи тур Знеполският свещеник Арсений, а на втори – Мелнишкият свещеник Герасим.

Кой ще бъде седмият сливенски епархийски архиерей ще стане ясно през идната седмица. За избора на двете кандидатури през днешния ден се явиха всички епархийски гласоподаватели. Отново се стигна до два тура, като разликата сред Арсений и Герасим беше единствено един глас. Напрежение измежду гласоподавателите имаше и на днешния втори избор, който продължи близо 4 часа.

След като Светият синод касира предходното гласоподаване, през днешния ден изборът беше измежду шестима епископи. Сред тях обаче не бяха определените през февруари Йеротей и Михаил. Протести, контрапротести и гладна стачка на духовник белязаха месеците до днешния избор. Гласуването лиши три часа и половина. Десетки миряни чакаха резултатите пред митрополията.

Когато изборът завърши, започнаха и жалбите поради недействителни бюлетини. „ Това е умишлен акт. За мен е умишлен акт някой да основава проблеми и интриги. За мен изборът мина обикновено. Който не е удовлетворен, да си напише тъжба и да си възрази. Ще я гледа Светият синод и каквото стане ”, разяснява варненският митрополит Йоан.

На 26 май Светият синод ще реши кой от определените през днешния ден епископи – Арсении и Герасим, ще бъде новият сливенски митрополит. На него следва тежката задача да сплоти разграничената епархия. След като бъде определен новият сливенски митрополит, се минава към процедурата за избор на нов български патриарх. Това ще се случи през юни./Нова тв

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР