Свят Секс-афера и корупционен скандал в системата Орбан Местните избори

...
Свят Секс-афера и корупционен скандал в системата Орбан Местните избори
Коментари Харесай

Секс-афера и корупционен скандал в системата Орбан

Свят Секс-афера и корупционен скандал в " системата Орбан " Местните избори тази неделя могат да се трансфорат в референдум за системата Орбан 12 октомври 2019, 12:00  Секс-афера и корупционен скандал в
Секс-афера и корупционен скандал в " системата Орбан "
 Скандал: Американски елементи под турски огън в Сирия
Скандал: Американски елементи под турски огън в Сирия
 Арестуваха Джейн Фонда поради митинг
Арестуваха Джейн Фонда поради митинг
 Бойци на „ Ислямска страна ” избягаха от затвор в Сирия
Бойци на „ Ислямска страна ” избягаха от затвор в Сирия
 Путин: Терористите от ИД ще тръгнат към Балканите
Путин: Терористите от ИД ще тръгнат към Балканите
 Атака в мол в Манчестър, има ранени
Атака в мол в Манчестър, има ранени
 Нобелът за мир отиде в Африка
Нобелът за мир отиде в Африка
 Певец от Африка стана плебей в Русия
Певец от Африка стана плебей в Русия

естните избори в Унгария в никакъв случай не са имали мощен заряд. До огромна степен и тъй като през последните 10 години държавното управление на Виктор Орбан последователно лиши в миналото мощните самоуправляващи се общини от техните пълномощия и хиперцентрализира страната.

Но този път нещата са разнообразни: нито едни локални избори след рухването на комунизма не са имали толкоз огромно алегорично значение за страната, колкото идните тази неделя, написа Кено Ферзек за "Дойче веле ".

Каква е играта на Орбан

Опозицията се сплотява

Причините са основателни: в реалност от 2010 година Виктор Орбан ръководи страната с болшинство от две трети, а неговата партия “Фидес” господства в общинското самоуправление в съвсем цялата страна. Този път обаче на доста места разединената съпротива реши да се сплоти и излъчи общ претендент. Включително в столицата Будапеща, където левият Гергей Карачон е претендентът на опозицията. Според последните резултатите от допитванията, той печели съвсем същото утвърждение като Ищван Тарлош, повдигнат от партията “Фидес”.

Защо България на Борисов и Нинова доста наподобява на Унгария на Орбан

Ако опозицията завоюва изборите със тактиката си да издига общи претенденти, вярата, че съкрушителното предимство на Орбан може да бъде пречупено, ще продължи да съществува. При загуба, обаче, евентуално това ще бъде краят на опозицията в този ѝ тип. От друга страна загубата на локалната власт в Будапеща или на други места в страната би нанесла сензитивен удар на Орбан.

Най-скандалните образци за корист с власт

Едва ли е огромна изненада, че той и партията му “Фидес” водиха доста нечестна и мръсна предизборна акция, в която политическата просвета на Унгария доближи ново дъно. Кандидатите на опозицията бяха унизени от полицията, техни предизборни прояви бяха смущавани от деятели на “Фидес”, а ръководещите съчиняваха възмутителни неистини по отношение на хипотетичните проекти на опозиционните претенденти да заселят огромен брой мигранти в Унгария. В същото време Орбан заплаши индиректно със прекъсване на финансовото кранче тези градове и общини, в които претенденти на опозицията завоюват изборите.

Секс, пари и алкохол

Но не щеш ли избухна корупционен скандал към един от най-успешните кметове от “Фидес” - Жолт Боркай. Някогашният олимпийски първенец по гимнастика е кмет на северозападния град Дьор, в който има цех на “Ауди”- една от най-важните вложения за унгарската стопанска система.

Неизвестен блогър, наричащ се „ юрист на дявола “, в продължение на няколко дни разгласява на разнообразни уеб страници секс-видеа с Боркай и информация за неговите хипотетични корупционни схеми в Дьор. Самият блогър твърди, че е юрист от обкръжението на кмета. На един от записите се вижда градоначалникът да взе участие в празненство, наподобяващо по-скоро на оргия - на яхта на хърватското адриатическо крайбрежие. В една от сцените той прави секс с продажница. Боркай призна, че записите са достоверни, само че отхвърля да е взимал опиати. Той се извини на фамилията си, само че отхвърли да подаде оставка като кмет.

Орбан и ЕНП, кой печели и кой губи повече

Участието на Боркай в сходна оргия единствено по себе си е отблъскващо - тъй като в предизборната акция той се показва за образцов глава на семейство и пропагандира обичайните християн-консервативни полезности на "Фидес ". Всъщност, действителността е напълно друга - записите хвърлят светлина и върху това по какъв начин Боркай, неговото семейство и шепа доближени нему хора са забогатели съществено.

"Октоподът на Дьор "

Анонимният блогър назовава тази скица „ Октоподът на Дьор “. Той упреква Боркай и доверениците му, че са крадяли милиони евро обществени средства всяка година и са ги отклонявали към офшорни сметки. Досега той не е показал доказателства, само че следствия на унгарските медии удостоверяват неговите изказвания. В последния си брой бизнес списанието hvg разгласява обширна информация за мрежа от люксембургски и офшорни компании, свързани с близки до Боркай кръгове. Твърди се, че посредством редица измами притежателите и съдружниците са получавали обществени средства и пари от концерна “Ауди”. Централна фигура в схемата бил юристът и другар на Боркай Золтан Ракосфалви, който също се появява на записите.

Юнкер: Светът е в рецесия... Орбан е воин

Още през 2012 година Ракосфалви попадна в центъра на друга корупционна спекулация, обвързвана с придобиването на евтини аграрни земи в покрайнините на Дьор, чиито статут бе изменен на земя за промишлени потребности. Там по-късно “Ауди” построи собствен логистичен център. От концерна отхвърлят да имат нещо общо със абсурда. Говорителят на компанията за Унгария изясни, че на първо време от предприятието са наели имота, а чак през 2014 година са го придобили.

"Не казвай нищо неприятно за "Фидес "

Други маджарски медии разкриват, че компании на брачната половинка на Боркай и децата му са получавали многочислени поръчки и финансови дотации от град Дьор. Освен това синът на Боркай Адам е получавал месечно към 3 000 евро от компания, която не може да потвърди дейна активност. Като цяло следите на аферата стигат до държавните среди и Виктор Орбан: hvg показва имената на предприемачи, близки до Боркай, които са по едно и също време другари и бизнес сътрудници на вицепремиера Жолт Шемйен или на зета на Орбан Ищван Тиборч, който преди години беше разследван от службата на Европейски Съюз за битка с измамите ОЛАФ - за корист с европейски дотации.

Орбан сред двете Америки

„ Аферата Боркай разкрива същината на системата Орбан “, заключава hvg. Скандалът би могъл да се трансформира в самобитен референдум за Орбановата система. Някои политици от “Фидес” внимателно разкритикуваха кмета на Дьор. Самият Орбан мълчи непоклатимо. На последния конгрес на “Фидес” той съобщи, че в политиката имало потребност от единайсета заповед: „ Не казвайте нищо неприятно за другарчето от “Фидес”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР