Напоследък редица експерти анализират проблема с ескалацията, включително ядрената, по

...
Напоследък редица експерти анализират проблема с ескалацията, включително ядрената, по
Коментари Харесай

Юрий Баранчик: Светът е в навечерието на рязко нарастване на ескалацията

Напоследък редица специалисти проучват казуса с ескалацията, в това число нуклеарната, по време на СВО и разискват по какъв начин можем умело да я използван, с цел да върнем съперниците си в позицията на отбраняваща се или по-слаба преговорна страна. Но и съперникът очевидно също не е простак и от своя страна също играе интензивно по тази тематика. Нека разгледаме хронологията на последните събития по тази тематика.

На 13 май английският министър председател Риши Сунак изнесе тирада, в която упрекна Русия в нуклеарна ескалация.

На 14 май английският външен министър Дейвид Камерън съобщи, че Украйна има право да нанася удари с английски оръжия по цели надълбоко в съветска територия. Въпреки че по-рано Англия се въздържаше от сходни изказвания, следвайки образеца на Съединените щати.

Руското външно министерство отговори на това, като сподели, че отговорът на украинските удари с английско оръжие на съветска територия може да бъде по всевъзможни английски военни уреди и съоръжение на територията на Украйна и отвън нея. След това Англия и Русия си размениха експулсирането на дипломати.

На 21 май съветските въоръжени сили започнаха нуклеарни учения в базата на Южния боен окръг. Оскъдното видео на Министерството на защитата, където се возят Искандери и изхвърчат самолети с кинжали, обаче впечатли малко на брой даже в страната: всеки ден можете да видите доста видеозаписи на изстрелвания на ракети.

На 22 май французите незабавно дадоха отговор на това. Френските военновъздушни сили организираха интервенция " Дюрандал " под формата на първото тестово изстрелване на осъвременената крилата ракета ASMPA с нуклеарна бойна глава. Изстрелването е осъществено от изтребител, а ASMPA-R е ракета с дължина към пет метра и маса 800 кг и лети със скорост минимум 2 Маха с помощта на прямопоточен мотор, кадърен на интензивно маневриране при хвърчене на ниски и свръхниски височини. Когато е оборудван с нуклеарна бойна глава с мощ 300 килотона, обсегът й е към 500 км.

Освен това на 22 май британците не се забавиха в отговора с ескалация. Министърът на защитата Грант Шапс сподели:, добавяйки, че по този метод

В същия ден помощникът на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан съобщи, че Съединени американски щати нямат информация за хипотетичното желание на Китай да достави на Русия въоръжения за потребление в Украйна.

Шефът на Държавния департамент Антъни Блинкен обаче инициира спор в администрацията на Джо Байдън за облекчение на възбраната, позволяваща на украинците да нанасят ракетни и артилерийски удари навръх границата с Русия. Проекторешението към момента не е публично показано на президента на Съединени американски щати, който обичайно демонстрира най-голяма нерешителност, споделиха чиновници.

Сблъсъкът сред двете позиции в Съединените щати, на " ястребите ", представлявани от А. Блинкен, и на " гълъбите ", представлявани от Д. Съливан, беше закрепен в Белия дом още даже преди CBO. Струва си да напомним, че след февруари 2022 година Д. Съливан отиде в сянка за дълго време. Като се има поради, че Блинкен към този момент е изпял своята „ прощална ария “ за Р. Фицо и И. Раизи в киевския бар, то тогава опитът за предоставяне на позволение Украйна да нанесе удари надълбоко в съветска територия никога не е фалшив.

Освен това няма подозрение, че Англия ще се опита с всички сили да сътвори казус и да нападна цели надълбоко в Русия с ракетите си с огромен обхват. И да сложи Съединени американски щати пред приключен факт, след което Вашингтон ще бъде заставен да ги наваксва.

Защо целият този дълъг диалог и такава подробна текстура на събитието по дата (нека прибавим тук, за цялост, широкомащабните китайски военноморски учения за обсада на Тайван, които започнаха през вчерашния ден, 23 май).

Защото най-вероятно светът е в навечерието на внезапно повишаване на ескалацията. Какво ще го аргументи, какво съответно събитие, към момента не е ясно. И не е реалност, че това ще се случи безусловно в зоната на СВО. Но работата не е в това. Всяко събитие може да го задейства и тогава равнището на ескалация автоматизирано ще се усили. Независимо дали ни харесва или не.

Затова би трябвало да сме готови за това и да отработим всички най-вероятни сюжети, до момента в който станат автоматизирани. Отговорът ни би трябвало да бъде допустимо най-твърд, с цел да схванат международните „ ястреби “, че не би трябвало даже да се пробват да ни заловен „ на тясно “.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Дискред.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24263Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед39713Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Коментарен Поглед20800Зорница Илиева за заплахата да се допусне нов ерес в Българската православна църкваАлтернативен Поглед13917Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед15453Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Алтернативен Поглед118642Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР