Светият Синод на Българската православна църква избра знеполският епископ Арсений

...
Светият Синод на Българската православна църква избра знеполският епископ Арсений
Коментари Харесай

Официално: Арсений е новият Сливенски митрополит, въпреки подривната дейност на Митрофанова

Светият Синод на Българската православна черква избра знеполският свещеник Арсений за нов Сливенски митрополит, макар дейната активност на Руското посолство и лобистите им да запазят въздействието на РПЦ у нас.

Той получи гласовете на 7 от духовниците. За Арсений гласоподаваха Великотърновският митрополит Григорий, Плевенският Игнатий, Пловдивският Николай, Западно- и Средноевропейскят Антоний, Русенският Наум, Старозагорският Киприан, Доростолският Яков.

Кандидатурата на Герасим бе подкрепена от Врачанския Григорий, Ловчанския Гавриил, Варненския Йоан, Неврокопския Серафим, Видинския Даниил.

Ние добре го познаваме и имаме вяра, че той ще бъде заслужен овчар на Сливенска епархия, многая лета, обявиха от Синода

Кандидатите за поста на сливенски митрополит бяха двама - знеполският епискол Арсений и мелнишкият Герасим.

Знеполският свещеник Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски ранг от починалия Сливенски митрополит Йоаникий.

Арсений е най-младият свещеник в Българската православна черква.

Той е роден на 18 ноември 1986 година в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „ Св. Йоан Рилски ” през 2006 година След това е признат в Богословския факултет на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Продължава образованието си в Пловдивския университет „ Преп. Паисий Хилендарски ” - компетентност „ Теология ”, който приключва през 2009 година Приема отшелнически постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 година в Кукленския манастир „ Св. св. Козма и Дамян ”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 година Възведен е в архимандритско достолепие на 6 декември 2009 година в катедралния храм „ Успение Богородично ” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 година до 2010 година Арсений е енорийски духовник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 година е шеф на Пловдивската православна телевизия. От 2010 година е назначен за нравствен надзирател на Пловдивската епархия, а от 2012 година и за ръководител на митрополитския храм „ Св. Марина ” в Пловдив.

На 2 юли 2014 година по решение на Светия Синод на Българската православна черква е наименуван за Знеполски свещеник, а на 6 юли 2014 година в митрополитския храм „ Св. Марина " в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската Православна черква за свещеник може да бъде ръкоположен свещеник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е минал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски ранг става с решение на Светия синод и благословията на Патриарх Неофит.

Мелнишкият свещеник Герасим е ръкоположен за свещеник през 2016 година персонално от патриарх Неофит. Епископ Герасим е основен секретар на Светия синод.

Герасим е роден на 2 ноември 1979 година в София със светското име Александър Георгиев Георгиев. Завършил е 31-во приблизително учебно заведение за непознати езици и мениджмънт „ Иван Вазов ” в София, както и Националната академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов ”.

На 9 декември 2009 година е постриган за духовник с името Герасим в Дивотинската света обител „ Св. Троица ”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от тогавашния Знеполски свещеник Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Светия Синод Герасим е изпратен на специализация в Москва, която приключва сполучливо, като през юни 2017 година пази магистърска теза по „ Теология “.

На 17 септември 2014 година е възведен в архимандритско достолепие от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод от същия ден е назначен за негов основен секретар. По решение на Светия Синод от 20 май 2016 година е назначен за ръководител на Църковното настоятелство при ПКСХП „ Св. Александър Невски “. По единомислещо решение на Светия Синод от 14 декември 2016 година е хиротонисан за свещеник с купата Мелнишки на 18 декември 2016 година в " Св. Александър Невски ”, като продължава своето служение на основен секретар на Светия Синод и ръководител на Църковното настоятелство при ПКСХП „ Св. Александър Невски “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР