Знаете ли, че навремето е имало банкнота от 3 лева

...
Знаете ли, че навремето е имало банкнота от 3 лева
Коментари Харесай

Знаете ли, че е имало банкнота от 3 лв и на коя банкнота е разказана голяма любовна история?

Знаете ли, че преди време е имало банкнота от 3 лв. и че на една от банкнотите, които всеки ден държим в ръцете си, е разказана невероятна любовна история? 

Разказваме ви повече в тези забавни обстоятелства за българските пари:

Първата българска банкнота

 първата българска банкнота

Тя е отпечатана на 01.08.1885 година в Санкт Петербург и е с номинал 20 лв.. Днес неповторимата банкнота се съхранява в историческия музей в Габрово, а доказателство, че е в действителност първа е нейният сериен номер – 000001.  В левия ъгъл на лицевата ú страна е изобразен държавният герб, а в надписите на банкнотата са запечатани две съветски думи.

Коя е гроздоберачката от именитата двулевка

 двулевката с гроздоберачката

Емитираната през 1962 година двулевка, на която бе изобразена гроздоберачка, бе същински знак на комунизма.

А знаете ли, че девойката, която концентрирано държи натежали чепки грозди, е единственият човек от народа, появявал се върху социалистическа банкнота?

Гроздоберачката в действителност се споделя Кина Гърбова и е от Сухиндол. През 1960 година, когато Кина е на 16 години, тя и нейни съученици са изпратени на гроздобер. Там е снимана от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й облик печели първа премия на галерия в Германска демократична република. Тогава Българска народна банка взима решение тъкмо тази фотография да краси гърба на двата лв..

Банкнота от 3 лв.

 банкнота от 3 лв.

Тази банкнота от 3 лв., направена по руски пример,  е била в обращение у нас от 1952 г до 1962 г.  По това време е имало и банкнота от 25 лева

Първият приживе

 банкнота с Цар Борис Трети

Негово Величество Борис III е първият държател, чийто лик приживе се появява върху хартиените пари.

Банкнотите с облика на царя са били с друг номинал, а след гибелта му върху паричните средства от 200, 250, 500 и 1000 лв. блества неговият правоприемник – дребния Симеончо. Бившият министър председател Сакскобургготски е един от дребното наши съвременници, чийто портрет е красял българския лев.

 банкнота с Цар Симеон Втори

Една огромна обич на банкнотата от 50 лв.

Всички знаем, че на лицевата страна на банкнотата от 50 лв. е Пенчо Славейков. А коя е дамата, изобразена на гърба?

Това е очарователната Мара Белчева – прелестна поетеса и брачна половинка на финансовия министър в държавното управление на Стефан Стамболов – Христо Белчев.

Със сигурност може да обявим 50-те ни лв. за една най-романтичните банкноти в света, тъй като сред Пенчо Славейков и Мара Белчева е имало същинска, изгаряща обич.

Мара е едвам 23-годишна, когато брачният партньор й Христо Белчев е погубен при нападение против министър-председателя.

Младата вдовица дотолкоз се потапя в своята тъга, че боядисва в черно даже и чаршафите си. Любопитно е, че в почернената поетеса е бил влюбен дори и княз Фердинанд.

Но ориста ú е отредила различен обичан: една вечер през 1903 година неин прочут я среща с огромния създател и интелектуалец Пенчо Славейков. Двамата поети се познават от дребни, само че през тази вълшебна нощ, унесени в сладки приказки чак до сутринта, те слагат основите на една огромна обич.

Двамата са дружно до 1912 година, когато Пенчо Славейков умира край италианското езеро Комо. Любовта им е документирана в стихове, писма и мемоари, които може да прочетете в изданието „ И сенките ни безшумно ще се слеят “.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР