Сцените на опустошение в Газа вероятно ще затруднят Израел да

...
Сцените на опустошение в Газа вероятно ще затруднят Израел да
Коментари Харесай

Анализ: Може ли Израел да взривява Газа и все пак да има приятели в Залива?

Сцените на опустошаване в Газа евентуално ще затруднят Израел да завоюва най-голямата дипломатическа премия – да бъде приет от Саудитска Арабия. Но към този момент другите богати страни от Залива, вложили в установяването на връзки с Израел през предходната година, не дават симптом, че са размислили. Арабски представители в един глас жигосаха това, което нарекоха крещящи нарушавания – дейностите на израелската полиция през последните седмици към джамията Ал Акса в Ерусалим и смъртоносните въздушни удари по линията Газа.
И въпреки всичко в Обединените арабски емирства, които дружно с Бахрейн признаха Израел предходната година според подкрепяните от Съединени американски щати „ Аврамови съглашения “, формалната рецензия към Израел в този момент постоянно е уравновесена с корав звук и във връзка с другата страна в спора. В някои случаи в ОАЕ, които от дълго време осъждат ислямистките политически придвижвания, заклеймяването на бойците на „ Хамас “, която управлява Газа, дори се преповтарят израелските позиции.
 Унгария блокира позиция на Европейски Съюз за неотложно прекъсване на огъня сред Израел и Палестина Унгария блокира позиция на Европейски Съюз за неотложно прекъсване на огъня сред Израел и Палестина
Вето на Унгария попречва общо изказване на външните министри на Европейския съюз, призоваващо за неотложно преустановяване на огъня м...
„ Хамас “ изстрелва ракети от квартали с спокойно население, а когато пристигна отговорът, „ Хамас “ крещи: къде са арабите и мюсюлманите? Вие превърнахте Газа в гробище на почтени хора и на деца “, написа ислямският просветител от ОАЕ Уасим Юсеф в „ Туитър “, където има 1,6 милиона почитатели. В страна, в която обществените мрежи се наблюдават строго от управляващите, различен гражданин на емирствата Мунтер аш Шехи е написал в „ Туитър “: „ Аз няма да поддържам или съчувствам на която и да било терористична организация като „ Хамас “ за каквато и да било идея, даже да е показана като филантропична или религиозна. #No To Terrorism “. В обществената мрежа стартира да циркулира измежду някои араби хаштагът „ #Palestine Is Not My Cause “.
САУДИТЦИТЕ НЕ БЪРЗАТ
Засега не наподобява тези усеща да са публикувани доста в Саудитска Арабия. Разпространено е мнението, че най-голямата, най-богатата и най-могъщата монархия в Залива е дала безмълвно единодушие за решението, което взеха предходната година прилежащите Бахрейн и ОАЕ за определяне на връзки с Израел. Но не бърза да признава Израел и в този момент наподобява е много по-малко евентуално да направи това, най-малко в средносрочен проект. Мнозина саудитци са реагирали на хаштага „ Not My Cause “ с публикуване на фотография на крал Салман и негов откъс: „ Палестинската идея е наша първа идея “.
На 13 май саудитската телевизия излъчи фрагменти от проповед на свещеник в Мека, който се моли за палестинска победа над „ врага на Бога “. И това стана единствено година откакто основният имам на кралството прикани да не се приказва против Израел след септемврийските съглашения.
Сега би било „ немислимо “ саудитското управление да обмисля нормализиране на връзките с Израел най-малко през идващите две години, споделя Нийл Килиам, асоцииран помощник в английския мозъчен концерн „ Чатъм хаус “.
 Двама души починаха от ракета, изстреляна по Израел от Ивицата Газа Двама души починаха от ракета, изстреляна по Израел от Ивицата Газа
Ракета, изстреляна от Ивицата Газа, умъртви през днешния ден двама тайландски служащи в Южен Израел. Това заяви полицията, представена от Асошиейтед прочие..
Миналогодишните решения на ОАЕ и Бахрейн, а по-късно и на Судан и Мароко да признаят Израел бяха наказани от палестинците като оттегляне от единната позиция на арабските страни, че мир с Израел може да има единствено в случай че той се откаже от окупираните земи. ОАЕ и Бахрейн твърдяха, че техните съглашения в последна сметка ще са от изгода за палестинците, в това число тъй като Израел е заречен да се откаже от проектите си за анексиране на Западния бряг.
Абдулрахман ат Тоуаджри, 29-годишен саудитец, споделя по време на посещаване в търговски център в Рияд, че страните, сключили мир с Израел, би трябвало „ същински да премислят “ решението си, тъй като не може „ да се има вяра, че Израел ще съблюдава обещанията си “. „ Силата е в единството, тъй че, в случай че арабските и мюсюлманските страни се обединят, спорът ще завърши. Щеше от дълго време да е завършил, в случай че се бяха обединили “, сподели той пред Ройтерс.
Обаче емирствата и други страни евентуално към този момент са вложили доста в политиката на смяната, с цел да сменят в този момент ненадейно курса. Споразуменията дадоха подтик на туризма, вложенията и съдействието в разнообразни сфери – от енергетиката до технологиите. Инвестиционен фонд от ОАЕ възнамерява да придобие акции от израелско газово находище, а операторът на дубайско пристанище взе участие в търг за ръководство на пристанището на Хайфа.
„ Аврамовите съглашения са необратим развой “, сподели изтъкнатият коментатор от емирствата Абдулхалек Абдула. „ Беше напълно ясно, че те съответстват с националните цели и стратегическите ползи на ОАЕ, тъй че връщане обратно няма “, добави той.
Източник: e-vestnik.bg
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР