Международният наказателен съд (МНС) е готов да издаде заповед за

...
Международният наказателен съд (МНС) е готов да издаде заповед за
Коментари Харесай

“Опасен сигнал”. Близък съюзник на САЩ попадна в капан

Международният углавен съд (МНС) е подготвен да издаде заповед за арест на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, министъра на защитата Йоав Галант и водачите на “Хамас ” за военни закононарушения. Обвиняемите са възмутени от това и упорстват да не ти съпоставят един с различен. За политическите последствия от самодейността на груповия орган на наказателното правораздаване - в материала.

Великият изравнител

Главният прокурор на МНС Карим Хан упрекна израелските чиновници, че употребяват „ изтребване и апетит като способ на война, в това число отвод от доставки на филантропична помощ и умишлени офанзиви против цивилни “. Палестинските екстремисти са упрекнати в „ заличаване, ликвидиране, взимане на заложници, обезчестяване и полово посягане с отнемане от независимост “.

“Хамас ” прикани за ареста на Нетаняху и Галант, само че изиска самият той да бъде оставен на мира, защото е недопустимо „ да се приравняват жертвите с палача “. Израелското външно министерство назова повдигнатите против тях обвинявания " кървава клюка " и даде обещание да реализира всички цели на интервенцията в линията Газа, макар всевъзможни интернационалните закани.

На 7 октомври 2023 година бойци на Хамас нахлуха в Израел, убивайки, съгласно Тел Авив, минимум 1200 души и ранявайки други три хиляди.

Последва отговорът – интервенция „ Железни мечове “, която продължава и сега. Министерството на здравеопазването на линията Газа твърди, че за шест месеца повече от 32 хиляди цивилни са били убити, а милион и половина са изгубили домовете си. В тази връзка Съдът на Организация на обединените нации одобри делото за геноцид. В Израел са подготвени да спрат единствено откакто отстранен терористичната опасност, идваща от Газа.

Божи съд

Вашингтон, несъмнено, е на страната на Тел Авив. „ Нека бъда явен: Противно на обвиняванията, отправени към Израел от Международния углавен съд, протичащото се не е геноцид. Ние го отхвърляме. Заставаме зад Израел “, сподели Джо Байдън.

Председателят на Конгреса Майк Джонсън не изключи налагането на наказания против МНС, в случай че издаде заповед за арест на Нетаняху. Според него са вероятни всевъзможни разновидности. „ Ако позволим на МНС да заплаши управлението на Израел, ние ще сме идващите “, сподели той.

„ Още един образец за двойни стандарти и церемониал на американското двуличие “, разяснява тези изявления съветският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов. „ Властите отхвърлят легитимността на МНС и сплашват тази конструкция със наказания, когато става въпрос за ползите на Вашингтон. Съединени американски щати и техните съдружници обаче без скрупули на съвестта употребяват този псевдозаконен инструмент против тези, които считат за врагове ”, добави той.

Британците, несъмнено, се солидаризират със съдружниците. „ Не имаме вяра, че приемането на заповеди ще помогне за освобождението на заложници, доставянето на помощ или гарантирането на стабилно преустановяване на огъня “, споделиха от Форин офис. И припомниха, че Израел не е под юрисдикцията на МНС, защото Тел Авив не е подписал Римския статут.

Германия прикани интернационалния съд да не съпоставя водачите на “Хамас ” и Израел. И те показаха, че Тел Авив „ има правото и отговорността да пази своето население “.

Но Франция поддържа МНС. Париж счита, че безнаказаността е неприемлива.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, който безусловно молеше Тел Авив да спре военната интервенция през февруари, отговори: „ Мандатът на МНС като самостоятелна интернационална институция е да преследва най-тежките закононарушения според интернационалното право “. И добави: страните, утвърдили Римския статут, са длъжни да съблюдават всички решения на МНС.

Царството небесно

Николай Топорнин, доцент от катедрата по европейско право в МГИМО, счита, че МНС в действителност ще издаде заповед за арест на водачите на Израел и “Хамас. ”

„ За Нетаняху това е доста неприятен сигнал, даже до края на лятото да победи Хамас и да поеме цялостен надзор над Ивицата Газа, той отново ще би трябвало да подаде оставка, с цел да не подкопава престижа на Израел в интернационален проект “, означи специалистът. Римският статут е утвърден от 124 страни, което значи, че Нетаняху няма да може безвредно да ги посети, в това число Англия и Германия, без значение какви са управляващите на тези страни. Той постоянно ще би трябвало да има поради, че може да бъде хвърлен в пандиза, даже поддръжката на Съединени американски щати ще отслабне.

Водещият откривател в Центъра за близкоизточни и африкански проучвания Александър Крилов не е податлив да драматизира обстановката. „ Нетаняху има такава известност, че не може да отиде на някои места под никакъв предлог, да вземем за пример в страните от Африка и Близкия изток, а в Съединени американски щати той постоянно ще бъде добре пристигнал.

Той напомни, че Израел елементарно претърпя резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации, приравняваща ционизма с фашизма (приета през 1975 година, анулирана през 1991 г.). Сегашната опасност, съгласно него, не е толкоз сериозна.

Както и да е, интервюираните специалисти са съгласни, че има съществени проблеми в интернационалната правна система. И Тел Авив употребява това в своя изгода.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3424Д-р Илия Илиев: Китай и Русия - една взаимна политика по цялото пространство на светаАлтернативен Поглед5236Д-р Илия Илиев: Катастрофа или атентат е причина за гибелта на иранския президент!?Коментарен Поглед7136Д-р Румен Петков: Кюстендил е имал, заслужава да има и ще има по-добра орис!Алтернативен Поглед44722Саймън Ципис/Израел/ за загадъчната гибел на иранския президент РаисиАлтернативен Поглед24063Саймън Ципис за готвения прелом в Грузия по украински образецАлтернативен Поглед117871Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР