Столичната община ще задължи собственика на горелите днес „Царски конюшни”

...
Столичната община ще задължи собственика на горелите днес „Царски конюшни”
Коментари Харесай

Общината: Собственикът да възстанови „Царските конюшни” в автентичен вид

Столичната община ще задължи притежателя на горелите през днешния ден „ Царски конюшни” да ги възвърне в достоверен тип, оповестиха от „ Московска” 33. Сформирана е експертна комисия от Следствен отдел към окръжна прокуратура и Район „ Оборище”, който ще оцени размера на вредите.

Заради мощния вятър тази нощ е имало опасения, че огънят може да засегне и Първа британска езикова гимназия. До началото на образователната година потърпевшите здания би трябвало да бъдат обезопасени, защото са по всекидневния път на възпитаници, родители и преподаватели.
Горяха „ Царските конюшни ” в София (ВИДЕО) Сградите и земята под тях са обект на тежки правосъдни разногласия
В формалното известие на общината се отбелязва, че още от 2015 година с Подробен организационен проект е заложено запазването на постройките, тъй като „ имат високи исторически качества и, макар че нямат статут на монумент на културата, с проекта е планувано запазването им”.

В проекта е записано, че не се позволява продължение, надстрояване и ново строителство и може да се вършат единствено консервация и реституция. „ Това е и повода основният проектант на Столична община през май 2017 година да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика”, означават от Следствен отдел към окръжна прокуратура.
Кметът на „ Оборище ”: Спешно обезопасяваме горелите „ Царски конюшни ” След месец и половина възпитаници ще минават около постройките с тежко потърпевши покриви
От общината допълват, че още през февруари кметът Йорданка Фандъкова е поискала от Министерството на културата „ Царските конюшни” да бъдат оповестени за монумент на културата с най-висока степен на отбрана.

Кой е притежателят?

През 2016 година „ Царските конюшни” се оказаха в центъра на скандал, откакто стана ясно, че огромна част от парцела е била купена за 90 лева на квадратен метър от предприемача и някогашен шеф на КТБ Янко Иванов.

Областният шеф на София Веселин Пенев отбрани договорката, само че по-късно подаде оставка и беше упрекнат поради дейностите си.

Пред bTV Иванов през днешния ден уточни, че неговата част от „ конюшните” – откъм „ Дондуков” и „ Васил Левски”, не е потърпевша в пожара, а са горели постройки при ул. „ Панайот Волов”, които от години са необитаеми и се водят на Министерството на вътрешните работи.

Към момента няма формален коментар от силовото ведомство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР