Стартъпите, основани от жени, генерират близо 2 пъти повече приходи,

...
Стартъпите, основани от жени, генерират близо 2 пъти повече приходи,
Коментари Харесай

Женското предприемачество генерира двойно повече приходи от мъжките стартъпи

Стартъпите, учредени от дами, генерират близо 2 пъти повече доходи, спрямо тези, учредени от мъже.

Това демонстрира. Според данните, съотношението доходи по отношение на привлечени вложения е 96% по-голямо, когато компанията е учредена напълно от дами, спрямо тези сдружения, които са напълно учредени от мъже.

„ Въпреки тези безапелационни данни през последните години не сме станали очевидци на нарастване във финансирането на учредени от дами – бизнесмени стартъпи “, разяснява Триин Каск, член на Естонското общество на създателите на компании.

Анализът демонстрира, че през 2020 година „ женските “ компании са привлекли едвам 1% от всички вложения, смесените компании – 4,8%, а сдруженията, учредени напълно от мъже – цели 94%. Данните сочат, че през последните 5 години в Централна и Източна Европа няма огромни динамичности и равнището се резервира непрекъснато относително ниско.

Единственото изключение е през 2018 година когато особено в балканските страни е регистриран забележителен растеж в привличането на финансиране от страна на стартъпи, учредени от дами. Тогава техния дял по отношение на всички вложения в стартъпи в района доближават 30% от общата сума.  

Интересно е да се означи, че съгласно разбора, фирмите, стартирани от дами, съвсем в никакъв случай не са подкрепени финансово от бизнес в фамилиите им или от частен фонд за ръководство на активи. Вместо това най-често дамите бизнесмени обезпечават финансиране за концепциите си от акселераторски стратегии или фондове за рисков капитал.  

Стартиращите компании, в които има най-малко една жена измежду създателите са най-вече в три бранша, като водеща е модата: 50% от всички стартъпи в бранша имат жена измежду създателите. Това е и секторът с максимален дял привлечени средства – 44 млн. евро от всички 60 млн. евро вложения в компании за мода са били привлечени от сдружения, които имат най-малко една жена измежду създателите си.

Другите два сектора са правни услуги (33% от всички компании имат най-малко 1 жена измежду основателите) и действия за деца (31%). По-надолу в класацията са набиране на работа (24%) и храни (20%). Най-малко дами измежду създателите на фирмите има в секторите за произвеждане на микрочипове (6%), телекоми (7%) и защита (7%).

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР