Сръбският президент Александър Вучич номинира премиера в оставка Ана Бърнабич

...
Сръбският президент Александър Вучич номинира премиера в оставка Ана Бърнабич
Коментари Харесай

Ана Бърнабич остава премиер на Сърбия

Сръбският президент Александър Вучич номинира премиера в оставка Ана Бърнабич още веднъж да сформира държавно управление , което да води страната в изискванията на войната в Украйна, световната енергийна и инфлационна рецесия и, предава Ройтерс.

Вучич разгласи номинацията й повече от пет месеца откакто тяхната партия, Сръбската прогресивна партия (СПС),. Официалното оповестяване на резултатите беше забавено заради нередности при гласуването в една изборна секция, което попречи на свикването на Народното събрание.

Вучич сподели, че има " безгранично доверие " на 46-годишната Бърнабич, която стана първата жена и първият открит гей министър председател на Сърбия през 2017 година Той също по този начин сподели, че новото държавно управление ще претърпи главен ремонт през 2024 година, две години преди новите избори, само че не даде детайлности.

Управляващата партия има 120 места в 250-местния парламент (Скупщината на Сърбия), тъй че ще би трябвало да търси сътрудници за сформиране на държавно управление . Социалистите и Листата на войводинските унгарци, и двете - обичайни сътрудници на СПС, имат надлежно 31 и петима депутати.

Очаква се Бърнабич да показа състава на кабинета и политическата му стратегия пред Народното събрание през идващите седмици. Една от главните й задания на международната сцена ще бъде да балансира упоритостите на Сърбия да се причисли към Европейския съюз, най-големият търговски сътрудник на страната, с натиска за опазване на мощни връзки с Русия и Китай.

Сърбия е съвсем напълно подвластна от съветския газ и е закупила доста оръжия от Русия. Китай е главен вложител в Сърбия, основно в инфраструктурата и минното дело. Както Пекин, по този начин и Москва поддържат съпротивата на Сърбия против независимостта на Косово, като блокират участието на някогашната южна провинция на Сърбия в Организация на обединените нации.

Въпреки че Сърбия гласоподава три пъти срещу съветската инвазия в Украйна в Организация на обединените нации, Белград.
 Украйна се закани да превъзпита Вучич и да блокира Сърбия за Европейски Съюз
Украйна се закани да превъзпита Вучич и да блокира Сърбия за Европейски Съюз

Процесът на превъзпитание ще бъде противен за сърбите, предизвести украински депутат
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР