Само този, който не познава колко струва разрухата на невежеството,

...
Само този, който не познава колко струва разрухата на невежеството,
Коментари Харесай

Румен Радев: Достойнството, стандартът и авторитетът на едно общество са в пряка връзка със знанието


" Само този, който не познава какъв брой коства разрухата на незнанието, може да се опасява от цената на образованието. Поклон пред просветителите на българския народ, цветущ празник! ". Toва съобщи президентът Румен Радев в словото си пред Националната библиотека " Свети Кирил и Методий " във връзка 24 май - Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност.

Той изясни, че 24 май още веднъж ни събира пред светлия лик на светите братя Кирил и Методий, въодушевени от образеца и чистата любов, водени от нашата неподправена горделивост на народ с корени и бъдеще. Днес се гордеем и с далновидността и държавническия обсег на княз Борис I, който одобри учениците на Кирил и Методий, с цел да разцъфне златният век на българската просвета, сподели президентът.

" Нашата култура, религия и просвета съградиха България като страна на духа, запазиха народа ни и го преведоха през най-тежките тествания. След дълги години на терор, традицията на 24 май избликна от време на просвещение, време на нечуван литературен напредък, в което всяко произведение на национален език, бе нравствен героизъм и се посрещаше с жадност и удивление от сънародниците ни. Време, в което словото пробуди цялостен един народ - скромни привидно книги прекатурват цели столетия, наелектризират генерации и се вграждат вечно в темелите на българската свяст, сподели Радев, като даде образец с Паисиевата история, Петър Берон и Рибният буквар.

Радев уточни, че не можем да си позволим неблагоразумието да загърбим капацитета на учените, преподаватели и откриватели . Припомни и обстановката от преди дни, когато бе оповестено, че вратите на университети ще затворят поради митинг. Вярвам, че държавното управление, Народното събрание и ние като общество да чуем апела им за почтен диалог, ще потърсим дълготрайни устойчиви решения за развиването им отсега нататък, съобщи президентът. Румен Радев се и базира на думите на възрожденеца Григор Пърличев - " учението крепи царството " и пожела: дано освен през днешния ден, а всеки ден да помним, че достолепието на едно общество, витален стандарт и престиж са в директна връзка със знанието , акцентира Румен Радев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР