Според шесткратния световен шампион в MotoGP Марк Маркес, спринтовите състезания,

...
Според шесткратния световен шампион в MotoGP Марк Маркес, спринтовите състезания,
Коментари Харесай

Марк Маркес се изказа ласкаво за спринтовите състезания в MotoGP

Според шесткратния международен първенец в MotoGP Марк Маркес, спринтовите надпревари, които ще станат част от спортни уикенди в кралския клас от следващата година, ще създадат шампионат „ по-зрелищен “ за наблюдение. 

Както е известно, през вчерашния ден бе доказана новината, че от началото на сезон 2023 всеки уикенд в MotoGP ще включва едно спринтово съревнование в съботния следобяд. То ще бъде на половина по-късо от същинската неделна конкуренция, а в него единствено първите деветима на финала ще печелят точки. 
 Официално: MotoGP вкарва спринтови надпревари през 2023 година Официално: MotoGP вкарва спринтови надпревари през 2023 година
За разлика от спринтовете във Формула 1, тези в MotoGP няма да дефинират стартовата решетка за неделния ден. Вместо това редът на започва и за спринта, и за същинското съревнование, ще бъде основан на резултатите от квалификацията, без превръщане на решетката. Самата подготовка ще се организира в съботната заран, на мястото на сегашната трета подготовка.
 Ето по какъв начин тъкмо ще работят спринтовете в MotoGP Ето по какъв начин тъкмо ще работят спринтовете в MotoGP
Слуховете за тази концепция на Dorna се появиха в петък, като доста бързо тя натрупа негативи измежду водачите в MotoGP, в това число и от Фабио Куартараро. Настоящият международен първенец я дефинира като „ цялостна нелепост “, като той разкри, че водачите изобщо не са били съветвани, преди да бъде взето решението.
 Куартараро не е почитател на концепцията за спринтови надпревари в MotoGP Куартараро не е почитател на концепцията за спринтови надпревари в MotoGP
В същото време Марк Маркес, който сега не се състезава, защото се възвръща от следващата интервенция на неговата дясна ръка има вяра, че тази смяна във формата на всеки уикенд ще донесе единствено позитиви на MotoGP.
 Маркес няма да чака цялостното си възобновяване, с цел да се върне в MotoGP Маркес няма да чака цялостното си възобновяване, с цел да се върне в MotoGP
„ Мисля, че това е умно решение, защото то е изгода на шоуто. Като водач аз обичам неделите, тъй като тогава са надпреварите. Спринтовете ще създадат MotoGP по-зрелищно и ще дадат друга позиция към уикендите. Ще има по-малко време за тестване, което ще направи работата във фабриката по-важна “, изясни водачът на Хонда.

„ Много е значимо да продължаваме да се приспособяваме, тъкмо това прави Dorna. Правят се опити и този нов формат е доказателство за това. Лично аз мисля, че това няма да е краят, тъй като би трябвало да продължим да търсим способи да въвлечем повече хора в нашия спорт “, добави испанецът.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР