Ръководството на Великобритания е изправено пред нова вълна от недоволство.

...
Ръководството на Великобритания е изправено пред нова вълна от недоволство.
Коментари Харесай

По вина на САЩ. Разкри се шокираща истина за хиляди загинали в Европа

Ръководството на Англия е изправено пред нова вълна от неодобрение. И не става въпрос за следствията от отдръпването от Европейски Съюз, украинската обстановка и други геополитически проблеми. Както сподели следствието, Лондон съзнателно пренебрегнал опасността за здравето на хората, позволявайки всеобщо заразяване на най-опасните заболявания. Премиерът Сунак даде обещание отплата. Но отговорът на към този момент губещия известност държавен началник наподобява просрочен.

От наркомани до пациенти

През 70-те години на предишния век английската Национална здравна работа закупува всеобщо кръвна плазма от Съединените щати за лекуване на хемофилия, наследствено заболяване на кръвосъсирването. Лекарите се интересуват на първо място от антихемофилния глобулин - по този начин нареченият фактор на кръвосъсирването VIII. Този протеин се употребява и при затруднения по време на раждане и трансплантация на органи.

В резултат на използването на вносни биоматериали до началото на 90-те години повече от 30 000 английски пациенти се заразяват с ХИВ, хепатит С или — в тази ситуация на 1250 пациенти с хемофилия — и двете. Според последни оценки това е довело до гибелта на минимум три хиляди души.

Причината е шокиращо елементарна: донорите не са били тествани за ХИВ до 1986 година А за хепатит С - до 1991г. В същото време в Съединени американски щати кръводаряването е добър източник на приходи за бедните и маргинализираните, в това число наркомани и някогашни пандизчии.

Ситуацията се утежнява от обстоятелството, че биоматериали от доста донори се смесват в огромни партиди - от време на време до 60 хиляди души. И даже един инфектиран човек беше задоволителен, с цел да се болести забележителен размер плазма.

Игнорирани предизвестия

Това към този момент наподобява като груба немарливост от страна на НЗС. Всъщност това е по този начин. Учените предизвестяват за заплахите от лекуването на хемофилия с фактор VIII. През 1974 година, когато Англия преди малко е почнала всеобщия импорт на биоматериали от Съединени американски щати, Световната здравна организация предизвестява против съдействие със страни с високи равнища на хепатит (които тогава включват Съединените щати).

Година по-късно СЗО прикани всички страни да се самозадоволяват с кръвни артикули. Лондон не се вслуша и не бърза да извърши рекомендациите: до 1978 година повече от половината от „ фактор VIII “ на страната идва от импорт.

През 1983 година английските лекари към този момент бият паника. „ Стигнах до заключението, че всички артикули, създадени от кръв, дарена в Съединени американски щати след 1978 година, би трябвало да бъдат изтеглени от приложимост, до момента в който не бъде избран рискът от предаване на СПИН посредством тях “, написа ръководителят на центъра за наблюдаване в писмо до министерството. на опазването на здравето за инфекциозни заболявания Спенс Гълбрайт. Заплахата още веднъж беше подценена.

Въпреки това в пресата изтичат предизвестия от специалисти. Медиите пишат за пациенти с левкемия, умряли след преливане на плазма. През 1989 година е стартират правосъден развой от група инфектирани пациенти и тези, чиито родственици са се заразили (а някои са починали). Случаят е позволен през 1990 година посредством някаква досъдебна договорка, чиито детайлности не се разкриват. Известно е, че тя не разрешава на ответниците да завеждат каузи против Министерството на здравеопазването. Много участници по-късно научават, че те също са инфектирани.

Нов кръг

Не беше допустимо казусът да бъде отстранен с досъдебно решение. Нарастващият брой инфектирани (дори след прекъсването на вноса от САЩ) и „ частните следствия ” на родственици не разрешиха на държавното управление да замете скандалната история под килима. Опозиционни политици изрекоха хрумвания за компенсации на жертвите. Някои заплащания са направени от края на 80-те години, само че схемата е непрозрачна.

През 2000 година английското министерство на опазването на здравето, под публичен напън, разгласява отчет за изгубването на някои документи, свързани с предходното произвеждане. По-късно някогашният основен прокурор на Англия и Уелс, Питър Арчър от Лейбъристката партия, стартира лично следствие.

Без формален статут той не разполага с доста средства, само че в отчета му от 2009 година се приказва за доста съмнителни обстоятелства, като изгубване на документи. През 2017 година е заведен групов иск - не против Министерството на здравеопазването, а против държавното управление.

В отговор на идната година управляващите сътвориха специфична анкетна комисия. Тя беше управителен от сър Брайън Лангстаф, който преди този момент беше член на Върховния съд на Англия и Уелс (един от трите най-високи, дружно с Апелативния съд и Коронния съд). Адвокатът приказва за резултатите от шест години работа през май 2024 година А цялостният отчет едвам се побира в 20 тома, заемайки 2527 страници.

" Беше осъществено зло "

Бедствието можеше да бъде " значително, въпреки и не изцяло, избегнато ", сподели Лангстаф в тирада в Централната зала на Уестминстър. Властите обаче „ не сложили сигурността на пациентите преди всичко “.

Лекари и служители имали информация за рисковете, само че пациентите бяха излъгани и инфектирани по време на проучвания, извършени без тяхното единодушие - или в случаите на деца - без единодушието на родителите. „ Националната здравна работа и идващите държавни управления усложниха мъката, като отхвърлиха да признаят, че са постъпили погрешно “, сподели някогашният арбитър. Те неведнъж са заявявали, " че хората получават най-хубавото налично лекуване и тестването на дарената кръв ще стартира незабавно щом технологията стане налична. " „ И двете изказвания бяха погрешни “, сподели Лангстаф.

Според някогашния арбитър е имало прикриване: „ Не в смисъл на скрит план за машинация на няколко души, а по-фино, по-всеобхватно и с по-страшни последствия, с цел да спасят реномето си и да спестят пари. Така по-голямата част от истината остана скрита. ”

Лангстаф също по този начин напомни, че рискът от заразяване с хепатит при преливане на кръв или плазма е бил прочут още преди основаването на НЗС през 1948 година И в случай че ограниченията, препоръчани от СЗО малко по-късно, бяха подхванати, „ рационално щеше да се счита, че огромна част от вредите, които са във фокуса на това следствие, биха могли да бъдат предотвратени “.

Авторът на отчета разясни, че няма да „ преглежда в допълнение “ резултатите от следствието, до момента в който държавното управление не извърши рекомендациите си. Сред тях са заплащанията на жертвите: „ Може да е късно, само че не е прекомерно късно. Сега най-сетне е време за национално самопризнание на това злополучие, за съответното обезщетение и правдивост за тези, които бяха третирани толкоз извънредно. "

" Ден на позора "

След речта на Лангстаф стотици хора обсадиха резиденцията на английския министър председател Риши Сунак. Мнозина, без да крият сълзите си, признаха, че това е най-хубавият ден в живота им: най-сетне получиха публично удостоверение, че са прави.

Сунак, говорейки след отчета, сервира " откровено и недвусмислено " опрощение на жертвите, като сподели, че това е " ден на позор за английската страна ". Обръщайки се към Камарата на общините (долната камара на английския парламент), министър-председателят даде обещание да изплати цялостни обезщетения на всички жертви. " Каквото и да коства ", добави държавният началник.

Предварителният компенсационен пакет се прави оценка на повече от 10 милиарда лири. Плащанията, естествено, няма да последват незабавно: съгласно опита от последните десетилетия е належащо да се създаде явен и транспарантен механизъм, с цел да се избегне по-нататъшно следствие по случаи, на които към този момент е сложена точка.

За Сунак заплахата е и политическа. В началото на юли ще се проведат избори. Ситуацията за ръководещата Консервативна партия е неприятна: прогнозите ѝ дават към 23% от гласовете, до момента в който лейбъристите са с 43%. Следователно Сунак ще би трябвало да постави двойни старания освен да преодолее разликата, само че и да не я утежни на фона на абсурда, който получи нов подтик.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед3660Д-р Румен Петков: Политическият развой у нас е трансфорат в долнопробно шоуАлтернативен Поглед20610Татна Дончева: Аз не мога да си затворя очите за безобразния метод, по който наподобява Европейския съюзАлтернативен Поглед15854Саймън Ципис: Докато НАТО е в Европа, Съединени американски щати ще имат съществено въздействие върху европейската политика/Втора част/Алтернативен Поглед30691Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед47954Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Алтернативен Поглед119126Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед80074

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР