Между Русия и Естония внезапно избухна териториален спор, в който

...
Между Русия и Естония внезапно избухна териториален спор, в който
Коментари Харесай

Естонски чиновник гради кариера с гранични провокации срещу Русия

Между Русия и Естония ненадейно избухна териториален спор, в който се намеси даже Европейският съюз. Русия назова дейностите на естонските управляващи провокация и шантаж. „ Тези войни от естонска страна значително са породени от вътрешнополитическата обстановка в страната “, изясняват специалистите. За какво тъкмо приказваме?

Пореден граничен случай сред Русия и Естония доближи интернационално равнище. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел изиска пояснение от Москва за какво съветските граничари са премахнали шамандурите на река Нарва, която разделя двете страни. Барел назова премахването на шамандурите „ неприемливи дейности “. „ Този граничен случай е част от по-широка линия от провокативно държание и хибридни дейности от страна на Русия, в това число на нейните морски и сухопътни граници в района на Балтийско море “, сподели Борел.

Според Отдел полиция и гранична защита на Министерство на вътрешните работи на Естония през нощта на 23 май съветските граничари са премахнали 25 шамандури, които са маркирали корабните направления по реката. Отделът означи, че местоположението на шамандурите може да се трансформира всяка пролет, а тази година Русия твърди, че не е съгласна за слагането на почти половината от 250 маркера. Според локалните медии, шамандури са се появили в долното течение на Нарва - покрай моста Дружба, до Ивангородската цитадела и Водноелектрическа централа.

Естонският министър председател Кая Калас сподели, че Русия употребява граничните проблеми като инструмент „ за основаване на боязън и безпокойствие “. Тя даде обещание да подходи към случая трезво и уравновесено и при нужда да се съветва със съдружниците.

Ръководителят на Министерство на външните работи на Естония Маргус Цахна реши да извика на килима съветския шарже д`афер Ленар Салимулин, който също беше извикан от Министерството на външните работи на републиката, и изиска незабавното връщане на навигационните маркери. На собствен ред ръководителят на граничния отдел на Източната префектура Ерик Пургел сподели, че шамандурите са спуснати за летния сезон „ в сходство със съглашението от 2022 година “. Сега полицейското ръководство чака уточнения по отношение на премахването на шамандурите, както и „ доказателство, че авансово контрактуваното местонахождение на фарватера е променено “.

Ръководителят на Ивангород (разположен на Нарва, на отсрещния бряг на едноименния естонски град) Виктор Карпенко, който в продължение на 10 години командваше военноморската гранична защита в региона на Кингисеп, упрекна естонските управляващи в провокация и изнудване. Той напомни, че за първи път шамандури започнаха да се инсталират при започване на 2000-те години по самодейност на съветската страна, тъй като те оказват помощ на локалните летовници и риболовци да не се озовават по простъпка в непознати териториални води.

„ Няма проблеми от доста години. Преди началото на навигацията организирахме взаимна среща и дружно с естонската гранична защита поставихме буйове. Сега те отхвърлиха такава среща и ни дадоха лист с координати, които не дават отговор на действителността “, сподели Карпенко. “Освен това естонците едностранно сложиха шамандури на наша територия. И тогава те сами признаха, че тези координати са погрешни ”, добавя той.

Според Карпенко провокацията на Талин е ориентирана към дестабилизиране на обстановката. „ Сега всички дейности на естонското държавно управление са от такова естество, като се стартира от разрушаването на нашите монументи и се стигне до въпроса с тези шамандури “, убеден е ораторът.

Действията на Русия, акцентира събеседникът, са верни и тествани, защото са подкрепени от правната рамка и интернационалния кодекс на морското законодателство. Карпенко напомни разпоредбите за прекосяване на държавната граница във вътрешните морски води и обвързваните с тях водоеми. „ Те дефинират, че по реките границата минава по талвега (най-ниските елементи на дъното), а по резервоара, като предписание, по остарелия канал... Ние постоянно се придържаме към тези правила “, акцентира събеседникът.

Той напомни и претенциите на естонците по отношение на прекосяването на линията на държавната граница по язовир Нарва, Финския залив и частично по горното течение на Нарва. „ Те имат вяра, че имат малко по-различни територии там и ние сме обвързани с интернационалния набор от закони и правила за установяване на границата “, изясни Карпенко.

Причините за различията сред страните са неналичието на правно завършена граница, която е с дължина над 300 километра и отчасти минава около Нарва и езерото Пейпси.

Споразуменията за руско-естонската държавна граница и за разграничение на морските пространства в Нарвския и Финландския залив бяха подписани през 2014 година от ръководителите на външните министерства на двете страни и би трябвало да бъдат утвърдени от парламентите на двете страни. Коалиционното държавно управление, образувано в Естония през 2019 година, обаче не включи в проектите си ратификация на документите.

„ Има институция на граничните комисари. В взаимозависимост от броя на проблемите представители на две прилежащи страни се срещат на границата и вземат решение проблемите. В продължение на десетилетия това се случваше повече или по-малко обикновено, тъй като когато хората стоят на границата, те въобще не са толкоз непримирими като политиците в Талин “, изясни Николай Межевич, откривател в Института за Европа на РАН.

Като специалист Межевич беше част от руската делегация, ръководена от Анатолий Собчак, а по-късно и от съветската делегация за разрешаване на граничните разногласия с Естония. Според него компликациите в договарянията с естонците по обособени сектори от границата са нараствали последователно, първо след 2008 година, по-късно през 2014 година, а след 2022 година „ всичко стана доста неприятно “.

Експертът изясни острата реакция на Борел с непознаване на историята на връзките сред двете страни.

„ Този въпрос изисква тясна професионална подготвеност. Аз самият нямаше да знам нищо друго с изключение на общи изречения по тази тематика, в случай че преди време не бях специалист на държавната делегация в договарянията с Естония. Ние установихме техническата гранична линия, която по-късно става част от текста на контракта за държавната граница, утвърден от парламентите и подписан от президента от съветска страна. Но съглашението по този начин и не надвиши техническия стадий “, спомня си събеседникът.

Естония неведнъж е заявявала, че Русия би трябвало да върне част от земите на балтийската република в сходство с Тартуския кротичък контракт от 1920 година, който не е публично денонсиран. Според документа територии от Ленинградска и Псковска области се трансферират към Естония. Русия смята документа за изгубил мощ и се управлява от решението от 1994 година за едностранно определяне на границата по линията от времето на битие на РСФСР и ЕССР.

Според Межевич желанието на естонската страна „ да изтласка шамандурите си колкото е допустимо по-навътре, както смятаха, в безвредната зона по принцип е разбираемо, само че ние имаме безусловно същото предпочитание да ги премахнем “. „ Очевидно заради смяната на общата политическа конюнктура ние си затваряхме очите за това, само че в този момент леко ги отворихме. Но тази история с шамандурата ще си остане единствено дребен граничен случай. Тези писък от естонска страна значително са подбудени от вътрешнополитическата обстановка в страната. Ръководителят на външно министерство Маргус Цахкна се приготвя, съгласно някои източници, за поста министър-председател “, изясни Межевич.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед3555Д-р Румен Петков: Политическият развой у нас е трансфорат в долнопробно шоуАлтернативен Поглед20091Татна Дончева: Аз не мога да си затворя очите за безобразния метод, по който наподобява Европейския съюзАлтернативен Поглед15719Саймън Ципис: Докато НАТО е в Европа, Съединени американски щати ще имат съществено въздействие върху европейската политика/Втора част/Алтернативен Поглед30603Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед47918Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Алтернативен Поглед119126Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед80074„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  Валери Тодоров, състояние, Украйна,тежсо, позиция, Путин, втвърдяв </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР