Северна Корея е уведомила Япония за намерението си да изстреля

...
Северна Корея е уведомила Япония за намерението си да изстреля
Коментари Харесай

Пхенян се готви да изстреля военен шпионски сателит

Северна Корея е уведомила Япония за желанието си да изстреля ракета-носител със спътник сред днешния ден и среднощ на 3 юни.

Това оповестиха японски медии.

В уведомлението са посочени три региона, в които се чака да паднат парчета - два западно от Корейския полуостров и един източно от филипинския остров Лусон .

Японският министър-председател Фумио Кишида инструктира съответните министерства и организации да положат всички старания за събиране и анализиране на информация за възможното изстрелване на спътника.

В отговор на известието публични представители на Япония, Съединените щати и Южна Корея потвърдиха в телефонните си диалози, че ще призоват Пхенян да прекрати проекта . Всяко изстрелване с потребление на технология за балистични ракети би нарушило резолюциите на Организация на обединените нации, обявиха те.

Миналата седмица южнокорейските военни обявиха, че са разкрили ясни признаци, че Пхенян се готви да изстреля боен шпионски спътник от космодрум на западното крайбрежие на страната .

КНДР предизвести за изстрелването на спътника на фона на плануваната за понеделник среща сред водачите на Япония, Китай и Южна Корея, която ще се организира в Сеул за първи път от декември 2019 година насам.
 Северна Корея се готви да изстреля втори боен спътник в космоса
Северна Корея се готви да изстреля втори боен спътник в космоса

Южна Корея и разследващите органи на Съединени американски щати наблюдават от близко дейностите на Северна Корея

През ноември предходната година ракетата " Чолима-1 " на КНДР изведе в орбита спътника " Мулиган-1 ". Р акетата беше изстреляна от изпитателния полигон Тончан-ни.

Изстрелването беше следено от севернокорейския водач Ким Чен-ун. Пхенян съобщи, че възнамерява да изстреля още няколко такива спътника в " близко бъдеще ".

Северна Корея и предходната година. Изстрелването беше посрещнато със наказания от Съединени американски щати и техните съдружници.

От своя страна Южна Корея спря част от военното съглашение, което подписа с Пхенян през 2018 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР