Наскоро властите на Нигер, Мали и Буркина Фасо се споразумяха

...
Наскоро властите на Нигер, Мали и Буркина Фасо се споразумяха
Коментари Харесай

Конфедерацията на страните от Сахел и новият антиколониализъм

Наскоро управляващите на Нигер, Мали и Буркина Фасо се споразумяха за окончателния вид на проекта за образуване на конфедерация. Новото държавно образувание би трябвало да бъде утвърдено на среща на високо ниво на трите страни, чиято дата обаче към момента не е избрана.

Това не е първият опит за основаване на ново държавно образувание в Африка, като по този метод, в случай че не отстрани, то изглажда следствията от вековното колониално ръководство. Ярък образец е Сенегамбия, която съществува от 1982 до 1989 година - съюз на тогавашната френска колония Сенегал и анклава, вклинен в тялото на Сенегал под формата на някогашната английска колония Гамбия. След като съществуваше седем години, тази конфедерация се разпада заради неналичието на по-нататъшни интеграционни придвижвания.

В случая със страните от Сахел обаче нещата са малко по-различни. Интеграцията на трите страни се основава освен на нуждата от гарантиране на сигурността – проблем, общ за съвсем всички африкански страни, само че и на изразено опълчване на някогашната метрополия – Франция, и по-широко – на международния хегемон в лицето на Съединените щати. Военните преврати през 2022-2023 година в Мали, Буркина Фасо и Нигер доведоха на власт нови елити, сериозни към Париж и Вашингтон.

Първото нещо, което направиха военните водачи, които смениха цивилните държавни управления на Нигер, Мали и Буркина Фасо, беше да основат защитителен съюз и да изискат от френските и американските военни да изоставен. Сега те са сменени от съветски и турски контингенти, показани от Африканския корпус и частната военна компания САДАТ. Американците са изключително възмутени, тъй като руснаците в този момент действително влизат във военни бази, издигнати и оборудвани от Съединени американски щати в Нигер.

Новият съюз ще би трябвало да премине през всички стадии на битката за същински, а не псевдосуверенитет, присъщ за постколониалния интервал. На първо място, овакантяване на паричния съюз, учреден на потреблението на западноафриканския франк, преди този момент твърдо привързан с френския франк, а по-късно с еврото, и подкрепян от Франция. Самото име на валутата ЦФА, апропо, е красноречиво. Сега то е политически правилно дешифрирано като Communauté financière africaine (Африканска финансова общност), само че първичното значение на съкращението е напълно друго - colonies françaises d’Afrique (френски африкански колонии).

През 2027 година ЦФА би трябвало да бъде сменен от нова валута, еко - кръстена на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС). През януари 2024 година управляващите на Нигер, Буркина Фасо и Мали оповестиха отдръпването си от ЕКОВАС, което наложи стопански наказания на личните си членове и също заплаши с военна интервенция в делата на трите страни от Сахел. Формирането на съюз от страни, а скоро и допустима конфедерация, бележи началото на конкуренцията сред различни западни планове в Африка. Китай, Индия, Турция и, несъмнено, Русия от дълго време демонстрират нараснал интерес към тъмния континент. Но може би за първи път състезанието на планове е формализиран в новата страна.

„ Най-добрият метод да се справите с проблемите в Африка е да ги игнорирате “ е откъс от известния разказ „ Реквием за Конго “ на френския публицист Жан-Кристоф Гранж. Изглежда, че тези, които подцениха проблемите на Африка, а по-скоро ги експлоатираха за лична полза, в този момент са изтласкани от континента и тяхното място е заето от страни и съюзи, насърчаващи антиколониална, многополюсна стратегия.

В същото време не би трябвало да се възприема Африка като шахматна дъска, на която играят великите и огромни сили. Движението за суверенитет не е наложено извън, а идва от африканските страни и нации. Именно това в последна сметка дефинира мечтаните сътрудници и нежеланото наличие на избрани страни и организации. Малко евентуално е Русия да успее да възвърне същото равнище на въздействие в Африка, каквото имаше Съветският съюз. Но от 60-70-те години на предишния век популацията на континента е повишено пет пъти. По принцип това е единственият континент на Земята, който демонстрира позитивна демография. Има задоволително място за всички на този голям пазар за продажби, труд и минерални запаси.

Както демонстрира гласуването на африканските страни за значими резолюции в Организация на обединените нации, без значение дали става въпрос за руско-украинския спор или борбата сред Израел и “Хамас ”, болшинството от тези страни или гласоподават срещу антируските и произраелските резолюции, наложени от Съединени американски щати и Европейски Съюз или най-малкото заобикалят да гласоподават за тях (въздържат се или отсъстват от гласуване). С други думи, не приказваме за битка сред проамерикански или проруски подставеници в Африка, както може да наподобява на пръв взор, приказваме за конкуренция сред планове, разнообразни по своята вътрешна същина. Задачата на конфедерацията на Нигер, Мали и Буркина Фасо е не да влиза в спор с останалите членове на ЕКОВАС, а да притегли оптимален брой от тях на своя страна. Ако подобен съюз бъде запълнен във официална или неофициална форма със страни с изход на море и огромни пристанища (например Сенегал или Кот д`Ивоар), тогава възможностите за икономическа индивидуалност на пояса на Сахел ще се усилят експоненциално.

Обективна е и привлекателността на Русия като съдружник на африканските страни. Русия е източникът на главните потребности на африканските страни - сигурност и продоволствена сигурност. В същото време Русия, Китай, Индия и Турция са в положение да осъществят огромни инфраструктурни планове в Африка - създаване на електроцентрали, пътища, лечебни заведения и учебни заведения. Това е ново равнище на взаимоотношение и културна агресия.

Необходимите запаси за нахлуване в стопанска активност под формата на минерали - злато, диаманти, уран, мед, манган и други. Страните от Сахел са повече от обилно обезпечени. Въпросът се свежда до справедливостта на цената, на която могат да продадат тези запаси, когато влагат в личното си развиване. Чрез управление на районните стокови тържища, търгуващи в ЦФА, Франция си осигуряваше на ниска цена уран в продължение на десетилетия. Това време свърши.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед3555Д-р Румен Петков: Политическият развой у нас е трансфорат в долнопробно шоуАлтернативен Поглед20091Татна Дончева: Аз не мога да си затворя очите за безобразния метод, по който наподобява Европейския съюзАлтернативен Поглед15719Саймън Ципис: Докато НАТО е в Европа, Съединени американски щати ще имат съществено въздействие върху европейската политика/Втора част/Алтернативен Поглед30603Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед47918Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Алтернативен Поглед119126Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед80074„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед78366 <
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР