Панатинайкос е новият господар на Евролигата. Селекцията на Ергин Атаман

...
Панатинайкос е новият господар на Евролигата. Селекцията на Ергин Атаман
Коментари Харесай

Зашеметяващо второ полувреме донесе титла №7 на Панатинайкос в Евролигата

Панатинайкос е новият стопанин на Евролигата. Селекцията на Ергин Атаман матира Реал Мадрид с 95:80 на финала, изигран в " Юбер Арена ", Берлин. Гръцкият тим изпитваше компликации против мощта на испанците през първото полувреме, само че през второто се преобрази и в двете етапи, с цел да вземе нещата в свои ръце и да детронира настоящите първенци в най-комерсиалната клубна конкуренция на Стария континент.

Така Панатинайкос добави във витрината си трофей №7 в шампионата на богатите, като той е първи 2011 година насам. Ергин Атаман пък печели трети следващ край, в който взе участие, след триумфа през 2021 и 2022 година с Анадолу Ефес.



От своя страна съставът на Чус Матело не съумя да скапе проклятието и да се трансформира в първия тим, който печели както постоянния сезон, по този начин и златото в Евролигата. Така мадридчани се задоволиха със среброто, което е десето в историята им.

Ели Ндиайе, Джанан Муса и Факундо Кампацо постоянно караха гръцката отбрана да страда в откриващите минути, като по този метод отвориха пътя на символичните домакини към едноличното водачество. Точните мерници на Кендрик Нън, Йоанис Папетрору и Костас Слукас се погрижиха да измъкнат символичните посетители от тежката обстановка, само че нападението испанците ставаше все по-страховито, а на сцената изгря Серхио Родригес, който им оказа помощ да си издействат задатък от 11 точки в края на встъпителния интервал.

Лидерството остана в ръцете на мадридчани и при започване на идната десетка, а наличието им под коша се усещаше осезаемо. Усилията на Матиас Лесор, Джериан Грант и Слукас, както и по-солидното лице в отбрана, предоставиха опцията на гърците да си стъпят на краката. “Зелените ” обаче не бяха подготвени за Муса и Кампацо, които направиха по този начин, че “белите ” да се отдръпват в съблекалнята при 54:49.

Sloukas to set the halftime score 54-49
— Turkish Airlines EuroLeague (@EuroLeague)

“Детелините ” демонстрираха, че място за оттегляне няма и в хода на третата част за първи път влязоха в ролята на водачи със съдействието Слукас и Нън. “Лос бланкос ” изгубиха мощта си в нападателен проект и правилните им решения се брояха на пръсти. “Зелените ” се възползваха оптимално от шока в лагера на своите противници и си извоюваха 3-точков актив след 30 минути игрово време.

Нън и Грант удължиха властването на отбора от Атина, който в откриващите моменти на заключителната четвърт стартира да гледа все по-смело към успеха. Проблясъци на Серхи Люл и Марио Хезоня върнаха чувството за конспирация за негативно време, само че горещата ръка на Слукас рядко изневеряваше. Впоследствие Константинос Митоглу и Нън подсетиха за себе си, с което наклониха везните в интерес на гърците във финалните акомпанименти.

The emotion of becoming a CHAMPION

It means MORE!
— Turkish Airlines EuroLeague (@EuroLeague)
Костас Слукас бе огромният воин за " зелените ", отчитайки се с 24 точки, в това число и с 4/4 оттатък дъгата. Кендрик Нън го последва с 21, Матиас Лесор се разписа със 17 и 6 битки. Джериан Грант остави на сметката си 11 точки, 6 овладени под двата кръга топки и 5 асистенции.

Джанан Муса отговори за Реал с 15 точки. Факундо Кампацо навъртя 12, Серхио Родригес финишира с 11.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР