, според който милиони американски жени могат да загубят законното

...
, според който милиони американски жени могат да загубят законното
Коментари Харесай

Изтеклият документ за забрана абортите е истински, потвърди Върховният съд на САЩ |

, съгласно който милиони американски дами могат да изгубят законното право на аборт, е същински, удостовери основният арбитър на Върховния съд Джон Робъртс, представен от Би Би Си. Той обаче посочи, че това към момента не е окончателният му вид.

Според появилата се във вторник информация решението за узаконяване на абортите от 1973 година може да бъде анулирано, което разрешава на обособените щати да го забранят.

Президентът Джо Байдън разяснява, че сходна стъпка може да сложи под въпрос гражданските свободи в страната.

Документът с гриф „ първа чернова “ наподобява отразява мнението на болшинството в съда, разясняват наблюдаващи.
Той е основан от арбитър Самюел Алито, който дефинира решението „ Роу против Уейд “ от 1973 година, с което се легализират абортите в Съединени американски щати, като " извънредно неправилно през цялото време ".

Проектът не е дефинитивно решение и мненията могат да се трансформират. Но в случай че “Роу против Уейд “ бъде анулирано, към половината американски щати могат да забранят абортите. В изказването си основният арбитър Робъртс разказа публикуването на плана от Politico като  " жестоко нарушаване " и изиска от да стартира следствие. Работата на съда " няма да бъде наранена по никакъв метод ", добави той.

Пускането на черновата провокира вълна от реакция и от двете страни. Адвокатската адвокатска фирма за битка с абортите Americans United for Life прикани съда да пренебрегне " упованията на деятели за аборти или прокси-медийни съдружници ".

Planned Parenthood - най-големият снабдител на услуги за репродуктивно здраве в Съединени американски щати - съобщи, че " ще продължи да се бори, с цел да отбрани правото на достъп до безвреден, легален аборт ". По данни на компанията 36 милиона дами могат да изгубят достъп до аборт, в случай че „ Роу против Уейд “ бъде отстранено.

Окончателното решение се чака в края на юни или началото на юли.

Тринадесет щата към този момент одобриха по този начин наречените " закони за влизане в деяние ", които автоматизирано ще забранят аборта, в случай че бъде анулиран това лято.

Във вторник губернаторът на Оклахома подписа закон за мярка против абортите въз основа на сходен закон, признат в Тексас предходната година. Законът разрешава на жителите да съдят всеки, който оказва помощ за осъществяване на аборт след шестата гестационна седмица - преди доста дами даже да схванат, че са бременни.

Президентът Джо Байдън предизвести, че сходна правна смяна, може да има дълбоки последствия.

„ Силно съм обезпокоен, че след 50 години може да решим, че жените нямат право на избор “, сподели той.

Репортерът на BBC в Северна Америка Антъни Зърчър споделя, че основание за тези терзания дават разграниченията, направени от съдията Самюел Алито, създател на плана.

Някои права са посочени в Конституцията на Съединени американски щати, написа съдията, до момента в който други, като достъп до аборт, са просто " неизброени права ". Според Би Би Си същият мотив може да се употребява при положение на гей бракове, ин витро оплождане или някои форми на контрацепция.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР