Според Федералната авиационна администрация на САЩ до 2022 г. трябва

...
Според Федералната авиационна администрация на САЩ до 2022 г. трябва
Коментари Харесай

Пазарът на дронове с потенциал да порасне 10 пъти за пет години

Според Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати до 2022 година би трябвало да бъдат употребявани над 450 хиляди дронове за търговски цели, само че прогнозата ще бъде оправдана още тази година

Американските компании употребяват от ден на ден дронове за картографиране, събиране на данни и търсене на нарушители, а хиляди разработчици работят върху основаването на приложения за тях в специфична платформа. Федералната авиационна администрация (ФАА) на Съединени американски щати признава, че е подценила броя на употребяваните дронове за комерсиални цели. Тя чака броят им през тази година да надвиши 450 хиляди Анализатори от Barclays предвиждат също, че световният пазар на дронове за търговски цели ще се усили 10 пъти в границите на пет години – от 4 до 40 милиарда $, и ще спести на фирмите разноски от към 100 милиарда $, оповестява Financial Times.

Що е то дрон

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Дронът е показан за пръв път през 1980 година като безпилотен летателен уред с военно предопределение. През 2000 година се основават модели с доста по-малки размери, което прави дроновете шлагер за професионални фотографи. Благодарение на съществени усъвършенствания в хардуера през годините ФАА чака да родължи да се развива.

В сферата на телекомуникациите дроновете се употребяват за инспекции на мрежата от въздуха и заменят рисковете от нанагорнище по високи и недостъпни места. Петролните и енергийни компании загърбват скъпоструващите хеликоптери и употребяват дронове за надзор на нефтопроводи.

В други сфери безпилотните апарати се употребяват за събиране на климатични данни, запазване на граници, в помощ на пожарникари и полицейски служби при търсене на хора и локализация на пожари.

Империята на дроновете

Шанхайската компания DJI е най-големият производител на дронове в света с над 70% пазарен дял. Тя постоянно е била насочена към всеобщия пазар, а от 2017 година се насочва и към производството за разнообразни бизнеси. Компанията обаче е принудена да преориентира тактиката си, откакто технологиите й са неразрешени поради терзания по отношение на киберсигурността.

Бързият напредък на пазара и новите приложения на дроновете изненадват даже DJI, а продажбите й нарастват с 80% единствено през 2018 година

Други компании се натъкват на безпилотните апарати инцидентно в опитите си да се приспособяват към потребностите на бизнеса. " Много е мъчно да предвидиш защо ще бъде употребен един нов, революционен артикул ", твърди Спенсър Гор, изпълнителен шеф на американския съперник на DJI - Impossible Aerospace.

Той споделя още, че когато дроновете за пръв път добиват социална известност през 2011 година, се е очаквало Amazon да доставят колета с помощта им до 2015 година Но се оказва, че този капацитет е необятно надценен, и други приложения на дроновете пораждат ненадейно.

Поява от нищото

За създателя на EdgyBees Адам Каплан появяването на пазар за социална сигурност прекатурва целия му бизнес. През 2017 година той основава компания, която благодарение на виртуална действителност основава галактика, наподобяваща тази от StarWars, тъй че водачите в същинския живот да могат да ръководят дронове в различна действителност. По-късно той интегрира технологията в помощ на американските служби и основава въздушни картографски принадлежности, сходни на навигационното приложение Waze.

Основателите на DroneDeploy приспособяват бизнеса си съгласно потребностите на потребителите също както Каплан. Започнали през 2011 година да залавят бракониери в националния парк " Крюгер " в Южна Африка посредством въздушна снимка, те по-късно осъзнават, че идентифицирането на браконерите единствено по себе си не взема решение казуса. Така компанията измества фокуса върху основаването на програмен продукт за дву- и триизмерни карти на терени, градежи, турбини и eлектропроводи.

Android за дронове

Катализатор за развиването на бизнеса с дронове е решението на над 8000 разработчици да основат платформа с отворен код, сходна на Android. Когато американско-швейцарският стартъп Auteron за пръв път пуска платформата през 2017 година, е свикан от Amazon, General Electric и компанията за летящи таксита Lilium да разчита на отворени източници. Това би помогнало за икономисване на разноски, ускорение процеса по разработка и късмет потребителите да ръководят две безпилотни устройства с един контролер.

Но не всички са съгласни с използването на дронове за търговски цели и с разрастването на тази промишленост. От одиторската компания PwC означават, че обществото има безчет терзания във връзка с сигурността, злоупотреби, закононарушения и произшествия. Други считат, че надзорът над апаратите може да бъде прекомерно прецизен. Когато Федералната авиационна организация на Съединени американски щати глобява с 10 хиляди $ фотограф за " неразумно хвърчене " през 2012 година, избухва дългогодишна правна война.

Шахнхайската DJI е подложена на солиден надзор от Вашингтон поради хипотетични връзки с Пекин. Въпреки това шефът по сигурност на DJI Ромео Дуршер вижда капацитет за развиване и отбелязва, че в Съединени американски щати има 40 хиляди полицейски ръководства, от които единствено 500 имат хеликоптери или самолети. " Другите 39 500 нямат нищо. Пазарът там е голям ", безапелационен е той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР