Спокойни, ведри, светли и меланхолични, скандинавските филми си имат своя

...
Спокойни, ведри, светли и меланхолични, скандинавските филми си имат своя
Коментари Харесай

Скандинавското кино, за което мечтаем

Спокойни, ведри, светли и меланхолични, скандинавските филми си имат своя атмосфера и са напълно обособен киносвят, от който у нас сме откъснати съвсем изцяло. Не знам за вас, само че на мен филмите от севера ми липсват доста и фантазията ми да ги виждам още веднъж, ще се сбъдне напълно скоро.

От 24 до 30 септември Домът на киното ни кани за повторно на. Организаторите са разширили малко географския диапазон и са добавили и филми от Литва и Финландия, само че това прави селекцията още по-интересна.

Ще стартира с персоналния си фаворит – " ", историята на финландския художник Тоуко Лааксонен, прочут по света с креативния си псевдоним Том от Финландия. Няма да е пресилено да се каже, че това е най-известният художник на гей илюстрации в света, и именно той е първата и най-голяма звезда на това изкуство. Като се има поради, че действието се развива през 50-те години на предишния век, триумфът на Том не е нито елементарен, нито еднопосочен. Биографията му е забавна като филм и екранизацията й, въпреки и позакъсняла, е направена чудесно.

Следващото наложително заглавие е несъмнено, един момичешки филм – норвежкият " Оптимистките ". Това е документален филм за волейболния тим на Хамар, участничките в който са на възраст сред 66 и 98 години. Те упражняват всеки понеделник от 40 години насам и следва да изиграят първия си мач, при това срещу мъжки тим от Швеция. Мъже и дами като равни – толкоз по скандинавски. Вижте филмовия откъс на кино лентата по-долу и даже единствено той незабавно ще ви усмихне.

Останалите оферти на Дома на киното включват селекция от документални и игрални филми, включително за най-знаменития актуален датски проектант Бярке Ингелс, именуван starchitect, т.е. звезда и проектант едновременно ( " Бярке Ингелс – времето на архитекта " ), и за митингите в Литва в далечната 1972 г. ( " Емилия " ).

" Годината на Бергман ", обявена във връзка стогодишнината от рождението му, се отбелязва с кино лентата му " Лято с Моника ".

Пълната стратегия на фестивала е.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР