Специално за “Труд д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на

...
Специално за “Труд д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на
Коментари Харесай

Малките зрънца на нара носят много ползи за здравето

Специално за “Труд ” доктор Людмила Емилова продължава своята поредност на дълголетието. Тя е доктор с три специалности – вътрешни заболявания, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лекуване с плодове, чай и мед върху себе си и съумява да се избави от доста тежки заболявания, взема решение, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 година доктор Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лекуване, през който са минали над 4500 пациенти от целия свят. Мнозина са се избавили от шаблонно дефинираните от формалната медицина като нелечими болести и като бонус са стопили килограми, освен това с дълготраен резултат. През 1997 година доктор Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на Съединени американски щати.

Полезните свойства на нара са на процедура неизброими. Консумацията му въздейства благотворно при сърдечно-съдови болести, като намалява равнищата на неприятния холестерол, способства за нормализиране на активността на стомаха и червата, пази от заболяването на Алцхаймер, чисти организма от шлаки и отрови. Изброеното е единствено дребна част от чудодейните резултати на нара.

Смята се, че Pinica granatumе e едно от най-старите култивирани от индивида растения. Славата му идва от антични, даже древен времена, като знак на благоденствие и изобилие. Разпространението му по света потегля от земите на Иран и Кавказ и стига до големи територии.

В модерната кулинария е желан в ястия с кус кус, зелени салати, десерти, сосове и други Разбира се, най-добре е да консумираме плода недопечен, още повече че фината му на пръв взор кора е доста устойчива към атмосферните въздействия и през цялата зима можем да се възползваме от свежестта му.

В националната ни медицина кората на наровете се употребява за подготвяне на чай при диария. В някои краища на страната при запарване на корите се прибавят и листа. Има сведения, че при епидемии от дезинтерия на болните е даван този чай или прясно изцеден наров сок. Сокът е положително средство за справяне с висока температура и тресчица, предлага се при грипни положения, чести ангини и остри респираторни болести, даже астма.

Зрънцата на наровете са богат източник на витамин С, на витамини от група В, Р, известно количество провитамин А и на минералите калий, желязо, манган, мед, силиций, магнезий, калций, натрий и други в композиция и количества, вложени от великодушната природа в интерес на здравето ни. Той съдържа повече антиоксиданти от аленото вино и зеления чай и се предлага като профилактика на рака. Нарът е измежду най-мощните естествени антисептици и антиоксиданти, който отдалечава процесите на стареене. Доказано средство е за подмладявашо и подхранващо влияние върху кожата, стимулиращо растежа на косата и даже укрепващо ноктите.

Има проучвателен изказвания, че постоянният банкет на плода понижава риска съответно от рак на кожата и рак на гърдата.

В последно време в научния свят се разяснява изказванието, че може би сокът от нар е едно от най-силните средства за битка с рака на простатата. Тези му чудодейни свойства се дължат на един от най-ефективните фитохимикали в него – елагичната киселина, както твърди международно известният доктор Майкъл Грегър. Проблемът е, че колкото и проучвания да се вършат със типов сок, включващ 40% елагична киселина, резултатите са спорни, за разлика от потреблението на свежи и изсушени цялостни плодове. Извод?

Отговорът е в синергията. Елагичната киселина работи най-добре при битка с рака на простата, единствено когато има съществуване и на останалите фитохимикали от нара, тъй че за предварителна защита и битка с това рисково заболяване, най-хубавият метод е постоянното изразходване на свежия плод, а не на екстракти и стандартизирани сокове.

Природосъобразното гурме e жанр на живот


В това е уверен основният готвач на медицинския център Илия Илиев. И го потвърждава с многостепенните менюта без грам скотски артикули, които шашват с усета и типа си. От 10 години Илия работи с доктор Емилова и е научил доста характерни тънкости за положителната храна, които не са му преподавали при общоприетото образование.

В медицинския център хора от целия свят – Русия, Гърция, Кипър, Съединени американски щати, Италия, Белгия, Австралия, Нова Зеландия, Непал и други, както и мнозина сънародници, не просто попиват препоръки за справяне с хронични заболявания, стрес и редовно преяждане. Бонус към сполучливото им лекуване са трайно стопените килограми, оставащи в предишното благодарение на смяна в мисленето, настройките и най към този момент в питателните привички. Големият секрет на програмата с плодове, чай и мед е в зареждането и прекосяването към природосъобразно хранене.

Илия и доктор Емилова разрушават всяко подозрение, че природосъобразното хранене е сложна задача, че е безвкусно и наподобява като каша или в най-хубавия случай – като камара от зеленчуци. Блюдата, приготвяни в центъра, имат непорочност и мощ от природата, тъй като топлинната обработка е минимална, а продуктите, доставени единствено от тестван източник – от селска градина или производител, който е персонално прочут.

Илия е уверен, че кулинарията е мъчно изкуство, само че отличните резултати въодушевяват. Експериментите му постоянно са съветвани с доктор Емилова, само че и нея съумява да изненада с шкембе супа от кладница или пръстен от печени на скара пиперки с картофено пюре и ядлива декорация от физалис. В “тайния ” боеприпас на младия готвач са лимонена мащерка, джоджен, босилек, куркума, шафран и още разнообразни подправки, събрани, съхранени и вложени в ястието с огромна отговорност към резултата.

Оценката на десетките хиляди пациенти е постоянно отлична и рецептите се записват усърдно. За читателите на “Труд ” Илия споделя рецептата на обичаната салата с нар на доктор Емилова.

Зелена салата с нарови семки (една порция)


 43-2-emilova 1/2 зелена салата или 1/4 салата айсберг се смесват със 100 г настъргано алено цвекло, 1 настъргана дребна кисела ябълка, шепа рукола и семките на 1/2 нар. Размесва се добре. Прибавя се щипка небелен сусам и се подправя с прясно изцеден лимонен сок, тиквено олио или зехтин екстра върджин.

Семките на нара се отделят елементарно, като плодът се среже напречно през средата и кората се потупва с дръжката на ножа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР