Италиански учен: Глупостта си има 5 закона. Италианският икономист и

...
Италиански учен: Глупостта си има 5 закона. Италианският икономист и
Коментари Харесай

Италиански учен: Глупостта си има 5 закона

Италиански академик: Глупостта си има 5 закона. Италианският икономист и историк Карло Чипола изпитвал неприкрит интерес към проявленията на нелепостта. Дългите години научна работа, а и житейският му опит, му оказват помощ да формулира пет универсални закона, които важат за всеки и във всяко общество. Оказва се, че нелепостта е доста по-опасна, в сравнение с сме привикнали да мислим.

Чипола написва ироничното есе „ Основните закони на човешката нелепост “, което, въпреки и да не е основано на действителни изследвания, ни кара да се замислим дали пък в тези заключения не се крие истина.

Първи закон на нелепостта:

Италиански академик: Глупостта си има 5 закона

19.05.24 23:00

Проф. Искра Баева: Атентатът против Роберт Фицо и коментаторите-папагали

19.05.24 22:30

Експертно предизвестие: Задават се банкрути на банки!

19.05.24 22:03

Полк. Николай Марков не желае дебат с Костадин Костадинов, а с Доган, Пеевски и Борисов

19.05.24 21:29

Асен Василев коравосърдечно: Няма честен проблем в злополуката с кола на НСО

19.05.24 21:07

„ Винаги подценяваме броя на идиотите, които ни заобикалят “

Звучи тривиално и високомерно, само че животът потвърждава правдивостта на това изказване. Както и да преценявате хората, непрестанно ще се сблъсквате със следните обстановки:

– Човек, който постоянно ви е изглеждал интелигентен и разумен, във значима обстановка ще се прояви като цялостен простак.

– В най-неподходящите обстановки и моменти отнякъде постоянно се появяват глупави хора, с цел да объркат проектите ви.

Втори закон на нелепостта:

„ Вероятността един човек да е малоумен не зависи от останалите му качества “

Години наблюдения и опити ме наведоха на мисълта, че хората не са равни – едни са глупави, други – не, и това качество е вложено у нас от природата, а не от културните фактори. Човекът е простак тъкмо по този начин, както някои имат рижи коси, а други – кръвна група А. Образованието също няма нищо общо с мозъка или нелепостта. Многобройни опити в университети потвърдиха това. Проучих пет групи хора: студенти, чиновници в офис, обслужващ личен състав, админи и преподаватели. Съотношението сред умни и глупави хора се оказа едно и също както измежду нискоквалифицираните, по този начин и измежду високообразованите. Това по този начин ме порази, че взех решение да проуча и интелектуалния хайлайф – нобеловите лауреати. Резултатът удостовери невероятната мощ на природата: същият % лауреати се оказаха простаци.

Трети закон на нелепостта:

„ Глупакът е човек, чиито дейности водят до загуби за някой различен и освен това не носят изгоди на настоящия – дори могат да се извърнат против него “

Третият закон указва, че хората се разделят на 4 групи – простаци (П), умници (У), бандити (Б) и простаци (Г). Ако Петър прави нещо, от което той самият губи, само че Иван печели, то той е тъпанар. Ако прави нещо, от което печели и той, и Иван, то той е хитрец. Ако дейностите на Петър му носят изгода, само че вредят на Иван, то той е престъпник. А простакът Петър прави неща, от които страдат както той, по този начин и Иван. И тъкмо това прави простака рисков – ние можем да разберем логиката на бандита, той е предсказуем. Но да прогнозираш дейностите на простака е невероятно – той работи без причина, без цел, без проект, на най-неочакваното място и в най-невероятния миг. Няма метод да предскажете по кое време идиотът ще нанесе своя удар. Дори когато офанзивата стане явна, против нея няма отбрана, тъй като тя няма рационална конструкция. Както е писал Шилер, „ Срещу нелепостта са безсилни даже боговете! ”.

Четвърти закон на нелепостта:

„ Не-глупаците постоянно подценяват разрушителния капацитет на простаците “

Те постоянно не помнят, че да си имаш работа с малоумен човек значи да направиш неточност, която ще ти излезе скъпо. Хората от вида П да вземем за пример мъчно разпознават заплахата от зона Г, което не е учудващо. Странното е, че глупците са подценявани и от умниците, и от бандитите. В наличието на простак те се отпускат и се любуват на интелектуалното си предимство, вместо да се активизират и да понижат вредите, които той ще нанесе. Според публикувания стандарт простакът вреди единствено на себе си. Това не е по този начин. Не бъркайте простаците с безпомощните простаци. Никога не си партнирайте с тях, въобразявайки си, че можете да употребявате нелепостта им за лична полза – в случай че извършите по този начин, явно не познавате природата на нелепостта. Така сами давате на простака опция да вилнее.

Пети закон на нелепостта: 

„ Глупакът е най-опасният човек “

Глупакът е по-опасен от Бандита. Резултатът от дейностите на идеалния престъпник е елементарното прекосяване на богатства от един човек към различен. Обществото като цяло не губи доста от това. Ако всички членове на едно общество са бандити, то би било прогнило, само че живо. На върха още веднъж биха излизали най-талантливите. Когато на сцената излизат простаци обаче, картинката се трансформира. Те носят щета, без да извличат полза от това. Така богатствата се унищожават и обществото обеднява.

Историята потвърждава, че обществата напредват тогава, когато на власт в тях има задоволително умни хора, с цел да обезвреждат дейните простаци и да не им разрешават да разрушат това, което са основали умните. В регресиращите страни има същия брой глупци, само че във властта се следи растеж от глупави бандити, а измежду останалото население – на наивни простаци. Това систематизиране на силите непроменяемо ускорява разрушителните дейности на простаците и цялата страна отива.

Източник: Списание „ Мениджър “

Още вести четете в: Живот, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР