Италия е страната на храненето на открито. Това е неразделна

...
Италия е страната на храненето на открито. Това е неразделна
Коментари Харесай

Традицията, от която Италия иска да се откаже: Храненето на открито

Италия е страната на храненето навън. Това е неразделна част от локалния метод на живот, в който на туристите и посетителите се сервират ястия на маси, ситуирани на елегантни площади. И въпреки всичко доста италианци се обръщат против традицията. Нарастващият брой маси, които задръстват тротоарите, заемат места за паркиране и усилват шумовото замърсяване, доведоха до безпорядък в градските центрове в цялата страна.

През 2021 година, когато Италия облекчи рестриктивните мерки за Коронавирус, държавното управление опрости процедурите за заведения за хранене и питейни заведения, кандидатстващи за лицензи за места навън. Това разреши на заведенията за хранене и питейните заведения да останат на повърхността във време, когато клиентите нямаха право да седят на закрито.

Годишната мярка е удължавана неведнъж и от този момент са раздадени 180 000 краткотрайни лиценза в цяла Италия

В четвъртък Адолфо Урсо, министърът на промишлеността, разгласи, че държавното управление възнамерява да удължи краткотрайните лицензи за неопределен срок до това лято.

Традицията, от която Италия желае да се откаже: Храненето навън 22.05.24 17:00 Актьорът Жерар Депардийо беше упрекнат в нахлуване над фотографа Рино Барилари в Рим 22.05.24 16:57 Силни стихии удариха разнообразни региони на Сърбия, един човек е умрял 22.05.24 16:30 Два обстоятелството към злополуката с колата на НСО на Кирил Петков остават тайнственост: Ето кои са те 22.05.24 16:27 Унгарският външен министър: Появата на западни войски в Украйна ще докара до международна война 22.05.24 16:03

„ Вярваме, че това е опция да създадем заведенията за хранене още по-благоприятни за общителността и градския декорум “, сподели Урсо в изказване.

Съобщението провокира отвращение в Рим. Там съветниците създадоха по-строги ограничения през ноември за това къде ще бъдат позволени местата за сядане навън. В столицата площта, заета от маси навън, е повишена пет пъти. От 21 000 кв. м на 112 000 кв. м – през последните три години.

„ Абсурдно и недопустимо е … централното държавно управление да взема решение едностранно вместо локалните управляващи “, сподели в изказване Моника Лукарели, вицекмет на Рим по търговията. „ Работихме неуморно върху нова регулация, като взехме поради другите градски характерности на града. “

След взрива на яденето „ dehors “, терминът, който локалните употребяват вместо видимо италианския „ alfresco “, дървените тераси за хранене, покрити с чадъри или найлонови заграждения, се трансфораха в нормална панорама по тротоарите.

Карло Риензи, началник на потребителската група Codacons, сподели, че препоръчаното уголемение е „ унищожава хубостта на Рим “. Той добави:

„ Тези пластмасови листове са чудовищни… ще окажем всяка съпротива, която можем “.

В Милано локалните поданици споделиха, че детонацията навън е направила елементи от града необитаеми

През последните седмици жителите, въоръжени със звукомери в претъпканите квартали Навигли и Порта Венеция, мерят равнища на звук от 85 децибела. То се смята за рисково, в случай че експозицията надвишава осем часа.

„ Месарниците, химическото почистване и билкарските магазини са затворени “, сподели Елиза Монтафия, член на гражданската група Comitato del Lazzaretto, която съставлява локалните поданици на Порта Венеция. „ Изглежда единственото нещо, което хората желаят да вършат в свободното си време, е да ядат и пият. “

Но не всички са срещу държавното управление. В Osteria del Gnocco Fritto, в квартал Navigli в Миланоу хората, които пият коктейли, седят на маси към два канала. Заведението построи дървена тераса в профил на тротоара, която побира 30 клиенти. Оттогава те се тормозят, че лицензът им ще изтече.

„ Местата навън ни дават по-голяма видимост и спомагателна привлекателност… това е главно за нашето оцеляване “, сподели Джовани Корти, 24, сервитьор в ресторанта. „ Абсолютно поддържаме безсрочното удължение. “

Туристите също поддържаха това, което видяха като опазване на храненето навън

„ Ако лишават маси, те ще лишават нещо от Милано, което е доста известно “, споделя Джеф Лерер, 77-годишен, пенсиониран професор от Лос Анджелис, който беше на посещаване в града със брачната половинка си. „ Ако бях с петдесет години по-млад, щях да съм тук всяка вечер. “

Годишните лицензи нормално костват сред 1000 и 4000 евро. Те зависят от местоположението и размера на пространството, за което се кандидатства.

Piazza Sant’Alessandro, грациозен площад в Милано, беше видоизменен след взрива на храненето навън.  Масите и тълпите от фенове на аперитива заеха мястото на колите, паркирани пред внушителна барокова черква.

„ Промяната промени метода ни на работа “, споделя Адел Амил, 24-годишен сервитьор в бар на площада.

Той отбелязва, че масите навън са нараснали потенциала от 40 на 70 клиенти и са довели по-млада клиентела.

Лино Стопани, президент на лобистката група FIPE, твърди, че дейностите навън са съживили цели квартали, отблъсквайки наркодилърите и дребните нарушители, които процъфтяват в необикновени региони.

„ Това са области, които биха били обезлюдени от навлизането на надомната работа. Многото пиячи и хранещите се по нашите улици ги избавиха “, добави Стопани.

Източник: The Times/Превод: SafeNews

Още вести четете в: Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР