София. Френската гимназия в Пловдив Антоан дьо Сент-Екзюпери“ стана първото

...
София. Френската гимназия в Пловдив Антоан дьо Сент-Екзюпери“ стана първото
Коментари Харесай

Евродепутатът Илхан Кючюк отличи пловдивска гимназия с наградата „Симон Вей“ за мултикултурно образование и толерантност

София. Френската гимназия в Пловдив „ Антоан дьо Сент-Екзюпери “ стана първото учебно заведение, отличено с премията „ Симон Вей “ от евродепутата Илхан Кючюк. Това оповестиха от пресофиса на Илхан Кючук . Учредители на премията за мултикултурно обучение и приемливост са евродепутатът Илхан Кючюк и неговият консултант Валентин Тончев.

„ Няма подозрение, че заветът на Симон Вей е настоящ и през днешния ден. Поредното доказателство за това е работата на френската езикова гимназия в Пловдив, която има капацитета, силата и далновидността да поддържа устоите на демократичните полезности и европейските правила. “, съобщи Кючюк при връчването на премията.

Той акцентира още, че от 2007 година гимназията се е трансформирала в „ дом на европейската история “ посредством своя клуб “Активен европеец “, който се наложи измежду учебната общественост като главен фактор за осъществяване на европейската просветителна концепция.

„ Свобода, тъждество, приятелство (на френски: Liberté, égalité, fraternité) е освен държавният лозунг на Френската република, само че и съществена аксиома на просветителната система във ФЕГ „ Антоан дьо Сент-Екзюпери “. Преподаването на европейски полезности и образуването на настройки, нужни за демокрацията, поданството, разговора сред културите и личностното развиване, все постулати на непреходната Симон Вей, справедливо вършат френската гимназия първия притежател на премията. “, сподели съучредителят на премията Валентин Тончев.

„ Първата жена ръководител на Европейския парламент е освен знак на европейската интеграция, само че и въплъщение на силата на духа и паметта, които осветяват пътя ни и ни припомнят за унищожителната мощ на мрачните исторически интервали като Холокоста. “. “, съобщи Виктор Меламед, шеф на Американски еврейски комитет в България.

По думите му тази самодейност е заслужен образец за израждането на връзката на младото потомство със устрема към познание, толерантността и отговорността, която всички носим за бъдещето посредством делата си.

След церемонията по награждаване на гимназията, Кючюк изнесе лекция на тематика " Бъдещето на Европа “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР