Това повишение на цените през последните години, повишава и богатството

...
Това повишение на цените през последните години, повишава и богатството
Коментари Харесай

Мирослав Запорожанов за ФрогНюз: Повишението на цените на имотите...

Това покачване на цените през последните години, покачва и благосъстоянието на хората които имат лично жилище, без те да са правили нищо. От тази позиция това е позитивно, това е капитал, който може да бъде употребен.

 

Например, някой може да реши да ипотекира парцела си, с цел да започва бизнес или да направи някаква инвестиция, изключително при тези ниски лихви и изключително в случай че види някаква инвестиция, която му носи доста повече от годишните разноски по обслужване на заема, които все още са много ниски.

 

Това е нещо, което много хора вършат, ипотекират лични жилища, чиято цена е повишена през последните години с близо 100% и употребяват парите, с цел да влагат и в други активи, които носят много по-висока рентабилност от това, което те заплащат като лихви за обслужване на заема.

 

Хората би трябвало да влагат в образованието си, в образованието си, във финансовата си просветеност, в покачването на това да знаят какви други възможности има на недвижимите парцели, да схващат малко повече от процесите, които се случват в стопанската система и по какъв начин те са свързани, по какъв начин въздействат на тяхното благосъстояние. Много хора мислят повече за доходността, какъв брой повече пари могат да създадат, а не мислят за рисковете.

 

Това сподели за ФрогНюз специалистът в вложенията и създател на InvestPRO Мирослав Запорожанов.

 

Ето и цялото изявление:

Финансово образован ли е българинът? Според социологическите организации българите не влагат парите си, всеобщо не икономисват и не мислят дълготрайно за възстановяване на стандарта си на живот. 

Според европейски изследвания България е предпоследна в Европа по финансова просветеност, след нас са единствено румънците. Наистина българинът е измежду европейците, които имат най-ниско равнище на вложения в активи.

За българина като цяло думата актив нормално е обвързвана повече с неща, които може да пипне, да види, повода може да се крие в това, че преди сме се парили. Преди десетилетия нашите баби и дядовци са имали неприятен спомен от 90-те години и оттогава българинът е станал много песимистичен за неща, които не може да види. Той не желае да се образова, комплицирани са му тези концепции като финансови активи и т.н. 

Същевременно се следят от ден на ден млади българи, които са част от междинната класа и се интересуват от тази тематика. Според мен се развиваме в вярната посока, макар че статистиката приказва, че българите избират да си държат парите в депозити, а те сега не носят никаква рента и не са добър финансов избор.

Отворени ли са младежите към софтуерните решения, свързани с парите им, какви са вашите наблюдения?

Да, отворени са. Младите хора употребяват най-различни софтуерни услуги, които им дават достъп до финансови принадлежности. Те са отворени към това да се образоват, защото виждат, че пенсионната система не е нещо, на което могат да разчитат отсега нататък.

В какви активи влагат най-често българите?

 

Младите българи, които имат по-малки суми, започват с акции и криптовалути, до момента в който при българите, които имат по-големи спестявания, главният актив, в който избират да влагат, е недвижимият парцел. 

Някаква част от тях обръщат внимание и на акциите, както и други активи като злато, което е много известно за хората, които са над 30 години. В взаимозависимост от демографията, от това къде се намират в живота си, какви спестявания имат, може да се каже, че имат разнообразни желания. 

Ако би трябвало да приказваме за огромен процентен дял от парите на българите, тъй като сред 30 и 50-годишните имат доста повече спестявания от тези на 20 и 30 години, главният актив си остава в недвижимите парцели.

България е на шесто място в света по растеж на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 година, а София заема десето място в класацията по градове през същия интервал на консултантската компания Knight Frank. Това ще спре ли българинът да влага в парцели? 

Не, съгласно мен покачването в цените на недвижимите парцели води до резултат на благосъстоянието, до покачване на чистото благосъстояние на българина, изключително за този, който има личен парцел. Това покачване на цените през последните години, покачва благосъстоянието, на хората които имат лично жилище, без те да са правили нищо. От тази позиция това е позитивно, това е капитал, който може да бъде употребен.

 

Например, някой може да реши да ипотекира парцела си, с цел да започва бизнес или да направи някаква инвестиция, изключително при тези ниски лихви и изключително в случай че види някаква инвестиция, която му носи доста повече от годишните разноски по обслужване на заема, които все още са много ниски. Това е нещо, което много хора вършат, ипотекират лични жилища, чиято цена е повишена през последните години с близо 100% и употребяват парите, с цел да влагат и в други активи, които носят много по-висока рентабилност от това, което те заплащат като лихви за обслужване на заема.

В какво да влагат хората, какво бихте ги посъветвали?

Хората би трябвало да влагат в образованието си, в образованието си, във финансовата си просветеност, в покачването на това да знаят какви други възможности има на недвижимите парцели, да схващат малко повече от процесите, които се случват в стопанската система и по какъв начин те са свързани, по какъв начин въздействат на тяхното благосъстояние. Много хора мислят повече за доходността, какъв брой повече пари могат да създадат, а не мислят за рисковете.

Един добре просветен финансово човек може доста добре да си направи сметка какви са рисковете по отношение на възвръщаемостта, която може да чака от тази инвестиция. От най-значимите фактори за повишаване на главното благосъстояние е човек да губи по-малко, с цел да има по-голяма база, на която да натрупва възвръщаемост. Това е нещо, което доста хора пропущат, просто се водят от горещите тематики, не обръщат внимание на това по какъв начин могат да изгубят пари. 

Има разнообразни принадлежности като peer-to-peer заеми, peer-to-peer платформи, при които рисковете не са малко, а множеството хора не са осведомени. Така че, моят съвет е първо да влагат в обучение и второ, да стартират да обръщат внимание на разнообразни класове активи, които са желани в целия свят, като злато, акции интернационалните на огромни разрастващи се компании, които могат да разпределят риска от по-лоши събитийности, които могат да доближат както българския пазар, по този начин и българската стопанска система. 

За хората, които в този момент стартират да демонстрират интерес към вложения и желаят да се ограмотяват чисто финансово, какви са първите стъпки, които би трябвало да подхващат?

Вече над 5 години сме образовали над 5 000 индивида през платформата на Invest.pro, които са се учили от някои от най-хубавите специалисти в България за финанси и вложения, по какъв начин да основават собствен персонален проект, персонален бюджет, кои са положителните правила, които би трябвало да се следват, да може човек да построи нещо, което е съобразено с неговия метод на живот, с неговите приходи, с неговите спестявания, с неговото равнище на риск.

 

Има безвъзмездни събития, безвъзмездни Фейсбук групи, в които могат да вземат участие. Нека да търсят, да задават въпроси, да търсят източници, препоръки. Вярвам, че когато човек е деен и желае да се научи, има задоволително платформи и задоволително специалисти, които може да му спомагат.

В какво инвестирате вие?

Аз влагам в съвсем всички типове активи, които са познати сега на българския пазар - в недвижими парцели, през акции и криптовалути. Държа едни необятно диверсифициран портфейл, който да е съгласуван с равнището на риск и с доходността, която мен ме устройва като равнище на риск. Това е нещо, което е доста персонален миг. 

Ако мога да дам съвет на вашите читатели, то той би бил да търсят неща, които са съобразени с тях самите като персони, метод на живот, запаси, с които разполагат и да не се доверяват сляпо на инфлуенсъри или някакви реклами, че това е нов артикул, нов тип актив, който носи доста добра рентабилност и това ще е бъдещето, което ще помогне да реализират задачите си. 

Човек първо би трябвало да се диверсифицира, да се научи, че безвъзмезден обяд няма, и че ръководството на риска е от първостепенна значимост, с цел да може да нараства благосъстоянието. 

 

Интервю на Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР