Служителите прекарват в офиса с 30% по-малко време, отколкото преди

...
Служителите прекарват в офиса с 30% по-малко време, отколкото преди
Коментари Харесай

Най-богатите градове в света губят жители, което удря по имотния пазар

Служителите прекарват в офиса с 30% по-малко време, в сравнение с преди пандемията, и към този момент това ще продължи, съгласно изследване на McKinsey Global Institute. Делът на празните офиси пораства, наемите понижават. Очакването е, че 2030 година търсенето ще спадне с 13%. Ударени са и комерсиалните площи. Жилищният пазар продължава да пораства, само че по-бавно в градовете и по-бързо в предградията.
Пандемията трайно промени работата, а от там и имотните пазари в най-големите и богати градове в света: офисите и магазините са по-празни и с по-ниски наеми, защото хората гладко се изнасят към предградията. И това не е мимолетно събитие, а тренд в мегаполиси от Ню Йорк, през Париж до Токио. Промените са " засечени " в проучване на McKinsey Global Institute, което разказва резултатите от хибридния модел на работа в най-големите градски стопански системи в света.

Ето и в резюме изводите с цифри: търсенето на площи за офиси в градовете " супер звезди " ще е приблизително с 13% по-ниско през 2030 година по отношение на 2019 година, а за магазини - с 9%. Делът на празни офиси през 2030 ще е сред 13 и 20%, а на магазини - сред 3.3 и 6.2%. В резултат офертните наеми за офиси са паднали внезапно с до 28% в Съединени американски щати и до 12% в Европа. Площите за магазини също се оферират по-евтино. Средно спадът при тях е 5.4%, само че действително плащаните наеми може и да са по-ниски. Жилищният пазар е по-устойчив, само че търсенето пораства по-бавно. През 2022 година празните жилища са с до 9.9% повече спрямо 2019. Ножицата в цените сред жилищата в града, които обичайно са по-скъпи, и тези в предградията се затваря.

Като " Супер звезди " в проучването Empty spaces and hybrid places са избрани градовете, които имат максимален дял от международния БВП и принос за неговия напредък. Такива са Ню Йорк, Сан Франциско, Хюстън, Лондон, Мюнхен, Париж, Токио, Пекин и Шанхай, като в изследването са включени общо 24 града със сходни характерности.
Реклама
Общото сред регионите, които са най-повлияни от пандемията и хибридната работа, е обвързвано с бизнес микса и градската среда. Най-много хора напущат градовете и кварталите с по-голям дял висококвалифицирани служащи, с повече огромни компании и по-високо съответствие сред пътуващи до работа и живущи на място. По същия метод, по-високата плътност на офисите, монофункционалните региони в градовете, скъпите жилища и дребното зеленина усилват отрицателния резултат върху търсенето.
Хибридното е трайно
Служителите в така наречен градове " суперзвезди " се завърнаха в офисите, след края на пандемията, само че вървят там по-рядко от преди, споделят откривателите от McKinsey. По техни данни от есента на 2022 г, хората посещават офиса приблизително 3.5 дни в седмицата, което е с 30% под естественото преди пандемията. Над една трета от участниците в изследването са в офиса всеки ден, 56% следват хибридния модел на работа, т.е. прекарват в офиса сред един и четири дни, а 7% работят изцяло отдалечено.

Изследователите считат, че равнищата на наличието в офиса към този момент няма да се усилят по най-малко три аргументи. Първо, в десетте най-големи американски града, посещаемостта е останала съвсем същата сред средата на 2022 година и началото на 2023 година Второ, участниците в изследването показват подобен брой дни, които прекарат в офиса, които са очаквали, че ще са там след пандемията, и които биха желали да са в офиса. Трето, 10% от респондентите са дали отговор, че биха напуснали, в случай че се наложи да работят от офиса всеки ден и че биха приели с над 20% по-ниско заплащане, с цел да работят мечтаният брой дни от у дома. От тази група хора, 44% са добре платени чиновници на високи позиции, а 33% от тях печелят над 150 хиляди $ годишно. Позициите и приходите им демонстрират, че евентуално думата им тежи в организациите, и в случай че решат, могат да се застъпят сполучливо за хибридния метод на работа.
Фотограф: McKinsey
Въпреки това, не е несъмнено, че броят на дните, прекарани в офиса, няма да се промени в далечно бъдеще. Възможно е фирмите да намерят метод да привлекат чиновниците назад на работното място, макар че за момента този метод не е изключително сполучлив, споделят от McKinsey. Само 3% от респондентите, които имат опция да изберат къде да работят, са избрали да отидат в офиса. Основният им претекст са екстрите, които той предлага.
Реклама
В последна сметка това, което ще дефинира равнищата на наличието в офиса, е резултатът върху продуктивността. За момента изследвания, правени от компании и откриватели, демонстрират, че хибридната работа няма отрицателен резултат върху продуктивността, споделят от McKinsey.
В резултат, поданици напущат градовете
Последните 20 години, градовете " суперзвезди " привличаха хора с високо платената работа, която оферират - резултат от икономическия напредък и високата работливост. Скъпите жилища не бяха спънка. През пандемията обаче вълна от семейства напусна градовете, което понижи популацията им.

Жителите на Мюнхен нарастваха с по 1% като брой всяка година от 2014 до 2019 година, само че в интервала от 2020 до 2022 година растежът е с 0.3%, демонстрират данните на McKinsey. В Бостън, растежът през първия интервал се трансформира в спад през втория. Ню Йорк е изгубил 5% от популацията си от средата на 2020 доникъде на 2022, а Сан Франциско - даже 7%. Една от аргументите за наклонността е хибридният метод на работа, споделят откривателите. След като хората не работят в офиса, не е нужно да живеят наоколо и могат да приоритизират по-добри условия за живот.

Напускането на градовете се случва с по-бавен ритъм след пандемията, само че не е завършило и остава по-високо спрямо интервала преди нея. Следователно, заключват от института, хората, които са напуснали градовете не са се върнали, а още хора напущат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР