Все още няма предложение всички деца, които са в организирани

...
Все още няма предложение всички деца, които са в организирани
Коментари Харесай

Д-р Сотиров: Неимунизираните в организирани детски колективи поставят в риск всички деца

„ Все още няма предложение всички деца, които са в проведени детски колективи, да бъдат ваксинирани. За да го създадем, би трябвало да бъдат отворени съответните наредби за разискване “. Това сподели пред Нова телевизия общопрактикуващият доктор от Пловдив доктор Костадин Сотиров. По думите му тази концепция следва само здравната логичност, тъй като децата с изключение на детска градина посещават и доста други проведени форми на занимания, където прекарват време дружно – учебно заведение, екскурзии, зелени учебни заведения.

„ В детската градина, която е проведен детски колектив, не е позволено да се пускат неимунизирани, защото основават риск за останалите. Да не забравяме, че има 5000-6000 деца годишно, които поради тежки болести са освободени от имунизация. Техният имунитет е угнетен и за тях заболяванията може да бъдат смъртоносни ”, разяснява лекарят.

По думите му задачата на ограничаващата мярка – да не се позволяват неимунизирани в проведени колективи, не е отнемане от обучение, а отбрана на всички деца в тях.

„ Ние като общество би трябвало да се грижим за болните и уязвимите “, безапелационен бе лекарят и акцентира, че неимунизираните деца слагат в риск останалите, с които са в контакт, и това би трябвало да бъде разбрано от всички.

Д-р Сотиров напомни, че глобата за родител, който не е завел детето си на наложителните имунизации, при първо нарушаване е от 50 до 150 лева по Закона за здравето, само че за лекарите е мъчно да потвърдят, че са извикали родителите, а те не са се отзовали.

„ Става въпрос за това родителите да осъзнаят своята отговорност и да изпълнят задължението си по закон, като доведат детето си при общопрактикуващия доктор за наложителна имунизация “, сподели доктор Сотиров. 

Той бе безапелационен, че случаите на „ имунизация на хартия “ са единици и персоналните лекари извършват добросъвестно и отговорно отговорностите си по имунизационния календар. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР