Поради липса на кадри ме помолиха да започна работа в

...
Поради липса на кадри ме помолиха да започна работа в
Коментари Харесай

Проф. Чанева: Лечебните заведения трябва да имат политика за привличане и задържане на медсестри

Поради липса на фрагменти ме помолиха да стартира работа в детската градина с ангажимента за една година. Работя към този момент седем години и считам тази да е последната. Това описа пред БНР 79-годишната Мина Иванова от Алфатар – здравна сестра с над 40 години трудов стаж, която въпреки от дълго време да е пенсионерка, продължава да работи.

Мина Иванова в действителност прави опити да напусне последното си работно място през последните две години, само че в последна сметка се оставя да я убедят да продължи да работи, стана ясно от думите ѝ.

„ Няма фрагменти, няма претенденти “, сподели тя.

Професията е благородна, само че доста ниско платена, означи Мина Иванова и уточни това като съществена причина за неналичието на фрагменти. „ Винаги се работи на няколко места, само че когато работиш на няколко места, не можеш да бъдеш пълностоен, а там се изисква да бъдеш доста деликатен, неточности не могат да се позволяват “, разяснява медсестрата и уточни, че по този начин се ощетяват и пациентите.

Иванова означи, че задоволително младежи приключват специалността, само че не остават в България, а отиват да работят в страни с по-добри условия.

Хората, които избират тази специалност, са извънредно виновни. Това пък съобщи проф. Галина Чанева от МУ – София по отношение на многото работещи медсестри в пенсионна възраст.

Причините за дефицита на медсестрите съгласно проф. Чанева са сложни. „ Въпросът е, че самите лечебни заведения би трябвало да имат политика за привличане и задържане на личен състав. Това е значимото. Съвременното ръководство и мениджмънт изискват други подходи “, акцентира тя. По думите ѝ броят медсестри в едно лечебно заведение би трябвало да се възнамерява по отношение на броя на леглата, броя и болесттите на пациентите, само че това не се прави по този метод.

Около 2/3 от претендентите за медсестри са младежи, които са доста добре насочени и стимулирани, осведоми проф. Чанева. „ Мога да кажа, че студентите напълно умишлено избират тази специалност. Въпросът е, че са малко претендентите, с цел да създадем добър асортимент “, сподели проф. Чанева, като изясни, че приемът в МУ – София е за 150 медсестри годишно, а кандидат-студентите нормално са към 200.

Според нея не са доста и медицинските сестри, които се осъществят зад граница. „ Нашите студенти като цяло остават тук. Да отидеш в чужбина и да се реализираш като здравна сестра по никакъв начин не е елементарно. Там има доста съществени условия – и професионални, и езикови, и компютърна просветеност, оценяване се прави доста съществено на работата им. Там отпътуват квалифицираните сестри с доста добра езикова подготовка “, изясни проф. Галина Чанева и добави, че до държавния си изпит към този момент съвсем всички студенти са намерили работа в България.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР