След преболедуване на COVID-19 инфекцията, независимо от тежестта й, при

...
След преболедуване на COVID-19 инфекцията, независимо от тежестта й, при
Коментари Харесай

Колко време ни тормози COVID след преболедуването

След преболедуване на COVID-19 инфекцията, без значение от тежестта й, при към 20-30% от пациентите остават да персистират недоволства в продължение на повече от 6 месеца.

Това изясни един от най-опитните пулмолози у нас - проф. доктор Даниела Петрова, представен аот Мнистерството на опазването на здравето. Трябва да се разграничат признаците, които не престават във етапа на възобновяване от заболяването (първия месец), от пост- Коронавирус недоволствата. Последните могат да се появят 2-3 месеца след болестта или да персистират дълго време. Това е синдром, а не заболяване, защото включва засягане на целия организъм.

Водещите недоволства са изразена невро-вегетативна дистония с изнемощялост, сърцетуптене и повишение на пулса над 110/за минута при леки физически натоварвания, прескачане на сърцето, значителни изпотявания – най-вече нощни, доста понижен физически капацитет; дълготрайно персистиране на дребни изливи в перикарда; утежняване на предшестващи хронични сърдечни болести, изключително исхемична болест на сърцето; публикувана белодробна фиброза с дихателна непълнота и нужда от кислородотерапия с последователно понижаване на дозовия режим и опция за прекратяването й; активиране на туберкулоза, саркоидоза, лимфогрануломатозни заболявания; бъбречна недостатъчност; неврологични прояви – исхемични инсулти, преходни нарушавания на мозъчното кръвообращение, вертижен синром; васкулитни прояви – синдром на Рейно, кожни прояви, дифузни ставни оплаквания; психически и психиатрични промени – нарушавания в краткосрочната памет, меланхолия, тревога, паник офанзиви и други афективни разстройства, когнитивна дисфункция, бодърствуване, съновидения и кошмари, отключване или утежняване на психиатрични болести. Това е извънредно значим медицински проблем, с който с изключение на с острото заболяване, ще се постанова да се борим с всички вероятни превантивни и лечебни ограничения и присъединяване на експерти от съвсем всички области на медицината, уточни проф. Петрова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР