След като московски съд удовлетвори искането на държавния регулатор Роскомнадзор

...
След като московски съд удовлетвори искането на държавния регулатор Роскомнадзор
Коментари Харесай

Майтапи с чекистите и опити да се заобиколи блокирането на Telegram в Русия

След като московски съд удовлетвори настояването на държавния регулатор " Роскомнадзор " да ограничи достъпа до най-популярното в Русия приложение за замяна на известия Telegram, основателят и потребителите му започнаха да търсят способи да заобиколят блокировката и да се надсмисват над управляващите, съобщи съветската работа на Би Би Си.

Основателят на Telegram Павел Дуров неведнъж съобщи, че заканите за блокиране на приложението няма да доведат до нищо и че той продължава да отстоява свободата и тайната на персоналната преписка.

" Роскомнадзор " изиска Telegram да бъде блокиран поради спор сред приложението и Федералната работа за сигурност (ФСБ) след отвод на компанията притежател да съобщи ключа за декриптиране на известията, както изисква съветското законодателство.

Искането на регулатора би дало достъп на службите известия на потребителите.

Дуров съобщи в петък, че приложението ще употребява вградени в него системи, с цел да заобиколи възбраната, само че не може да подсигурява, че то 100% ще е налично за руснаците отвън частни виртуални мрежи – така наречен VPN. Същевременно методът за заобикаляне няма да изисква спомагателни дейности от потребителите.

ВКонтакте – най-голямата обществена мрежа в Русия, също учредена от Дуров, разгласи в петък, че ще поддържа създателите на Telegram-канали, защото се застъпва за совободата на другарство и връзки.

Искането на ФСБ да й бъдат предоставени ключовете за дешифриране бе стимулирано с нуждата да се противодейства на терористите, които употребяват Telegram за секрети договаряния. " Роскомнадзор " твърди, че " информацията, която се популяризира посредством Telegram, може да нарушава закона, да се употребява от терористични и екстремистки организации, да съставлява опасност за сигурността на Русия, живота и здравето на жителите, на всеки ползващ тази мрежа. "

Сега чекистите одобряват поздравления в обществените мрежи.

" В момента, несъмнено, " Ислямска страна е в суматоха. Никой не знае по какъв начин да продължи да работи в Русия без телеграм. Да я разтурим организацията в този момент! "

Щас, конечно, в ИГИЛ суматоха. Никто не знает по какъв начин дальше работать в России без депеша. Хоть распускай организацию теперь.
— историк-алкоголик (@AlcoHistory) April 13, 2018
Друг консуматор пита по какъв начин да се заобиколи блокировката на Telegram.

" Как да се заобиколи блокировката на Telegram?

1. " Да се напусне Русия "

" Да се замине за Украйна ", дава отговор различен консуматор, а идващият разяснява: " А по-късно ще те отровят ".

На Украину
— Кatарсuс (@m1zzza) April 13, 2018
А потом тебя отравят
— ГрустныйДжекман (@sadJackman) April 13, 2018

Друг консуматор е поместил футуристчна рисунка на светлото бъдеще, с цел да илюстрира по какъв начин ще наподобява Русия след блокирането на приложението.

pic.twitter.com/TNdnrOpJ6o
— ПУСТЕЙГОЛОВА (@uvkun) April 13, 2018

Друг коментар е във тип на подигравка за решението на " Роскомнадзор ".



Руските обществени мрежи също така иронизират коментара на прессекретаря на съветския президент Дмитрий Песков във връзка блокирането на приложението, защото доста хора не схванаха какво той искаше да каже.

В отговор на въпрос по време на конференция, Песков в началото сподели, че никога няма да разяснява правосъдно решение, след което съобщи:

" Telegram -това е месинджър, това е месинджър. И сама по себе си блокировката или – по-точно, дано въпреки всичко да използваме фразеологията, която употребява съдът, " съдът реши да ограничи достъпа ". И това не беше самоцелно. Никой не се кани да не разрешава каквото и да е. Има законово състояние, което изисква да се даде избран набор данни в избрани служби на Руската Федерация. И осъществяването на това изискване бе способно да ни разреши да реализираме консенсус. Такъв, за жалост, не бе реализиран. Затова обстановката като цяло се отличава радикално от тази обстановка, която вие споменахте. "

Междувременно се вижда, че и държавни организации незабавно търсят способи за заобикаляне на блокировката на приложението. Такъв е казусът със Сбербанк.

" Както ненадейно се оказа Сбербанк на този стадий е провела цялата си връзка въз основата на Telegram (локалният месинджър към този момент единствено се тества). Наскоро в чатовете на Сбербанк бяха разпратени указания по какъв начин да се заобикаля блокирането и какво е това VPN. "

Как ненадейно оказалось, у Сбербанка на данном этапе вся коммуникация издигната на базе Telegram (локальный мессенджер пока только тестируются). Накануне в чатах Сбербанка была рассылка указания о том, по какъв начин обходить блокировку и что такое VPN.
Госбанк, гы
— Константин Дип (@deeeeep_z) April 13, 2018
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР