След като България получи лоша оценка от Европейската комисия за

...
След като България получи лоша оценка от Европейската комисия за
Коментари Харесай

Защо кандидатстването ни за седалище на ЕМА се оказа катастрофа

След като България получи неприятна оценка от Европейската комисия за хазаин на Европейската организация по медикаментите (ЕМА) от bTV потърсихме отговор на въпроса кой реши да се включим в конкуренцията с оферта от едвам четири страници.

Информацията за нашата кандидатура е незадоволителна по съвсем всички критерии, твърди Европейската комисия.

ЕМА сега се намира в Лондон, само че поради брекзит си търси нов дом, заради което 19 страни се състезават да я приютят. Агенцията контролира лекарствения пазар. В нея работят стотици хора, годишно я посещават десетки хиляди топ специалисти.

Служителите ѝ и техните фамилии живеят и харчат приходите си в страната – хазаин.

Една от най-впечатляващите кандидатури е на Барселона. Тя е дала подробна информация, доста фотоси, графики – за самата постройка, в която се предлага да е организацията, за транспортните връзки, за просветителната система. Всичко това в 156 страници.

Нашата кандидатура е дълга… четири страници . И няма нито една илюстрация.

България предлага ЕМА да се обитава на повърхност от 30 хиляди кв. м. в „ София тех парк”. Според оценката на Европейската комисия България не е дала никакви детайлности за бъдещата постройка – като работни бюра, пространства за срещи и конференции, интернет. Не сме дали информация и за публичния превоз до летището.

„ Тук се излагаме. Ние просто сме подали едни четири официално написани странички, равен текст, на чиновнически език”, безапелационен е информационният специалист Любомир Аламанов.

В кандидатурата ни написа също, че разполагаме с детски градини, учебни заведения и университети, в които децата на чиновниците на ЕМА могат да учат на немски и френски език, само че без детайлности за потенциала им.

Не сме показали проект по какъв начин ще се случи самото пренасяне на организацията и по какъв начин виждаме бъдещето ѝ, както и какви са опциите за работи на членовете на фамилиите на чиновниците на ЕМА у нас.

Критериите, по които се изготвят кандидатурите, са авансово в детайли написани и утвърдени от държавите-членки.

Според заместник-министъра на опазването на здравето Мирослав Ненков счита, че не сме се провалили. „ Какво очаквате аз да ви кажа, че сме се провалили? Това ли очаквате да ви кажа? Няма да ви го кажа, не сме се провалили”, безапелационен е той.

Чак след приключването на периода за подаване на кандидатурите, България изготви рекламен клип и уеб страница. Те, дружно със срещите зад граница за да се представим, костват общо 90 хиляди лв..

От ЕМА настояват, че в случай че изгубят огромна част от чиновниците си поради пренасяне в несъответствуваща страна, това ще докара до рецесия с медикаментите в Европа.

В края на ноември ще е явен спечелилият, като за любимци се спрягат Амстердам, Милано, Барселона, която обаче поради събитията там най-вероятно ще отпадне.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР