Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и

...
Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и
Коментари Харесай

Премиерът на конференцията в Швейцария: Да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна и света

Бъдещето на нуклеарната сила зависи от нашата споделена отговорност и увереност. Не би трябвало да разрешаваме нуклеарните технологии да се употребяват за изнудване и експанзия. Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да защитим нуклеарната сигурност и сигурност на Украйна, Европа и света. Този апел насочи министър-председателят Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се организира в Бюргенщок, Швейцария, оповестиха от държавната осведомителна работа. Главчев направи изявление в границите на тематичната сесия „ Осигуряване на нуклеарна сигурност и сигурност в Украйна “.

Министър-председателят Главчев съобщи поддръжката на България по отношение на задачите за нуклеарна сигурност, заложени във „ Формулата за мир “ на украинския президент Володимир Зеленски и приветства извънредно скъпите старания, които поставя МААЕ. Премиерът уточни, че обстановката в Украйна във връзка с нуклеарната сигурност и сигурност е сериозна и отговорността за това е напълно на Русия. " Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия към този момент повече от две години, е в центъра на нашите паники, защото седемте незаменими стълба на МААЕ за нуклеарна сигурност и сигурност и петте правилото за нейната отбрана са нарушени ", сподели Главчев.

По думите му превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база е нищо повече от демонстрация на груба безотговорнос т. Българският министър-председател означи, че с дейностите си Русия освен излага на риск международната общественост, само че и съществено подкопава доверието в бъдещото развиване на нуклеарната енергетика. Не можем да приемем нито едно от двете, безапелационен е Главчев.

Премиерът приветства основните цели за обезпечаване на съгласуваност на интернационалните старания, обрисувани в дискусионния документ. Непосредствените цели са – незабавно евакуиране на целия неоторизиран личен състав от Запорожката АЕЦ, безграничен достъп до инсталациите на способените представители на МААЕ и Украйна, възобновяване на задоволителен брой специалисти със съответния опит в централата, защото сега този брой е три пъти по-малък от естественото. Българският министър-председател открои също специфичната роля в това отношение на страните, които сега създават или преглеждат опциите за развиване на лични нуклеарни стратегии с поддръжката на съветската „ Росатом “. „ Призоваваме ги да употребяват своите лостове за въздействие, с цел да се подсигурява спазването на откритите интернационалните стандарти за нуклеарна сигурност и сигурност, което в последна сметка е в полза на всички “, съобщи министър председателят.

В рамките на изявлението си министър-председателят Димитър Главчев подчертава и върху постигнатия от България значителен прогрес в диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво посредством елиминиране на зависимостта от досегашния единствен съветски снабдител и развиване на перспективно съдействие със международни водачи в бранша като „ Уестингхаус “ и „ Фраматом “.

По-рано на страницата си във Facebook министър председателят написа, че България остава напълно ангажирана със мощния и обединен отговор на НАТО, Европейски Съюз и интернационалната демократична общественост на съветска военна експанзия против Украйна.

България продължава да поддържа Украйна в нейната обективна идея да отстоява правото си на независимост и самостоятелност и независимо да избира личните си гаранции за сигурност. България поддържа и евроатлантическата вероятност на украинската страна. Свидетелство за това е признатата на 6 юли 2023 година от Народното събрание Декларация за поддръжка за участие на Украйна в НАТО. България приветства решението на Европейския съвет за започване на договаряния за присъединение на Украйна към Съюза и признава значимия прогрес, който страната е постигнала, показва българският министър председател.

В Бюргенщок той е посрещнат от президента на Конфедерация Швейцария Виола Амхерд и от президента на Украйна Володимир Зеленски.

В основата на форума е самодейността „ Формула за мир “, която беше показана от украинския държавен глава на 15 ноември 2022 година по време на срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Това е концептуален проект от 10 точки (стълба), чиято цел е преустановяване на войната в Украйна и реализиране на изчерпателен, обективен и дълготраен мир, в основата на който е опазване на териториалната целокупност на Украйна, показва в поста си Димитър Главчев.

Първата среща на върха за мир в Украйна, се организира в швейцарския курорт Бюргенщок . Лидерите дискутират основаването на ясна рамка за преустановяване на войната, даване на гаранции за сигурност, установяване на условия за следвоенно споразумяване, координиране на изискванията за финансиране на възобновяване на Украйна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР