Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и

...
Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и
Коментари Харесай

Главчев порица грубата безотговорност на Русия за Запорожката АЕЦ

Бъдещето на нуклеарната сила зависи от нашата споделена отговорност и увереност. Това съобщи министър председателят Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се организира в Бюргенщок, Швейцария.

Той настоя да не се разрешава нуклеарните технологии да се употребяват за изнудване и експанзия .

Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да защитим нуклеарната сигурност и сигурност на Украйна, Европа и света, акцентира Главчев.

На тематичната сесия " Осигуряване на нуклеарна сигурност и сигурност в Украйна " Главчев съобщи поддръжката на България по отношение на задачите за нуклеарна сигурност, заложени във и приветства напъните на МААЕ.
 Главчев: България остава ангажирана със мощния отговор на НАТО и Европейски Съюз на съветската експанзия против Украйна
Главчев: България остава ангажирана със мощния отговор на НАТО и Европейски Съюз на съветската експанзия против Украйна

Служебният министър председател взе участие в срещата за мир в Швейцария

Премиерът напомни, че обстановката в Украйна във връзка с нуклеарната сигурност и сигурност е сериозна и отговорността за това е напълно на Русия. Той уточни, че, е в центъра на паниките, защото седемте стълба на МААЕ за нуклеарна сигурност и сигурност и петте правилото за нейната отбрана са нарушени.

Според него превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база е демонстрация на груба безнаказаност. Българският министър председател посочи, че с дейностите си Русия освен излага на риск международната общественост, само че и съществено подкопава доверието в бъдещото развиване на нуклеарната енергетика. Не можем да приемем нито едно от двете, безапелационен е Главчев.
 Прекъсна основното зареждане на Запорожката АЕЦ
Прекъсна основното зареждане на Запорожката АЕЦ

Електричество към момента се подава по аварийна линия

Той приветства основните цели за обезпечаване на съгласуваност на интернационалните старания, обрисувани в дискусионния документ. Непосредствените цели са - незабавно евакуиране на целия неоторизиран личен състав от Запорожката АЕЦ; безграничен достъп до инсталациите на способените представители на МААЕ и Украйна; възобновяване на задоволителен брой специалисти със съответния опит в централата, защото сега този брой е три пъти по-малък от естественото.

Премиер открои и специфичната роля в това отношение на страните, които сега създават или преглеждат опциите за развиване на лични нуклеарни стратегии с поддръжката на съветската " Росатом ". Той ги прикани да употребяват своите лостове за въздействие, с цел да се подсигурява спазването на откритите интернационалните стандарти за нуклеарна сигурност и сигурност, което е в полза на всички.

Главчев открои и постигнатия от България прогрес в диверсификацията на доставките на нуклеарно гориво посредством елиминиране на зависимостта от досегашния единствен съветски снабдител и развиване на перспективно съдействие със международни водачи в бранша, като и " Фраматом ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР