След близо четиримесечно протакане Окръжната прокуратура в Бургас най-сетне е

...
След близо четиримесечно протакане Окръжната прокуратура в Бургас най-сетне е
Коментари Харесай

След четири месеца протакане прокуратурата връща тялото на Саман Маджид на роднините му в Ирак

След близо четиримесечно отсрочване Окръжната прокуратура в Бургас най-накрая е освободила тленните остатъци на иракския жител Саман Маджит, който се удави през септември край Констанца, а месец по-късно тялото му бе изхвърлено от морето край Созопол.

" Фактическото освобождение на тялото стана още в понеделник, сподели за " Дневник " пълномощникът на семейство Маджид у нас Омед Балаки. В момента тленните остатъци се намират в София, а на следващия ден сутринта ще бъдат репатрирани в Ирак ".

Според информацията по случая, събрана от Международната федерация на иракските бежанци (IFIR), основана в Лондон, Саман Маджид е бил

един от над 150 бежанци,

потеглили незаконно с дребен рибарски транспортен съд от Истанбул в първите дни на септември 2017 година В нощта на 12 септември, по време на избавителна интервенция на румънската брегова защита, той евентуално е паднал зад борда на гемията, само че поради мощното неспокойствие и бурния вятър търсене не е било подхванато. Роднините на Саман са били известени за това, че тялото му е намерено край Созопол месец по-късно - на 17 октомври.

Това става в деня, когато

морето изхвърля край Созопол тялото

на обезобразен удавник. По данни на Международната федерация на иракските бежанци със седалище в Лондон фамилията на Саман Маджид е известено от българската полиция, че тленните остатъци на сина им са в бургаската морга и след осъществяване на нужните процедури следва репатрирането им. Те обаче продължиха четири месеца, през които роднините на Маджид съвсем изгубиха вяра, че ще могат да погребат тленните му остатъци.

Поисканият от Ваня Кралева, прокурор в Окръжната прокуратура в Бургас

ДНК материал от майката на починалия

дружно с нужните документи за идентифицирането му са предадени на дознателя още на 24 октомври. След още месец обаче от прокуратурата необяснимо желаеха и ДНК материал от бащата на Саман, което по-късно се оказа безусловно ненужно и лишено от логичност.

В края на предходната година Кралева е поискала и уверение за гражданското му положение. Оказва се обаче, че

сходен документ в Ирак не съществува,

за което прокурорът е съответно известен. Въпреки това продължава да упорства за приемането на несъществуващия документ. " В Ирак фамилното състояние се записва в персоналната карта. Тази на Саман беше преведена с всички атрибути, изисквани от българското законодателство, сподели Балаки. Въпреки това прокурорът продължи да желае даването на уверение, което нямаше по какъв начин да бъде изпълнено ".

Така минават три месеца.

След няколко писмени уверения, изпратени от българското посолство в Лондон до Асоциацията на иракските бежанци, че тялото ще бъде предадено до дни, при започване на т.г. от прокуратурата декларират, че желаят и друго уверение. В този случай става дума за формален документ, че Саман Маджид няма деца, които да претендират за тялото му в качествата си на наследници. " Това също се оказа невероятно, тъй като в Ирак децата се записват в персоналната карта на родителите. В тази на Саман нямаше сходна информация, само че от българската прокуратура отхвърлиха да го схванат ", сподели Омед Балаки.

В края на краищата след четири месеца неопределеност и очакване и с финансовата помощ на Асоциацията на иракските бежанци на следващия ден родителите на Саман Маджид най-накрая би трябвало да получат тялото му, с цел да го погребат.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР