Посланик Елеонора Митрофанова излезе с обръщение поздрав на български език

...
Посланик Елеонора Митрофанова излезе с обръщение поздрав на български език
Коментари Харесай

Посланик Митрофанова: Поздравявам ви с нашия общ празник – Денят на славянската писменост и култура

Посланик Елеонора Митрофанова излезе с послание привет на български език за празника на 24 май.

Ето какво споделя дипломатът на Руската федерация:

Скъпи другари,

Поздравявам ви с нашия общ празник - Деня на славянската книжовност и просвета в съветската традиция и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура, просвета и славянска книжовност по българския календар.

Приносът на светите братя и техните възпитаници за образуването на саморасъл славянски свят не може да бъде надценен. Създаването на лична книжовност стана знак на духовното самоопределяне на славянските нации. То даде мощен тласък за разпространяването на грамотността и православната религия. Само си представете - през днешния ден повече от четири стотин милиона души приказват славянски езици, които се появиха с помощта на развиването на кирилицата.

По време на работата си в България се убедих, че тук 24 май е един от най-обичаните, в действителност национални празници. В Русия този ден също остава значима дата. Той символизира нашите съществени полезности - религия, служение на Отечеството, лоялност към нашите родови корени.

Всяка година на 24 май на Червения площад в Москва се организират огромни концерти, а в църквите се правят богослужения в памет на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници.

Иска ми се да имам вяра, че ще успеем да съхраним тяхното необикновено завещание от въздействието на глобализацията и актуалните трендове към ерозия на културната еднаквост и унификация на националните обичаи. Нашата книжовност и развилата се с помощта на нея неповторима литературна традиция се появиха вследствие на безкористния труд на българските книжовници и наш дълг е грижливо да пазим този подарък.

Нека любовта към страната си, словото и просветата бъдат опора и честен ориентир за всички нас. Честит празник, другари, цветущ Ден на славянската книжовност и просвета!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР