Фон дер Лайен не изключва обединение с МелониПетима кандидати на

...
Фон дер Лайен не изключва обединение с МелониПетима кандидати на
Коментари Харесай

Крайнодесните във фокуса на дебата за шеф на ЕК

Фон дер Лайен не изключва обединяване с Мелони
Петима претенденти на избирателен дебат в Европарламента

Курсът към крайнодесните в бъдещия Европейски парламент, който ще бъде формиран след изборите през юни, бе в центъра на дебата сред петимата кандидати за ръководител на Европейската комисия. Той бе проведен от Европейския съюз за радио и телевизия и се организира в четвъртък следобяд в Европарламента.

В дебата се включиха актуалната председателка на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен (от Европейската национална партия), Никола Шмит (Партия на европейските социалисти), Тери Райнтке (Зелени), Сандро Гоци ( “Обнови Европа ”) и Валтер Байер (Европейска левица). Не участваха представители на досегашните групи в Екологичен потенциал “Идентичност и народна власт ” и “Европейски консерватори и реформатори ”, тъй като тези политически сили в Екологичен потенциал не са излъчили водещи кандидати за началник на Европейска комисия.

Петимата претенденти представяха концепциите си за бъдещето на Европейски Съюз пред 900 души в зала и още милиони фенове на 27-те страни членки. Урсула фон дер Лайен се придържаше към познатите си позиции във връзка с въпросите за стопанската система, миграцията и защитата. Останалите партии обаче желаеха да схванат с кои десни партии Фон дер Лайен е подготвена да си сътрудничи в идващия мандат.

Фон дер Лайен уточни три критерия, по които ЕНП може да откри свои сътрудници - те да са проевропейски, да са срещу съветския президент Владимир Путин и да поддържат върховенството на закона. Един от основните моменти от дебата беше дали актуалната председателка на Европейска комисия е подготвена да работи с партията на Джорджа Мелони, която принадлежи към фамилията на “Европейските консерватори и реформисти ”.

“Тя е ясно проевропейска, срещу Путин, тя беше доста ясна по този въпрос, и за върховенството на закона. Ако това се резервира, тогава ще предложим да работим дружно ”, сподели тя, като подчертава върху това, че е належащо, с цел да се резервира проевропейският курс на блока.

Водещият претендент на социалистите Никола Шмит разкритикува метода на Фон дер Лайен, като дефинира ЕКР като “недемократична ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР