Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в

...
Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в
Коментари Харесай

Ройтерс: Путин е готов да замрази войната в Украйна

Руският президент Владимир Путин е подготвен да спре войната в Украйна, само че с контрактувано преустановяване на огъня, което признава актуалните линии на бойното поле. Това споделиха четирима съветски източници пред " Ройтерс ", като разясниха, че президентът е подготвен да продължи войната, в случай че Киев и Западът не отговорят на настояванията. 

Путин е изразил разочарованието си пред дребна група съветници по отношение на това, което той счита за подкрепяни от Запада опити за попречване на договарянията и решението на украинския президент Володимир Зеленски да изключи опцията за договаряния, са декларирали трима от източниците.

" Путин може да се бие толкоз дълго, колкото е належащо, само че също е подготвен за преустановяване на огъня - за заледяване на войната ", сподели различен от четиримата, почитан съветски източник, който е работил с Путин и е осведомен с диалози на най-високо равнище в Кремъл.

Източниците се поискали анонимност поради чувствителността на въпроса. " Ройтерс " е разговарял с общо пет индивида, които работят или са работили с Путин на високо равнище в политиката и бизнеса. Петият източник не разяснява замразяването на войната на сегашните фронтови линии.

Дмитрий Песков, представител на Кремъл, в отговор на искане за коментар, е споделил, че президентът неведнъж е дал да се разбере, че Русия е отворена за диалог за реализиране на задачите си, като акцентира, че страната не желае " безконечна война ".

Министерството на външните работи и на защитата на Украйна не са коментирали.

Обаче назначението на Андрей Белоусов за министър на защитата на Русия се възприема от някои западни военни и политически анализатори като слагане на съветската стопанска система на непрекъсната военна основа, за да се завоюва нескончаем спор. Това последва значителен 

Източниците са коментирали, че Путин би предпочел да употребява сегашната инерция на Русия, за да остави войната зад себе си, само че не са коментирали новия министър на защитата. Според тях Владимир Путин счита, че успехите в Украйна досега са задоволителни,  " с цел да продадат победа на съветския народ ".

Освен това той схваща, че всеки нов прогрес ще изисква нова национална готовност, която той не желае поради недоволството на хората от това, съгласно източниците.  накара стотици хиляди мъже в наборна възраст да изоставен страната. Песков съобщи, че Русия няма потребност от готовност и вместо това набира доброволци във въоръжените сили.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно е казвал, че мир при изискванията на Путин няма по какъв начин да се реализира. Той желае да си върне изгубената територия, в това число Крим, който Русия анексира през 2014 година Той подписа декрет през 2022 година, който публично разгласи всевъзможни договаряния с Путин за " невъзможни ".

Един от източниците предвижда, че няма да има съглашение, докато Зеленски е на власт, освен в случай че Русия не го заобиколи и не подписа договорка с Вашингтон. Въпреки това държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, при визитата си в Киев предходната седмица, съобщи, че не има вяра, че Путин е заинтригуван от съществени договаряния.

През юни би трябвало да се организира среща в Швейцария, ориентирана към сливане на интернационалното мнение за това по какъв начин да се постави завършек на войната. На срещата не е поканена Русия по желаете на Зеленски,  Москва сподели, че по този метод договарянията не са достоверни. 

На визитата си в Китай на 17 май Владимир Путин разяснява, че Украйна може да употребява швейцарските договаряния, с цел да накара по-широка група страни да поддържат настояването на Зеленски за цялостно евакуиране на Русия, което съгласно съветския водач, би било по-скоро наложено изискване, в сравнение с съществени мирни договаряния.

" Готови сме за полемика. Никога не сме отказвали ", сподели Путин в Китай.

По запитване на " Ройтерс " представител на Държавния департамент на Съединени американски щати е обяснил, че всяка самодейност за мир трябва да зачита " териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници "  и разказа Русия като единствената спънка за мира в Украйна.

" Кремъл към момента не е показал някакъв логичен интерес да приключи войната си, тъкмо противоположното ", споделя представителят.

При предходните диалози за договаряния Киев отхвърли хипотетичната подготвеност на Русия да преговаря като опит да се трансферира виновността за войната върху Украйна. Според украиснките управляващи не може да се има вяра на Владимир Путин, като се вземе под внимание и екипът му, който неведнъж отхвърляше, че е възнамерявал война преди да нахлуе в Украйна през 2022 г. В умозаключение, и двете страни се съмняват, че другата е подготвена за договаряния.

И петимата източници допускат, че настояването на Путин да има договаряния, само че като се вземат под внимание настоящите победи на Русия, не предстои на разискване. Президентът би бил подготвен да се задоволи със земята, която има в този момент, и да замрази спора на сегашните фронтови линии, споделиха четирима от източниците.

Според личен разбор на един от източниците президентът ще показа нещата по този начин в Русия:  " Путин ще каже, че сме победили, че НАТО ни е нападнал и сме запазили суверенитета си, че имаме сухопътен кулоар до Крим, което е правилно ".

Ако в този момент се замрази спорът, това би оставила Москва в владеене на обилни елементи от четири украински района, които Путин публично включи към Русия през септември 2022 година, само че без цялостен надзор, върху който и да е от тях. Но сходно съглашение не би постигнало задачите, които Москва си сложи тогава, когато сподели, че четирите района на Украйна - , Запорожие и Херсон - й принадлежат напълно.

Говорителят на Кремъл също удостовери, че не може да става въпрос за връщане на четирите района, които в този момент са непрекъснато част от Русия съгласно нейната лична конституция.

Друг фактор, който въздейства на Кремъл да желае преустановяване на огъня е, че колкото по-дълго се проточи войната, толкоз повече закалени в борби ветерани се връщат в Русия. Те биха били недоволни от следвоенната работа и вероятностите за приходи, което потенциално ще сътвори напрежение в обществото, изясни един от източниците.

През февруари трима съветски източници споделиха пред " Ройтерс ", че Съединени американски щати са отхвърлили предходното предложение на Путин за преустановяване на огъня. След отхвърли обаче съветският президент се стреми да завземе възможно най-вече територия, с цел да ускори натиска върху Украйна, като в същото време се стреми да употребява непредвидени благоприятни условия за придобиване на повече.

Руските сили управляват към 18% от Украйна и този месец нахлуха в североизточния регион на Харков.

Владимир Путин разчита и на огромното население на Русия спрямо това на Украйна, с цел да поддържа превъзхождаща работна мощ даже без готовност, подкрепена от извънредно великодушни пакети от заплати за тези, които се записват.

Според един от източниците Русия ще упорства за още. Путин ще продължи да превзема територии, до момента в който Зеленски не излезе с предложение за договаряния. Също по този начин съветският водач е на мнение, че Западът няма да даде задоволително оръжия, което подкопава морала на Украйна.

Лидерите на Съединени американски щати и Европа обявиха, че ще стоят до Украйна, до момента в който не бъде обезпечен нейният суверенитет по сигурността. Страните и съдружниците от НАТО ще се пробват да ускорят доставките на оръжия.

И тримата източници са декларирали, . Два от източниците цитираха опасенията на Русия по отношение на възходящата опасност от ескалация със Запада, в това число нуклеарна такава поради опълчването в Украйна.

Държавният департамент съобщи, че Съединени американски щати не са коригирали нуклеарната си позиция, нито са забелязали никакви признаци, че Русия се готви да употребява нуклеарно оръжие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР