Скопие. Шест субекта, които претендират, че представляват македонското малцинство“ в

...
Скопие. Шест субекта, които претендират, че представляват македонското малцинство“ в
Коментари Харесай

„Нова Македония“ : „Македонските организации“ не признават преброяването в България

Скопие. Шест субекта, които претендират, че съставляват „ македонското малцинство “ в България, считат данните от неотдавна завършилото броене на популацията за „ неточни, пристрастни и неизползваеми “. Това е изводът, който те вършат в писмената си реакция, озаглавена „ Позиция на организациите на македонското малцинство в България във връзка с преброяването на популацията, извършено през 2021 година “. Изводът идва от тяхното усещане за изискванията за осъществяване на преброяването, което декларират в реакцията, написа „ Нова Македония “ .

Ето и част от декларацията, показана без редакторска интервенция:

„ 1. Преброяването е извършено без специфична рубрика „ македонски “ в духа на формалната политика на отказване на малцинството и отнасяне на македонското самоопределяне като дезертьорство и изменничество към страната и в атмосфера на всеобща антимакедонска агитация, мощна ненавист към македонците, доста обтегнати връзки и всеобща акция против Р. Македония и македонската нация.

2. Осъществи се в условия на от дълго време открит боязън - посредством стотиците изпратени в пандизите и хилядите интернирани, уволнени или по различен метод измъчвани по време на комунизма, подсилен от държавната политика през последните десетилетия, посредством безотговорност за думи на ненавист към македонците, принуждение над самостоятелни деятели, забрани за панаири, отводи за регистрация на организации и приканване на хиляди членове на македонски партии и организации и техни близки за разпити в полицейските сектори.

3. Държавата не направи нищо, с цел да понижи този боязън измежду хората, нито провежда разяснителни акции, с цел да изясни на хората, че е тяхно право да се записват както си желаят и да се записват като македонци е разрешено, а не съставлява закононарушение.

4. Преброителите не бяха инструктирани (или най-малко малко) да изясняват на хората, че имат цялостната независимост да се самоопределят, както пожелаят. Напротив, в доста случаи те са нарушавали това право, спорили са с хората или са ги манипулирали.

5. На македонските организации не беше разрешено да организират акция за повишение на осведомеността посредством медиите, насърчавайки македонците да се самоопределят както желаят и без боязън “.

След като цитира няколко съответни образеца за нарушение на правото на самоопределяне, позицията заключава: „ Поради всичко казано нагоре и като се вземе поради държавната позиция по въпроса за (не)съществуването на македонското малцинство, считаме, че преброяването на популацията Данните като цяло и въпросите за броя на македонците и говорещите македонски ще бъдат фрапантно понижени, а ситуацията ще бъде изключително неприятно за по-възрастните групи и по-малко грамотните жители. Считаме данните от преброяването за неточни, пристрастни и неизползваеми “.

Подписалите позицията за резултатите от преброяването в България са следните организации: ОМО Илинден-ПИРИН, ОМО Илинден, Древните македонци, Асоциация на репресираните македонци в България, жертви на комунистически гнет, Асоциация за отбрана на главните самостоятелни цивилен права, Македонски клуб за етническа приемливост в Република България, Гражданска самодейност за признание на македонското национално малцинство в България и отбрана правата на българските жители с македонско съзнание „ Народна воля ”.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР