Матурите за най-малките: МОН пусна важни указания за изпитите. Изпитите

...
Матурите за най-малките: МОН пусна важни указания за изпитите. Изпитите
Коментари Харесай

Матурите за най-малките: МОН пусна важни указания за изпитите

Матурите за най-малките: МОН пусна значими инструкции за изпитите. Изпитите са на 27 и 28 май, обезпечени са 13 645 квестори, споделят от МОН.На 27 и 28 май ще се организира
национално външно оценяване в края на 4 клас по български език и литература и по математика.

В 1738 учебни заведения ще има изпит, като се чака да се явят към 55 000 възпитаници. Ангажирани са 13 645 квестори, оповестяват от пресцентъра на Министерството на образованието /МОН/.
Децата би трябвало да покажат наученото
посредством решение на тест в границите на 60 минути. За учениците със специфични просветителни потребности времето за решаването на теста е 90 минути, т.е. с 30 минути повече.

Изпитният вид е идентичен за всички възпитаници, прецизират от министерството.
Решаването на теста допуска отбелязване
на определен правилен отговор или записване на свободен отговор в обособена бланка.

Тестът по български език съдържа 21 задания, разпределени в 3 елементи. В първата има диктовка и 10 задания с избираем отговор, тест за четене и тестови задания и речева задача с креативен темперамент, изискваща свободен отговор.
Втората част на теста се състои от текст
за четене с схващане и до 10 задания към него – 4 задания с избираем отговори 6 със свободен отговор.

Третата част на теста включва задача с креативен темперамент. Изисква се учениците да основат къс текст от 3 до 6 фрази благодарение на нагледна опора (в случая е серия от картини).
Тестът за НВО по математика
в края на IV съдържа 25 тестови задания.
Оценките от националното външно оценяване в края на IV се показват в брой точки и се вписват в удостоверението за приключен начален стадий на главно обучение.
Изпитите за НВО в 4 клас стартират
в 10 часа. Преди започването на изпита учениците се настаняват в залата не по-късно от 9,45 часа.

Всеки възпитаник би трябвало да носи писалка, която написа с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – и чертожни принадлежности.
Ученик с нарушено зрение носи
и брайлова машина, брайлов екран, брайлови принадлежности за начертаване, техническо средство за увеличаване на шрифта при работа с компютър и оптични средства.
Нека учениците бъдат спокойни,
да четат деликатно изискването на всяка задача и да означават правилния върху самостоятелната бланка за отговори, приканват от МОН.

На въпросите с избираем отговор в кръгчето със съответната писмен знак се вписва знака Х, а отговорите на въпросите със свободен отговор се записват на плануваното за това място.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР